Zajęcie wynagrodzenia... może być coś więcej?

• Autor wątku Autor wątku hubert995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hubert995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie.
Kiedyś prowadziłem działalność i mam teraz trochę długów które przejmują komornicy.
Mam dobrą pracę więc w miarę szybko to spłacam. Zostało mi około 1,5roku.
Ostatnio pojawił się jednak problem. Zbieg egzekucji.
Wypłatę od pół roku zajmuje mi ZUS.
Ostatnio komornik X przysłał pismo o zajęciu do pracodawcy. Ten odpisał mu że nie może mu nic wysłać bo mam już zajęcie. Sprawa trafiła do sądu.
Sąd orzekł, że ZUS ma prowadzić egzekucje bo sprawa jest bardziej zaawansowana.
Na to komornik wysłał pismo do mnie i do wierzyciela że nie jest właściwym do egzekucji.
ZUS w między czasie złożył zażalenie na decyzję sądu (podobno może siągać tylko swoje długi bo nie jest komornikiem)
A teraz doszedł jeszcze kolejny komornik.
Boję się, że w tym zamieszaniu komornicy dadzą sobie spokój z moją pensją i przyjdą do domu.
Do tej pory nie było problemu bo nie mam żadnej nieruchomości na siebie.
Mam tylko stary samochód.

Mam pytanie czy komornik jest zobowiązany prowadzić egzekucje w jakieś kolejności czy ma tu dowolność.
Czy powinienem się wymeldować? :(

Miałem też w planach założenie spółki z o.o. (jednoosobowej) żeby szybciej się wyrwać z szponów wierzycieli. Jak komornik może się dowiedzieć że jestem wspólnikiem spółki?
Czy może zająć udziały w spółce jak mam pracę, z której można ściągnąć to zadłużenie?
Z góry dziękuje za pomoc

Witam.Podlacze sie pod temat.
Do mojego zaladu pracy przyszlo pismo,ze beda mi zajmowac czesc pensji.OK.
Pismo przyszlo do zakladu ok.dwoch tyg.temu a ja do domu nie dostalam takiego pisma.
Czy moze to byc wina poczty czy raczej komornik sam zawita do mnie z pismem?
W wyroku jest zaznaczone ,ze egzekucja ma sie odbyc z pensji.Nic nie jest napisane o zajeciu ruchomosci.

hubert995 napisał:
Miałem też w planach założenie spółki z o.o. (jednoosobowej) żeby szybciej się wyrwać z szponów wierzycieli. Jak komornik może się dowiedzieć że jestem wspólnikiem spółki?
Czy może zająć udziały w spółce jak mam pracę, z której można ściągnąć to zadłużenie?
Z góry dziękuje za pomoc

Wpisując twoje imię i nazwisko na stronie www.ktokogo.pl lub lepiej PESEL w Lexie.

Tak, może zająć i sprzedać, jeśli wierzyciel złoży taki wniosek.

Moimi wierzycielami są banki i inne spółki. Zastanawiam się czy wierzyciel nawet jak by się dowiedział, że mam udziały w spółce to chciał by żeby kommornik je sprzedał. Z tego się orientuje jeżeli komornikowi nie uda się sprzedać udziałów to wierzyciel staje się ich posiadaczem.
W takim przypadku jedyna droga do odzyskania pieniędzy z udziałów jest przeprowadzenie likwidacji spółki. Likwidator nie zrobi tego za darmo.
Przy kapitale 5000 raczej chyba się to poprostu nie opłaca.
Po za tym jako prezes zarządu mam prawo do wynagrodzenia. A umowa spółki może zawierać zapis że jeżeli prezes zarządu nie jest jednocześnie wspólnikiem spółki otrzymuje wynagrodzenie w kwocie... Dobrze myślę?
To samo dotyczy chyba innych ruchomości o niskiej wartości.
Komornik czy też ZUS ściąga miesięcznie z wynagrodzenia 1800zł
Zadłużenie u poszczególnych wieżycieli nie przekracza 7000zł

Ostatnia edycja:
Powrót