zajęcie komornicze, alimenty

• Autor wątku Autor wątku eska242
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eska242

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Czy komornik nas oszukał?

Witam serdecznie,
problem, który spędza mi sen z powiek dotyczy mojego partnera. Ma on dziecko z poprzedniego związku. Od ok. 3,5 lat, czyli od momentu zasądzenia alimentów płacił je regularnie, zawsze przed upływem terminu. Pół roku temu stracił pracę i w związku z tym jeden raz spóźnił się z terminowym wpłaceniem alimentów. Matka dziecka od razu założyła sprawę o egzekucję u komornika. Mojemu partnerowi zależy na tym, aby jego dziecko dostawało od niego alimenty i cały czas bez problemów płacił je komornikowi. Po jakimś czasie przyszedł do niego komornik i zajął mu samochód na rzecz zabezpieczenia alimentów. Gdy zajmował samochod wystawił tylko protokół zajęcia, nie oznaczył auta naklejką, a chyba powinien to zrobić, prawda? Powiedział też, że jak mój parter zapłaci mu naliczony dług, to ten zdejmie mu tą "blokadę" z samochodu. Od tamtego momentu każda wpłata alimentów była wykonywana bardziej niż regularnie. Ostatnia nawet miesiąc przed upływem terminu. Teraz chcieliśmy sprzedać samochód, jednak jak się okazuje, pomimo tego iż mój partner widnieje u komornika "na zero", nie możemy tego zrobić, bo auto nadal jest zajęte. Czy to oznacza, że wogóle nie bedziemy mogli go sprzedać, bo jest ono zabezpieczeniem alimentów? Kwestia dogadania się z matką dziecka wogóle nie wchodzi w grę, bo z nią się nie da dogadać :mad: Co mamy zrobić w takiej sytuacji? Czy faktycznie komornik nas oszukał mówiąc, że anuluje zajęcie samochodu?

Ostatnia edycja:
Tak, pracuje, ale w tej chwili "na czarno". Natomiast z początkiem października na wyraźne polecenie pracodawcy zakłada działalność gospodarczą.

Nie wiadomo , czy na zero. Być może zalega - koszty egzekucji, wydatki gotówkowe i inne. Komornik nie oszukuje. Zabezpieczył wierzytelność

No właśnie nie ma żadnych zaległości. Ostatnia rata alimentów wyniosła 460 zł, gdzie 400 zł to kwota przeznaczona dla dziecka. Wczoraj rozmawiałam z komornikiem i ten sam powiedział, że mój partner jest u niego "na zero". Czy to możliwe, żeby matka dziecka była "ostatnią instancją", która decyduje o anulowaniu samochodu jako zabezpieczenia?

Witam, mam podobny problem. Komornik zajął w czerwcu mój dom jako zabezpieczenie dla wierzyciela. Spłaciłem wszystkie długi wraz z odsetkami, teraz płacę alimenty zawsze na czas. Mam pytanie: Chce sprzedać jak najszybciej ten dom (jest tylko moja własnością), ale w Ksiedze Wieczystej mam ostrzeżenie. Kiedy ono będzie zlikwidowane? Przeciez oddałem wszystkie długi i płace na czas. czy zalezy to tylko od dobrej woli ekszony, żeby wycofała sprawę u komornika? Bardzo prosze o pomoc...

Tak, wnioski do wierzyciela. I w zależności od odpowiedz,i dalsze działania.
Dom można sprzedać, mimo ostrzeżenia. Powiadamiając wierzyciela i komornika.
Treść księgi powinna odpowiadać stanowi rzeczywistemu - prawnemu.
Wezwać do dokonania wpisu - wykreślenia.

dziękuję za szybka odpowiedź. Właśnie komornik poinformował mnie ,że domu nie mogę sprzedać..., że ryzykuję sprawa karną. Wspomniał tez że po roku taki wpis (ostrzeżenie) w K.W. wygasa... czy to prawda...??

Dziś dowiedziałam się, że istnieje mozliwość wpłacenia 6-krotności zadłużenia i wtedy komornik na pół roku anuluje dług. Jednak jest to możliwe tylko wtedy, gdy dłużnik jest zatrudniony i komornik ma możliwoiść ściągnięcia długu z pensji. A jak to się ma do działalności gospodarczej?

Powrót