Zajęcie wynagrodzenia za prace.

• Autor wątku Autor wątku maciekk9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciekk9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam 14.05.2018 dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekukcji i wezwanie do złożenia wykazu majątku i wyjaśnień na wniosek wierzyciela T-Mobile Polska S.A celem zaspokojenia należności:
Należność główna = 479,65zł
Odsetki do 14-05-2018r = 21,98
w przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 15-05-2018r. wraz z należną od nich opłatą egzekucyjną i podatkiem VAT w wysokości 0,10zł dziennie.
Koszty procesu = 90,00zł
Koszty zastępstwa w egzekucji = 67,50 zł
Opłata egzekucyjna = 303,34zł
Opłaty stałe = 60,67zł
Podatek VAT 83,72zł

Po dostaniu pisma kontaktowałem się z Komornikiem jak również z wierzycielem (T-mobile) . 8.06.2018 po rozmowie z wierzycielem który poinformował mnie że kwota na w/w dzień wynosi 560zł. W tym sam dniu wpłaciłem kwotę 560zł na konto wierzyciela. Pani z t-mobile poinformowała mnie że komornik dostanie informacje odnośnie wpłaty i wyślą pismo o umorzenie egzekucji. Czekając na pismo odnośnie umorzenia egzekucji dostałem kolejne pismo dnia 16.07.2018 o ZAJĘCIU WYNAGRODZENIA ZA PRACE ORAZ WIERZYTELNOŚCI ZASIŁKU CHOROBOWEGO I WEZWANIE DO DOKONYWANIA POTRĄCEŃ, ZAWIADOMIENIE O ZAJĘCIU RACHUNKU BANKOWEGO. Pismo zostało wysłane do mnie jak również do pracodawcy i banków. Celem zaspokojenia należności:
Należność główna = 479,56zł
Odsetki do 16.07.2018 = 27,78
w przypadku zwłoki również dalsze odsetki od dnia 17.07.2018r. wraz z należną od nich opłatą egzekucyjną i podatkiem VAT w wysokości 0,10zł
Koszty procesu = 90.00zł
Koszty zastępstwa w egzekucji = 67,50zł
Opłata egzekucyjna = 151,67zł
Opłaty stałe = 60,67zł
Podatek VAT = 48,84zł
wydatki gotówkowe = 69,55zł?????

Po dostaniu pisma skontaktowałem się ponownie z Komornikiem który poinformował mnie że żadnej informacji odnośnie wpłaty do t-mobile nie dostał na dodatek 10 lipca wierzyciel złożył do komornika kolejne pismo o ściągnięciu ze mnie zadłużenia (stąd te pismo o zajęciu kont bankowych i wynagrodzenia). Dzwoniłem do wierzyciela (T-mobile) poinformował mnie że nie mają obowiązku wysyłania takiej wiadomości do Komornika ale po rozmowie Pani z windykacji t-mobile poinformowała mnie że pismo zostanie do komornika wysłane 20.07.2018. Dnia wczorajszego 23.07.2018 przelałem na konto komornika 200zł które zadeklarowałem się telefonicznie że do końca miesiąca zapłacę. W pracy 26.07.2018 pracodawca dostaje listę płac czy jest jakaś możliwość żeby komornik nie zabierał mi wynagrodzenia ? skoro wpłaciłem już 760zł bez nacisku komornika (560zł na konto wierzyciela, 200zł na konto komornika) . Nie rozumiem również dlaczego muszę płacić odsetki od całej sumy gdzie ta kwota uległa zmniejszeniu o 560zł i czyja to wina że komornik nie dostał informacji o tej wpłacie? Nie rozumiem również dlaczego dostaje drugie pismo po nie całym miesiącu z tą samą kwotą należności głównej która już została 8.06.2018 roku zapłacona do wierzyciela i co mają oznaczać wydatki gotówkowe wypisane w piśmie zajęciu komorniczym ? Proszę o pomoc bo nie wiem co mam robić .

Posiadam potwierdzenia wpłat z datą wpłacenia 560zł i 200zł

Niestety sam sobie narobiłeś bałaganu wpłacając zadłużenie do wierzyciela. A wystarczyło wpłacić odpowiednią sumę na swoje konto, pójść do komornika, wskazać mu konto do zajęcia i zapłaciłbyś minimalną opłatę na poziomie 180 zł + wydatki gotówkowe czyli może jakieś 200-220 zł. A tak komornik robi kolejne czynności szuka majątku, płaci urzędom za informacje a ty w końcowym rezultacie zapłacisz dużą wyższą kwotę kosztów egzekucyjnych.

Czym się motywowałeś wpłacając zadłużenie bezpośrednio do wierzyciela ? Chęcią uniknięcia kosztów komornika ?

Ostatnia edycja:
Wpłaciłem zadłużenie do wierzyciela z nie wiedzy.

Z jakiej niewiedzy ?
Skoro zawiadomił o wszczęciu komornik, wezwał do zapłaty komornik, wskazał rachunek komornika również komornika to gdzie niewiedza skoro płaci się na inny rachunek niż na zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji tj rachunek wierzyciela ?

