M
M Collins
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
Mam pytanie miałem podpisaną umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, w której firma zobowiązała sie do wypłacania mi odszkodowania w wys 25% wynagrodzenia za powstrzymywanie sie od podjeciaq pracy w konkurencji przez okres 6 miesiecy. Miałem tam zastrzeżenie, że muszę przedstawiać na każde rządanie firmy odpowiednie zaświadczenia lub udzioelić odpowiedzi o miejscu pracy. Firma miała wypłacac odszkodowanie do każdego ostatniego dnia miesiąca. umowa została rozwiązana w dniu 30 września. Po rzwiązaniu umowy pozostawałem bezrobotny przez okres jednego miesiąca w miedzyczasie dostałem od firmy pismo z zapytaniem czym sie "zajmuję" odpisałem, że jestem bezrobotnym niezarejestrowanym w UP. Na koniec października nie dostałem od firmy złamanego grosza. W związku z tym podpisałem umowę z inna firma (konkurencyjna w stosunku do mojego byłego pracodawcy) po jakimś czasie dostałem ponownie z firmy pismo w którym wzywa mnie do ujawnienia gdzie pracuje (zaświadczenia)lub że jestem bezrobotny (też zaświadczenie, ciekawe na jakiej podstawie przeciez nie mam obowiązku rejestrowania sie w UP). na to pismo juz nie odpowiedziałem gdzyż uznałem że umowa juz mnie nie dotyczy w związku z brakiem wypłaty należnego mi odszkodowania. potem przychodziły kolejne pisma tej treści na które juz nie odpowiadałem. w końcu w połewie grudnia przysłali mi pieniądze, których nie odebrałem. mam pytanie czy to ja czy firma złamała umowę o zakazie konkurencji i czy przyjecie tych pieniedzy spowoduje koniecznośc przerwania pracy czy też mogę je odbierać gdyż to firma nie wywiązała sie z obowiązku wypłaty odszkodowania, a odszkodowanie mimo to mi sie nalezy :what: