zagadnienie teoretyczne - Pomocy

• Autor wątku Autor wątku monia8818
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia8818

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Hej, mam pytanie, przygotowuje sie do egzaminu z prawa spadkowego i mam problem z opracowaniem jednego zagdanienie, kompeltnie nie wiem o autor miał na myśli , będe wdzięczna za wszelką pomoc
A zagdanienie to : autonomia woli stron w prawie spadkowym( w zakresie czynności spadkowych), kwestai przepisó względnie wiążących.

monika

czy na prawdę nikt nie potrafi mi pomóc:-(

nie chodzi mi o gotowca tylko o wytłumaczenie problemu, bo nie umiem sobie z nim poradzić a mam wymagającego egzaminatora, będę wdzięczna za wczelką pomoc...chociaż z 2/3 przykłady, żebym załapała.

Ogólnie wystarczy poszukać i chwilę pomyśleć. Podpowiem na początek, w jakiej kolejności szukać: najpierw znajdź informacje dotyczące zasady autonomii woli stron. Jest to jedna z podstawowych zasad prawa cywilnego, więc z pewnością bez trudu odnajdziesz informacje na jej temat. Potem przejdź do analizy tego, do jakiej gałęzi prawa zalicza się prawo spadkowe (a więc czy jest to prawo cywilne, więc czy zasada autonomii woli stron ma zastosowanie do prawa spadkowego) a na koniec sprawdź, jakie czynności w prawie spadkowym mogą być objęte tą zasadą. Myślę, że z tego punktu samodzielnie pójdziesz dalej. W razie wu, pytaj ;)

moje rozumowanie: autonomia woli stron to możność kształtowania stosunków cywilnoprawnych mocą własnych działań, w granicach prawa.wiąże się z przyznaniem podmiotom prawa cywilnego zdolności do czynności prawnych.byle by czynność nie była sprzeczna z prawem , zasadami współżycia społecznego i nie zmierzała do obejścia ustawy zgodnie z art. 58 kc. - prawo spadkowe to dział prawa cywilnego, jednak moim zdaniem autonomia woli stron jest tu ograniczona ze względu na dominujące przepisy bezwzględnie obowiązujące.tyle wiem, chociaż to nie pomoga mi w odnalezieniu do jakich czynnośći autonomia moze miec zastsowanie: myślałam nad sporządzeniem testamentu, rozrządzeniami testamentowymi,np. art. 965 kc czy dobrze m,yśle???

Dość dobrze myślisz, ale i momentami źle, przynajmniej według mnie. Zasada autonomii woli stron, to rzeczywiście zasada, zgodnie z którą strony mogą swobodnie kształtować stosunek prawny, oczywiście, jak zaznaczyłaś, w granicach prawa. Tutaj akurat prawo spadkowe nie różni się zbytnio od innych dziedzin prawa cywilnego. Strony stosunków cywilnych wynikających z przepisów spadkowych mają dość dużą wręcz swobodę działania, bowiem, jak słusznie wskazałaś, ustawodawca dał możliwość sporządzania testamentów, ale nie tylko. Właściwie większość instytucji prawa spadkowego będzie tą zasadą objęta, choćby zapis windykacyjny. Możesz samodzielnie decydować, czy dokonasz zapisu zwykłego, windykacyjnego, czy obarczysz kogoś poleceniem. W testamencie możesz dowolnie rozporządzić swoim majątkiem jako spadkodawca, jednak zawsze pozostaje instytucja zachowku. Tu z kolei ustawodawca daje kolejną możliwość - wydziedziczenie. Jak opracujesz dokładnie wszystkie instytucje spadkowe, to zobaczysz jak duże możliwości oferuje polskie prawo.

a czemu momentami źle?w którym miejscu? mój egzaminator wspomniał, że chodzi mu to o przepisy względnie wiążące w prawie spadkowym....więc mam założyć, że te właśnie takie są.. bo już sama nie wiem, przecież nie wszystkie takie są. wręcz preciwnie reguła w prawie spadkowym są przepisy bezwzględnie obowiązujące.mam zakładać, że autonomia woli stron w prawie spadowym to przepoisy względnie obowiązujące...troche mnie myli to stwierdzenie o przepisach względnie obowiązujących

Błędnie przyjmujesz, że dominujące są prawie spadkowym normy bezwzględnie obowiązujące. Owszem, one stanowią podstawę, na której ustawodawca buduje w ogóle całą dziedzinę prawa spadkowego. Nie mniej jednak tutaj musisz zacząć od zastanowienia się nad istotą pojęcia normy względnie obowiązującej. Dopiero gdy zauważysz, że norma ta nie tyle daje pełną swobodę stronom co daje im pewne uprawnienia modyfikacyjne, wtedy zobaczysz, że don profesore mądrze gada. Norma względnie obowiązująca może być wolą stron ograniczona lub wyłączona. Oznacza to zatem nie stan zupełnego braku regulacji a więc pełnej dowolności w działaniu, ale możliwość swobodnego decydowania, ograniczonego ramami prawa. I tak oto, u podstaw prawa spadkowego leży dziedziczenie ustawowe, które jednak może zostać wyłączone jeśli spadkodawca postanowi sporządzić testament. Ma więc wybór: sporządzić testament albo nie. Idziemy dalej. Spadkodawca decyduje się sporządzić testament. Co prawda musi spełnić kilka warunków formalnych (choć nawet tu są odstępstwa - szczególne formy testamentów) ale ma duże pole do popisu jak już pisałam - polecenia, zapisy blablabla. Może nawet wydziedziczyć kogoś, jeśli ten ktoś spełnia takie warunki. Jasne? Pewnie że tak. To ciach, idziemy dalej. Nie tylko spadkodawca może kształtować stosunek spadkowy. Takie prawo przysługuje też spadkobiercom. Są różne formy przyjmowania spadku: proste, z dobrodziejstwem inwentarza czy wręcz odrzucenie spadku. Pojawiają się też bardziej skomplikowane konstrukcje, takie choćby jak podstawienie.