LLawyer napisał:
Z jakiej niewiedzy ?
Skoro zawiadomił o wszczęciu komornik, wezwał do zapłaty komornik, wskazał rachunek komornika również komornika to gdzie niewiedza skoro płaci się na inny rachunek niż na zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji tj rachunek wierzyciela ?

Napisałem post po to żeby dostać pomoc co mam zrobić a nie żeby dostać informacje co zrobiłem źle bo z tego zdaje sobie sprawe.

Sprostowałem tylko wypowiedź, że wpłata do wierzyciela a nie komornika który wyraźnie wskazał rachunek na który należy dokonać spłaty nastąpiła z niewiedzy.
A teraz trzeba wyjaśniać i czekać.

maciekk9 napisał:
Wpłaciłem zadłużenie do wierzyciela z nie wiedzy.
jak już wcześniej wskazano trzeba było wpłacić na konto komornika a tak teraz będą nerwy w odzyskaniu nadpłaty, moim zdaniem, jeżeli do akcji wszedł komornik to niech on dokończy dzieła, z jednej strony dług zostanie spłacony oraz tytuł egzekucyjny zostanie wyeliminowany z obrotu prawnego i dla dłużnika będzie to jakiś dowód na spłacenie zobowiązania.

Zaraz po wpłacie wystarczyło zrobić to, KPC:

Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

Krispl napisał:
Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki.
ostatnio skorzystałem z tej furtki - niestety komornik olał wniosek dopiero postanowienie o zabezpieczenie pozwu opozycyjnego zadziałało, jednak nie wszyscy komornicy działają tak jak trzeba,

Uważasz, że dokument wpłaty nie wiadomo na ja jakie zobowiązanie, kiedy i na co zaliczony jest podstawą do niewykonania wniosku wierzyciela ?

LLawyer napisał:
Uważasz, że dokument wpłaty nie wiadomo na ja jakie zobowiązanie, kiedy i na co zaliczony jest podstawą do niewykonania wniosku wierzyciela ?
mówimy o moim przypadku, czy o powyżej opisanym przez założyciela wątku,

Bez znaczenia jeśli mowa o dokumencie wpłaty.

LLawyer napisał:
Bez znaczenia jeśli mowa o dokumencie wpłaty.
w przypadku moim do wniosku dołączyłem nawet kserokopie pisma od wierzyciela który stwierdza, że dłużnik nie posiada zaległości wynikającej z nakazu zapłaty - i co ty na to?, więc uważam, że akurat ten komornik nie popisał się,

Skoro wysłał dokument do dłużnika że nie posiada zaległości to dlaczego wniósł o wszczęcie i dlaczego nie umorzył postępowania/nie ograniczył u komornika a w ogóle dlaczego takiego pisma nie wysłał do komornika ?

Odniósł się do pozostałych kosztów które poniósł czy tylko roszczenia wynikającego z tytułu ?

Wniosek był o całe roszczenie objęte tytułem czy nie ?

LLawyer napisał:
Skoro wysłał dokument do dłużnika że nie posiada zaległości to dlaczego wniósł o wszczęcie
wierzyciel chciał dopiec dłużnikowi - gdyż pomiędzy dłużnikiem a wierzycielem istnieją inne spory,
LLawyer napisał:
dlaczego nie umorzył postępowania/nie ograniczył u komornika a w ogóle dlaczego takiego pisma nie wysłał do komornika ?
to już pytanie do wierzyciela i pełnomocnika wierzyciela, nadmieniam jedynie, że wobec pełnomocnika wierzyciela, dłużnik wniósł skargę do okręgowej izby adwokackiej - sprawa w toku,
LLawyer napisał:
Wniosek był o całe roszczenie objęte tytułem czy nie ?
wniosek był o całe roszczenie plus odsetki, czyli jeszcze raz tyle, plus koszta zastępstwa adwokackiego w egzekucji, więc kwota urosła do prawie 10.000, zł.

Jeśli pismo kierowane do dłużnika było nieprecyzyjne - zależnie kto się podpisał to dlaczego komornik miał się do niego odnieść w sposób w jaki oczekiwał tego dłużnik skoro nawet nie było kierowane do komornika, który związany jest wnioskiem wierzyciela ?

wrzucam skany - @LLawyer - zapoznaj się z nimi.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie ulega żadnej wątpliwości , iż art. 822 kpc pozwala na ocenę dokumentu komornikowi i jasnym jest, iż w przypadku jakichkolwiek wątpliwości komornik nie wstrzyma się z czynnościami.
robinson21 napisał:
kserokopie pisma od wierzyciela który stwierdza, że dłużnik nie posiada zaległości wynikającej z nakazu zapłaty
Ale w takim wypadku już bym nie cwaniakował i wystosował do wierzyciela pismo o ustosunkowanie się do przedstawionego dowodu po rygorem prowadzenia egzekucji na jego odpowiedzialność.
W przypadku nie uznania dowodu, komornik powinien oddalić wniosek o wstrzymanie egzekucji, na co można złożyć skargę.

Ostatnia edycja:
nie ma co dalej rozprawiać, odbyło się jedno posiedzenie Sądu i po ptakach:
wyrok nieprawomocny, wierzyciel do dnia dzisiejszego nie złożył wniosku o umorzenie egzekucji komorniczej, powód wniósł o uzasadnienie wyroku,

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót