Zajęcie wynagrodzenia przez komornika, skarga

• Autor wątku Autor wątku TomaszZaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomaszZaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.
Zwracam się do was o pomoc, moja dziewczyna dnia 12.01.2017 dostała pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia za prace w którym komornik powołuje się na nakaz zapłaty z dnia 28.04.2005.

Nigdy wcześniej w życiu nie widziała żadnego awizo z sądu
Nigdy nie podpisywała wcześniej zwrotek o egzekucji przeciwko niej

jest to zajęcie z tytułu braku opłat czynszowych.
18 lat skończyła dopiero w 25.02.2004
W czasie od osiągnięcia dorosłości do nakazu zapłaty minęło 14 miesięcy a dług zasądzony na kwotę 14tyś zł (czynsz za mieszkanie napewno nie wynosił 1000zł razem z mediami tylko jakies 600. 700), zajęcie jest na ponad 40tyś z odsetkami.
Nakaz jest zasądzony na 3 osoby, 2 córki oraz matkę które były zameldowane.
ciekawostka w pismach od komornika jest ta sama sygnatura sprawy ale kwoty należności są inne o ok 200zł.

Pewne jest to, że dług zasądzony mojej dziewczynie powinien być niższy niż reszcie lokatorów z powodu braku pełnoletności
Nakaz zapłaty jest z 2004 więc przedawniony.

Wymyśliliśmy na razie, że:
1. wnosimy skargę na czynności komornika w postaci nieuprawnionego zajęcia wynagrodzenia oraz o uchylenie ww czynności i zwieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu rozstrzygnięcia sądu w przedmiocie przywrócenia terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty i rozpoznania sprzeciwu

Uzasadnienie,
podnoszę iż nie otrzymałam przedmiotowego nakazu zapłaty zatem nie mogłam złożyć od niego sprzeciwu wobec tego nakaz ten w stosunku do mojej osoby jest nie prawomocny
o wydaniu przedmiotowego orzeczenia dowiedziałam się z chwilą otrzymania zawiadomienia o zajęciu wierzytelności
złożyłam w sądzie wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu wraz z sprzeciwem

nadto podnoszę, iż dochodzona wobec mnie należność jest przedawniona albowiem nakaz zapłaty wydano w 2005 roku, nigdy nie prowadzono wobec mnie postępowania egzekucyjnego, ani nie dokonano żadnej czynności, która w myśl art.125 kc spowodowałaby przerwanie przedawnienia.

2. do sądu składamy wniosek o przywrócenie terminu złożenia sprzeciwu
3. do sądu składamy sprzeciw przeciwko nakazowi zapłaty.

Moja dziewczyna jest w najgorszej sytuacji ponieważ tylko od niej ze wszystkich domowników dług jest ściągalny matka siostra nie wykazują żadnych dochodów.

Czy waszym zdaniem jest coś jeszcze co moglibyśmy zrobić w tej sytuacji? albo czego nie powinniśmy robić ? Prosimy o pomoc Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ale może to powstrzyma zajęcie wypłaty, czy się mylę i nic na ten moment nie jest w stanie tego zrobić i komornik będzie sobie zabierał sukcesywnie pieniądze?
I dlaczego taka skarga jest bez sensu?

Gdzie mieszkała twoja dziewczyna w 2005 r. to jest w chwili wydania nakazu ? Miała wtedy jak piszesz ok. 19 lat.

Dziewczyna dostała odpis nakazu od komornika i tu drugie pytanie. Czy na tym odpisie są jakieś adnotacje komorników o poprzednich egzekucjach ?

Ostatnia edycja:
W 2004 skończyła 18 lat, w 2005 został wydany nakaz zapłaty sadu, W 2005 Była zameldowana razem z całą rodziną w mieszkaniu z długiem. Niestety wymeldowała się dopiero w 2010roku.

Nie ma żadnych informacji o innych egzekucjach.

Dzięki wielkie wszystkim za próbę pomocy.