I nagle okazuje się, że autonomia woli stron jest całkiem spora, bo wszyscy w prawie spadkowym mogą o czymś zadecydować a testament może być (w granicach prawa) sporządzony dowolnie. Ba! Ustawodawca wręcz poszerza katalog uprawnień spadkodawcy (vide świeży nabytek w prawie cywilnym, zapis windykacyjny).

dziękuje bardzo.. teraz wszystko zaczyna mi się jakoś powoli układać w logiczną całość.. w razie pytań będe jeszcze pisać.... mój profesor jednaa mnie zmylił, gdyż wskazał , ze reguła sa przepisy bezwzględnie obowiązujące., a ja idą za tym rozumowaniem przyjęlam, że autonomia woli to przepisy względnie wiążące... nie mniej jednak nadal mnie to nurtuje gdyż pamiętam dokładnie jego słowa przy omawianiu zagadnień, kiedy powiedział, że reguła to normy bewzględnie wiążące a autonomia woli to wyjątek

bo z jednej strony to prawda a z drugiej nie do końca. u podstaw leży dziedziczenie ustawowe zbudowane z norm bezwzględnie obowiązujących. jednak nadal to od wyboru strony zależy czy skorzysta ze swojego uprawnienia do sporządzenia testamentu czy też nie i zatem można postrzegać, że podstawą jest dziedziczenie ustawowe albo że podstawą jest uprawnienie do sporządzenia testamentu. zatem możesz profesora poprosić o doprecyzowanie tej kwestii.

nie mogę go o to poprosić bo egzamin mam w piatek a jego na uczelni wczesniej niż w dniu egzaminu nie bedzie, zresztą on nie należy do tych co dyskutująze studentami, raz objaśnił zagadnieniai wiecej nie bedzie...wiec mam trudny orzech do zgryzienia.. bo boje sie ze sie czepnie przy odpowiedzi na to pytanie.. sorki za błedy

studiuje w warszawie na UKSW a prof to J. Pazdan

Tylko nazwisko słyszałam od kumpla, który tam na most jechał, ale niestety nie pomogę w kwestii preferowanej doktryny. Jednak myślę, że jak powiesz tak jak mówił profesor i do tego wykażesz się myśleniem, to pójdzie dobrze ;)

tak czytam to i czytam i mam znowu wątpliwości czy przypadkiem te zagdamienia dotyczące spadkodawcy a wiec testementy itp. nie wchodz przypadkiem w zagadnienie swobody testaowania a nie autonomi woli stron, i druga rzecz czy cytowany ponizej przepisy jest względnie czy bezwzgllędnie wiążący: wg mnie względnie ale czy mam racje?

W braku odmiennej woli spadkodawcy zapisobierca może żądać wykonania zapisu
niezwłocznie po ogłoszeniu testamentu. Jednakże zapisobierca obciążony dalszym
zapisem może powstrzymać się z jego wykonaniem aż do chwili wykonania zapisu
przez spadkobiercę.

czy to jest przepisy przejawaiajcy swodobę testowania czy autonomie woli bo już zgłupiałam, ja myśle, zę to bardziej swodoba testowania ale czy te zgadanienie tak naprawde jakos sie ze sobą nie łączą.

Z tego co pamiętam z czasów studiowania, autonomia woli stron przybiera czasami różne formy. Skoro bowiem autonomia woli stron to możliwość kształtowania stosunku prawnego w granicach prawa, to w prawie zobowiązań zasada swobody umów będzie niczym innym jak wyrazem autonomii woli stron. Tak samo tutaj swoboda testowania jest wyrazem autonomii strony w postaci spadkodawcy. On sam może kształtować stosunek prawny, spisując testament w sposób dowolny.

I tak oto, w cytowanym fragmencie mamy jednocześnie do czynienia z przyznaniem pewnych uprawnień stronom jak i z wyrazem autonomii woli testatora. Testator bowiem może zawrzeć w testamencie odmienne uregulowanie, jeśli jednak tego nie zrobi, to ustawa przyznaje zapisobiercom określone uprawnienia.

tzn ze cytowany przepis jest względnie obowiązujący? bo musze podać jutro około 4 przykładów przepisów względnie obowiązująych w prawie spadkowym

W zasadzie wszystkie przepisy zawierające sformułowania typu: "(...) w razie braku odmiennego uregulowania w umowie/testamencie/etc.", "(...) w razie wątpliwości poczytuje się za" itp. są względnie obowiązujące (a właściwie, poprawnie rzecz ujmując - względnie wiążące), gdyż wynika z nich jednoznacznie, że ustawodawca pozostawia stronom stosunku prawnego swobodę uregulowania określonych kwestii w sposób odmienny niż w przepisie.

Ostatnia edycja:
Powrót