H
hubert995
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 20
Witam serdecznie.
Kiedyś prowadziłem działalność i mam teraz trochę długów które przejmują komornicy.
Mam dobrą pracę więc w miarę szybko to spłacam. Zostało mi około 1,5roku.
Ostatnio pojawił się jednak problem. Zbieg egzekucji.
Wypłatę od pół roku zajmuje mi ZUS.
Ostatnio komornik X przysłał pismo o zajęciu do pracodawcy. Ten odpisał mu że nie może mu nic wysłać bo mam już zajęcie. Sprawa trafiła do sądu.
Sąd orzekł, że ZUS ma prowadzić egzekucje bo sprawa jest bardziej zaawansowana.
Na to komornik wysłał pismo do mnie i do wierzyciela że nie jest właściwym do egzekucji.
ZUS w między czasie złożył zażalenie na decyzję sądu (podobno może siągać tylko swoje długi bo nie jest komornikiem)
A teraz doszedł jeszcze kolejny komornik.
Boję się, że w tym zamieszaniu komornicy dadzą sobie spokój z moją pensją i przyjdą do domu.
Do tej pory nie było problemu bo nie mam żadnej nieruchomości na siebie.
Mam tylko stary samochód.
Mam pytanie czy komornik jest zobowiązany prowadzić egzekucje w jakieś kolejności czy ma tu dowolność.
Czy powinienem się wymeldować?
Miałem też w planach założenie spółki z o.o. (jednoosobowej) żeby szybciej się wyrwać z szponów wierzycieli. Jak komornik może się dowiedzieć że jestem wspólnikiem spółki?
Czy może zająć udziały w spółce jak mam pracę, z której można ściągnąć to zadłużenie?
Z góry dziękuje za pomoc
Kiedyś prowadziłem działalność i mam teraz trochę długów które przejmują komornicy.
Mam dobrą pracę więc w miarę szybko to spłacam. Zostało mi około 1,5roku.
Ostatnio pojawił się jednak problem. Zbieg egzekucji.
Wypłatę od pół roku zajmuje mi ZUS.
Ostatnio komornik X przysłał pismo o zajęciu do pracodawcy. Ten odpisał mu że nie może mu nic wysłać bo mam już zajęcie. Sprawa trafiła do sądu.
Sąd orzekł, że ZUS ma prowadzić egzekucje bo sprawa jest bardziej zaawansowana.
Na to komornik wysłał pismo do mnie i do wierzyciela że nie jest właściwym do egzekucji.
ZUS w między czasie złożył zażalenie na decyzję sądu (podobno może siągać tylko swoje długi bo nie jest komornikiem)
A teraz doszedł jeszcze kolejny komornik.
Boję się, że w tym zamieszaniu komornicy dadzą sobie spokój z moją pensją i przyjdą do domu.
Do tej pory nie było problemu bo nie mam żadnej nieruchomości na siebie.
Mam tylko stary samochód.
Mam pytanie czy komornik jest zobowiązany prowadzić egzekucje w jakieś kolejności czy ma tu dowolność.
Czy powinienem się wymeldować?
Miałem też w planach założenie spółki z o.o. (jednoosobowej) żeby szybciej się wyrwać z szponów wierzycieli. Jak komornik może się dowiedzieć że jestem wspólnikiem spółki?
Czy może zająć udziały w spółce jak mam pracę, z której można ściągnąć to zadłużenie?
Z góry dziękuje za pomoc