Zajęcie ruchomośći

• Autor wątku Autor wątku kisieks6969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kisieks6969

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Witam,mam zasądzone alimenty na rzecz swoich dzieci ,które są regularnie pobierane przez komornika z wypłaty tytułem umowy o pracę.Są jeszcze dwie sprawy u komornika z tytułu podżyrowania komuś kredytu, ale są egzekucje umorzone , gdyż nie ma mi co komornik zająć.
Co miesiąc po potrąceniu alimentów na rękę zostaje mi ok 1000 zł.
Oszczędnie żyjąc odłożyłem parę złotych i mam sobie zamiar sprawić nowy telewizor i laptop, w sumie za ok.4000zł.
Czy komornik może mi zająć te ruchomości?
Pieniądze które zostały do tego zakupu użyte, były już raz pod egzekucją.
I była to kwota wolna od zajęcia.
Moim zdaniem komornik nie może mi tego zając,ale może się mylę......

Ale te pieniądze ,za które to zostało kupione to właśnie kwota wolna od zajęcia.

kisieks6969 napisał:
Ale te pieniądze ,za które to zostało kupione to właśnie kwota wolna od zajęcia.

Telewizor nie jest wolny egzekucji , jest to ruchomość nadająca się jak najbardziej na licytację , zresztą pieniądze które komornik by znalazł podczas wizyty również by zabrał na poczet spłaty .

To jak to jest-została mi kwota wolna od zajęcia np.1000zł i tyle wypłacił mi szef,resztę przelał na konto kancelarii komorniczej, wszedłem do domu a w chwilę później przyszedł komornik zobaczył te pieniądze na stole i oświadcza ,że zabiera je na poczet długu?

W pismach od komornika masz wyraźnie napisane co może zająć , pisze o skrytkach i tak dalej , poczytaj o zajęciach komorniczych.

To znaczy ,że jak coś kupiłem za pieniądze zwolnione z egzekucji np.pralkę to może mi ją zabrać? trochę to bezsensu...

kisieks6969 napisał:
coś kupiłem za pieniądze zwolnione z egzekucji
Nie istnieje nic takiego, jak "pieniądze zwolnione z egzekucji". Kwota wolna od zajęcia (to masz na myśli) dotyczy tylko pracodawcy. Ma on ją uwzględnić przy przekazywaniu komornikowi zajętego wynagrodzenia dłużnika. Tyle. Pieniądze, które masz w kieszeni, czy na stole, nie są już żadnym wynagrodzeniem za pracę, tylko po prostu pieniędzmi.

No właśnie ,kwota wolna od zajęcia-czyli komornikowi nic do niej, ani do tego co za nią kupię.Dobrze rozumiem?To są pieniądze poza zasięgiem komornika.

Dosyć, nie magluj tematu, zaczynasz trollować. Dostałeś odpowiedz.

Powrót