zajęcie samochodu

• Autor wątku Autor wątku firmacombat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firmacombat

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Komornik przesłał pismo o zajęciu ruchomości w postaci samochodu i wycenił go na 2500zł. Egzekucja dotyczy mojej żony a współwłaścicielem samochodu jestem również ja. Czy w takiej sytuacji muszę składać jakiś wniosek o zwolnienie mojej części samochodu z egzekucji?
Czy Komornik sprzeda auto nawet jeżeli ja też jestem współwłaścicielem?
Jak to będzie wyglądało?

nie ale z tego co wiem nie może sprzedać mojej części samochodu

kiedy powstalo zadluzenie... przed czy po slubie...

po ślubie ale to nie ma znaczenia bo aby mogli ściągać z mojego majątku musiałbym wyrazić zgodę na zaciągnięcie zobowiązania

asiunianr napisał:
bo aby mogli ściągać z mojego majątku musiałbym wyrazić zgodę na zaciągnięcie zobowiązania
Aby można było egzekwować z twojego majątku, to zobowiązanie musiałbyś zaciągnąć bądź być "współzaciągającym". Wyrażenie zgody oznacza tylko tyle, że można egzekwować także z majątku wspólnego; twój majątek osobisty pozostaje nietknięty (wynagrodzenie, rachunek bankowy)

zadłużenie powstało z tytułu nie spłaconej karty kredytowej więc jak to się ma w tym przypadku?

karta oczywiście była tylko na moją żonę

Zajęciu i licytacji podlega wyłącznie udział żony w pojeździe. Co jest w piśmie?

żona otrzymała pismo o zajęciu pojazdu
a ja otrzymałem pismo, że pojazd został zajęty i mogę zwrócić się do wierzyciela o zwolnienie mojej części z zajęcia

Zając można ruchomość - auto. Zlicytować udział. Jednak jest to wspólność majątkowa, udziały są nieokreślone. Chroni Cię KRO Art. 42.35) Wierzyciel małżonka nie może w czasie trwania wspólności ustawowej żądać zaspokojenia z udziału, który w razie ustania wspólności przypadnie temu małżonkowi w majątku wspólnym lub w poszczególnych przedmiotach należących do tego majątku. I art. 841kpc.
Zrób tak jak w postanowieniu. Skieruj pismo do wierzyciela o zwolnienie ruchomości z zajęcia, gdyż naruszono Twoje prawa pod rygorem pozwu opozycyjnego. Przeczytaj przepis i wyrób się w zawitym terminie. Przygotuj pozew i jeśli wierzyciel nie zwolni pojazdu w terminie ( jakieś 21 od daty gdy się dowiedziałeś o zajęciu składaj pozew. Bierz pod rozwagę, że wierzyciel (bank jak mniemam) zna przepisy i może zwlekać z odpowiedzią na Twoje pismo, licząc na to, że nie wyrobisz się w terminie....

korf napisał:
Mówię o końcowym efekcie
firmacombat napisał:
a ja otrzymałem pismo, że pojazd został zajęty i mogę zwrócić się do wierzyciela o zwolnienie mojej części z zajęcia
Teraz wniosek do wierzyciela, jak nie będzie uchylenia zajęcia tego udziału, to powództwo z art. 841 k.p.c. Na to jest miesiąc

precyzując. Auto jest w 50% żony i w 50% moje na podstawie umowy kupna sprzedaży. Od samego początku byliśmy współwłaścicielami nie tylko na podstawie wspólności majątkowej. A dodatkowo wierzycielem nie jest już bank tylko firma KRUK a właściwie jej spółka Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty

firmacombat napisał:
. Od samego początku byliśmy współwłaścicielami
Kupowaliście jako małżeństwo? Doczytałem, nabyliście po dacie slubu. Tak to jest jak zapętlasz.
Pisz pisma i i nie komplikuj sobie i nam wieczoru.

Ostatnia edycja:
firmacombat napisał:
tylko firma KRUK a właściwie jej spółka Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty
Wcześniej był BTE z klauzulą czy bank uzyskał sądowy nakaz zapłaty? Jeśli BTE, to jak to się stało że Prokura wygrała tę sprawę?

tak ale przy zakupie na umowie wpisali nas jako dwie osoby z udziałami po 50% i tak też zostało zarejestrowane

Bank wystąpił do Sądu o nakaz zapłaty w postępowaniu Nakazowym
następnie po bezskutecznej egzekucji sprzedał wierzytelność tej firmie i ona wystąpiła o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.

Powrót