Po pierwsze trzeba sprawdzić w sądzie (jeśli jeszcze akta nie zostały zniszczone) czy i kto odebrał nakaz. Mógł odebrać którykolwiek dorosły domownik i sąd uznał to za prawidłowe doręczenie. Mógł też wrócić list z sądu po dwukrotnym awizo bo dziewczyna nie pofatygowała się na pocztę.

Proponuję rozmowę z pozostałymi domownikami czy ktokolwiek odebrał przedmiotowy nakaz. Może wszyscy odświeżą sobie pamięć. Jeśli nie ma adnotacji to zasadne wydaje powództwo przeciwegzekucyjne z zarzutem przedawnienia - jeśli minęło 10 lat od nadania klauzuli.

Data nadania klauzuli z nakazu ?

Ostatnia edycja:
Niestety z awizami mogło tak być, rodzice też mogli wyrzucić te listy po odebraniu do pieca. Akta sprawy będziemy widzieć jutro. Nasz znajomy który pracuje w sądzie właśnie takie działanie nam polecił i mówił, że sam by tak zrobił.
Windykacja długów od dzieci za niepłacenie czynszu przez rodziców to podobno dosyć nowa rzecz w Polsce chyba kolo 2001 weszła w życie.
Moja dziewczyna od 18 roku życia dawała rodzicom kasę na czynsz mało kto w jej wieku i na jej miejscu sprawdziłby czy czynsz jest płacony :/

Żaden z domowników nie wiedział o sprawie z 2005 i nikt sobie nie przypomina aby odbierał jakiekolwiek pismo.
Data klauzuli nakazu zapłaty to 28.04.2005
O wszystkim dowiedzieli się od komornika przy okazji wręczenia zajęć wynagrodzenia i kont

Ostatnia edycja:
Data klauzuli wykonalności 24.04.2005
Przepraszam na zajęciu komorniczym które dostała moja dziewczyna nie ma nic takiego jak data klauzuli, znalazłem ją dopiero na zajęciu które dostała siostra.

na moment obecny jest tak:
1. złożone w sądzie pisma "wniosek o przywrócenie terminu do zgłoszenia sprzeciwu"
oraz "sprzeciw od nakazu zapłaty" a także "skarga na czynności komornika"-mimo odradzania.
Nie wiem czy podjęta została słuszna decyzja, ale w aktach sprawy jest potwierdzenie odbioru pisma przez matkę, była jedna koperta zaadresowana na 3 osoby, prawdopodobnie był to wyrok sądu czy też nakaz, także zostało odebrane pismo przez siostrę (wtedy niepełnoletnią).
Czy można było zrobić coś jeszcze? Albo czegoś definitywnie nie należało robić (poza skargą oczywiście)?

Pismo odebrane przez siostrę niepełnoletnią można potraktować jako niedoręczone prawidłowo. A to odebrane przez matkę, jeżeli mieszkali tam wspólnie w tym czasie, jest doręczone prawidłowo. W związku z tym żadne działania nie przyniosą efektu. Ewentualnie można sprawdzić u komornika kiedy była ostatnia egzekucja i jak się skończyła. I tą wiedzę skonfrontować z 10 letnim terminem przedawnienia.

Nawet jeśli każdy z domowników powinien mieć osobne pisma a nie jedno w jednej kopercie i zaadresowane na 3 osoby?

ostatnia egzekucja była we wrześniu 2005, a jak skonfrontować to z terminem przedawnienia?

Kiedy się zakończyła (data)? I na jakiej podstawie? Kiedy została wszczęta aktualna (data)?

Czy jest możliwe aby reprezentował 3 osoby w tej samej sprawie, jeden radca prawny? Czy występuje wtedy jakiś konflikt interesów (moj, mojej matki i siostry). Dostaję z 2 źródel informację i kompletnie nie wiem jaką decyzję podjąć

zakończona była we wrześniu, kolejna na moją wiedzę 9 stycznia 2017

na podstawie nie możności ściągnięcia długu

nie jestem w stanie nawet wymyślić co tam jest napisane, ale nie było możliwości zajęcia z braku dochodów

Nie pisz posta pod postem. We wrześniu którego roku została zakończona egzekucja? Ta data to data zakończenia?

Ostatnia edycja:
Powrót