zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku templ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

templ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam mam pytanie bo bardzo mnie zastanawia a nigdzie w internecie nie pisze o tym jeśli dojdzie do tego że komornik przyjdzie i zajmie ruchomość np: telewizor a ja chcę go odzyskać i przykładowo wpłacam całe zadłużenie na konto komornika w raz z kosztami komornika czy musi oddać mi zajętą rzecz .Jak to jest musi czy może ? W jakim terminie trzeba uregulować
Z góry dzięki za pomoc bo chyba nie jedna osoba jest ciekawa

Ostatnia edycja:
Niejedna osoba sama sobie odpowie na to pytanie.
Co ma komornik zrobić skoro dłużnik spłacił zadłużenie? Wystarczy logika.

Tak tylko czy w praktyce nie jest to tak że on sprzedaje ten telewizor sobie dalej ,a o pieniądze możemy się do niego zwrócić by je oddał ;) Żyjemy w kraju gdzie nieraz dochodzi do spraw zaskakujących ale jednak dochodzi i to niekiedy niezgodnie z prawem a w majestacie prawa a póżniej po fakcie to można sobie wyjaśniać sprawę i sądzić ? Więc dlatego pytam bo dobrze wiedzieć takie coś .Z założenia ma pan rację jeśli zajmie rzecz a np za 3 dni wpłaca się komornikowi na konto pieniądze to powinien oddać przedmiot ale u nas jest prawo pisane do tych co je pisali a nie do zwykłych ludzi - więc może być różnie dlatego chciałbym dowiedzieć się jak jest według prawa musi oddać czy nie ?
Z góry dziękuję za odpowiedż

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że musi oddać.
Przepis prawny:
Art. 826 Umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możności wszczęcia ponownej egzekucji, chyba że z innych przyczyn egzekucja jest niedopuszczalna. Umorzenie postępowania egzekucyjnego nie może naruszać praw osób trzecich.

A jeszcze jedne pytanie wiem że było już poruszane dużo razy ale są inne okoliczności .Należność powstała jako kawaler w 1998r ślub rok póżniej . Klauzula wystawiona tylko na dłużnika .Czy jeśli by przyszedł komornik to może zajmować rzeczy tylko dłużnika( tylko jego osobiste rzeczy jeśli posiada ) czy wspólne też np : telewizor ,meble itp.. Bo wiem że coś się zmieniało w 2005 roku .Jak to wygląda w takim przypadku ? Będę bardzo wdzięczny za konkretną odpowiedż

Nie.
W tym przedmiocie nic się nie zmieniło od 1964 roku :
Przepis prawny:
Art. 845.
(...)
§ 2. Zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu, bądź we władaniu samego wierzyciela, który do nich skierował egzekucję. Ruchomości dłużnika będące we władaniu osoby trzeciej można zająć tylko wówczas, gdy osoba ta zgadza się na ich zajęcie albo przyznaje, że stanowią one własność dłużnika, oraz w wypadkach wskazanych w ustawie.
(...)

Bardzo dziękuję ale właśnie to jest dla mnie nie jasne :zająć można ruchomości dłużnika będące bądź w jego władaniu . ( co należy rozumieć będąca w jego władaniu np: ma na sobie ? ) Jeśli mieszkamy z osobą tzw.trzecią (żona ) to np: jest telewizor w domu to jest brany jako kogo ? ( ze wspólnego majątku też może zabierać ? jeśli już to rozumie że połowę ? ) : bo właśnie tego nie rozumie ? przecież mieszkają razem to jak udowodnić że dany przedmiot nie jest dłużnika tylko osoby trzeciej oczywiście jeśli tak jest .
Oraz co znaczy : oraz w wypadkach wskazanych w ustawie ?
Jest to naprawdę ciężkie do zrozumienia do zwykłego człowieka jeśli można to bardzo bym prosił o wyjaśnienie mi tego.
Będę naprawdę bardzo wdzięczny .
dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
jestem po slubie 6 miesiecy moja zona zaraz bedzie rodzila ja tylko utrzymuje rodzine pracuje na umowe o prace na okres prubny 22 lutego konczy mi sie umowa jakie ja mam prawa co moge zrobic

czy komornik moze zajac mi wynagrodze nie za prace jak tak to ile

Oczywiście. Ile? To zależy od tego czy prowadzone jest egzekucja świadczeń alimentacyjnych czy niealimentacyjnych. W pierwszym wypadku 60% wynagrodzenia, w drugim 50% ale kwotą wolną od potrąceń jest równowartość minimalnego wynagrodzenia.
A tak na marginesie, to wałkowaliśmy już ten temat na forum setki razy.

to nie sa alimenty zadluzenie z banku i z telefonni komurkowej

do reki tyle mam plus nadgodziny isetki i piedziesiatki

a moge gdzies pojsc zeby mi wstrzymali egzekucje

Prosze nie pisać postu pod postem.
To ile Pan faktycznie zarabia miesięcznie netto?

zarabiam okolo 2000 tys netto umowa na okres prubny konczy mi sie 22 lutego mam umowe na pelen etat

W takim razie potęcenie będzie wynosiło ok. 960 zł miesięcznie.
Może Pan próbować prosić wierzyciela o złożenie wniosku o zawieszenie lub umorzenie egzekucji, ale czy się na to zgodzi zależy tylko od jego dobrej woli.

Powrót