Zajęcie komornicze po wypłacie premii rocznej

• Autor wątku Autor wątku Louise2505
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Louise2505

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Niestety w całym internecie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie
Proszę o pomoc
10- tego marca dostałam premie roczną w całości, nie mam żadnych zajęć komorczniczych. Natomiast wypłata wynagrodzenia jest przewidziana 31 marca. Czy jeśli do końca miesiąca pracodawca otrzyma informację o zajęciu, dokonując potrąceń bierze pod uwagę wypłacona wcześniej 13 tke czy zabiera tylko to co do minimalnego wynagrodzenia z wypłaty? Prawo niby nie działa wstecz.. proszę o odpowiedź.

Witam
Niestety w całym internecie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie
Proszę o pomoc
10- tego marca dostałam premie roczną w całości, nie mam żadnych zajęć komorczniczych. Natomiast wypłata wynagrodzenia jest przewidziana 31 marca. Czy jeśli do końca miesiąca pracodawca otrzyma informację o zajęciu, dokonując potrąceń bierze pod uwagę wypłacona wcześniej 13 tke czy zabiera tylko to co do minimalnego wynagrodzenia z wypłaty? Prawo niby nie działa wstecz.. proszę o odpowiedź.

Wolna od potrąceń w danym miesiącu jest kwota odpowiadająca minimalnemu wynagrodzeniu. Pracodawca powinien wyliczyć z przysługującemu Pani w danym miesiącu wynagrodzenia 50% i przekazać komornikowi pod warunkiem iż pozostałe 50% jest większe niż minimalne wynagrodzenie.

''Chwilą decydująca o zajęciu wynagrodzenia jest doręczenie pracodawcy zajęcia wynagrodzenia i wezwania do dokonywania potrąceń ( art. 883 kpc). Z tego względu zajęcie odnosi się wyłącznie do wynagrodzenia, które będzie wypłacane po otrzymaniu przez pracodawcę od komornika informacji o zajęciu wynagrodzenia. Dlatego też w przypadku gdy do końca miesiąca pracodawca otrzyma informację o zajęciu dokona potrąceń wyłącznie z wynagrodzenia za marzec bez uwzględnienia 13 tki, którą już wypłacił.''

Taka odpowiez dostałam od radcy prawnego jak coś :D

Pozwolę sobie nie zgodzić się z radcą prawny.
Według mnie kwota wolna od zajęcia dotyczy całego dochodu otrzymanego w danym miesiącu. Obliczając kwotę potrącenia z tytułu zajęcia wynagrodzenia w danym miesiącu pracodawca powinien obliczyć dochód z wynagrodzenia sumując wszystkie otrzymane przez Pana w danym miesiącu zaliczki, wraz z dodatkami i wartością świadczeń w naturze, lecz po potrąceniu podatków i opłat należnych z mocy ustawy. Według mnie celem wyłączenia części kwoty od zajęcia jest zapewnienie minimum socjalnego pracownikowi. Jeżeli pracownik pobrał jakieś składniki przed zajęciem w danym miesiącu,a jeszcze ma jakieś należności do wypłaty, to pracodawca przy ustalaniu kwoty potrącenia powinien z sumować wszystkie należności przysługujące pracownikowi w danym miesiącu.
Oczywiście brak w tej materii jasnych przepisów i mogą być różne interpretacje, zwłaszcza że potrącenia nie dokonuje komornik tylko pracodawca.

Louise2505 napisał:
Z tego względu zajęcie odnosi się wyłącznie do wynagrodzenia, które będzie wypłacane po otrzymaniu przez pracodawcę od komornika informacji o zajęciu wynagrodzenia.
to zdanie, pozostaje w sprzeczności z następnym
Louise2505 napisał:
Dlatego też w przypadku gdy do końca miesiąca pracodawca otrzyma informację o zajęciu dokona potrąceń wyłącznie z wynagrodzenia za marzec bez uwzględnienia 13 tki, którą już wypłacił
Ktoś tu spał na zajęciach z logiki.
Inna sprawa, że ów anonimowy radca prawny wywiódł z normy prawnej tzw. wykładnię życzeniową.

Powrót