Krispl nie tłumacz mi jak jest w praktyce, bo ja właśnie praktykiem jestem i to od wielu lat

. Z mojego doświadczenia zaś wynika, iż owszem kiedyś banki miały problemy z interpretacją art. 54 pb, ale od kilku lat, ja przynajmniej, nie spotkałam się już z takimi komplikacjami. Dochodzą mnie informacje, iż w przypadku wpłynięcia zajęcia rachunku, dłużnicy czasem mają problemy z wypłacaniem pieniędzy z bankomatu, ale w oddziałach banku mogą już to robić bez żadnych przeszkód.
Udzielając zaś odpowiedzi na Twoje pytanie, to oczywiście, że bank wypłaci rzeczonemu emerytowi te jego 4.500,00zł, gdyż zgodnie z wyżej wspomnianym przepisem pb, będzie to kwota wolna od zajęcia. Zajęcie komornika zaś zacznie realizować w chwili gdy kwota, która wpłynęła na rachunek (i nie ma tu żadnego znaczenia czy nasz emeryt ją sobie chomikował, czy też codziennie po trochę wypłacał), od chwili jego zajęcia, przewyższy wysokość trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, przekazując organowi egzekucyjnemu każdą kolejną złotówkę, która pojawi się na koncie.