Zakład dla seniora

• Autor wątku Autor wątku Lgostyns
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lgostyns

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale wstawiam pytanie. Chodzi o dziadka.. Dziadek jest w podeszłym wieku, moja dziewczyna się nim opiekuje ale co za tym idzie nie może chodzić do pracy a do tego dochodzi opiek nad małym dzieckiem.. Dziadek aktualne przebywa w szpitalu. Ledwo chodzi i funkcjonuje. Chcemy starać o dps albo zol tylko jest długi okres oczekiwania. Slyszelismy że jeśli nie odbierzemy go ze szpitala ( tak twierdzi znajoma z mopsu) to oni automatycznie go wyślą do tego zakładu. Chodzi też o dofinansowanie z gminy. Miał ktoś podobny przypadek lub wie jak to rozwiązać?

Ośrodek Pomocy Społecznej dofinansuje , po czym wyegzekwuje zwrot dofinansowania od rodziny

Wiem że dofinansowuje ale w przypadku gdy rodzina nie ma dochodu to płaci gmina. Ale chodzi o przypadek że nie odbiera go ze szpitala i nie wpuszcza do domu w razie gdyby transport go przywiózł i co wtedy

dziadek mieszka u Twojej dziewczyny czy ona u niego?

Teoretycznie to jest mieszkanie komunalne. Obydwoje są tu zameldowani ale ani jeden ani drugi nie ma praw do tego mieszkania.. Ona się dopiero stara o nie

Czytałem w internecie i wszędzie piszą że jeśli ona go nie przyjmie to wtedy z automatu że szpitala on trafia do ZOL.. Ona chhce się starac o dofinansowanie z gminy do tego ośrodka ponieważ nie pracuje bo nie może przez dziadka i do tego wychowuje samotnie dziecko

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ciekawskodociekliwy napisał:
Ośrodek Pomocy Społecznej dofinansuje , po czym wyegzekwuje zwrot dofinansowania od rodziny

Na jakiej podstawie egzekucja?

Shocked napisał:
Na jakiej podstawie egzekucja?

Jeżeli ktoś nie ma dochodów to nie ściągna pieniędzy i wtedy gmina dopłaca. Są na to pieniądze tylko są też procedury i czas...

A czyj ten dom8?

Komunanalny. Dzwonili że dzidisj przyjadą z policją

Czy ja dobrze rozumiem, że nie wpuści schorowanego dziadka do mieszkania, które i tak nie jest jej?

Jeżeli tak, to przecież może się wyprowadzić w siną dal. Niech żyje z alimentów, 500+ lub niech weżnie się do pracy. Po co jej mieszkanie z dziadkiem, niech sobie załatwi lokum bez lokatora. Proste?

Ostatnia edycja:
Skoro komunalne to pewnie umowa jestna dziadka.

Morena napisał:
Czy ja dobrze rozumiem, że nie wpuści schorowanego dziadka do mieszkania, które i tak nie jest jej?

Jeżeli tak, to przecież może się wyprowadzić w siną dal. Niech żyje z alimentów, 500+ lub niech weżnie się do pracy. Po co jej mieszkanie z dziadkiem, niech sobie załatwi lokum bez lokatora. Proste?

4 lata się nim opiekuje i wraz z nim małym dzieckiem co za tym idzie nie może iść do pracy bo dziadek potrzebuje opieki całodziennej.. A teraz po operacji dziadek już wogle nie będzie sam się poruszał a ona sama nie da rady.. Dlatego szuka ośrodka. To nie jets mieszkanie dziadka tylko komunalne i jest na nią.. Wzięła dziadka jak był zdrowy ale teraz już sobie nie radzi i nie może iść do pracy i zapewnic dobrego życia sobie i dziecku

Morena napisał:

Chciałaby iść do pracy ale nie moze. Czytasz że zrozumieniem?
To nawet jak zostawi miekszkanie to dalej dziadek będzie sam.. Chodzi o to żeby załatwić mu jakiś dom pomocy

Ona jest jedyną rodzina? dziadek nie ma nikogo poza wnuczką?

karolla0905 napisał:
Ona jest jedyną rodzina? dziadek nie ma nikogo poza wnuczką?

Tak. Jest tylko ona. Ale dowiadywalem się że wnuki nie mają obowiązku. Pierwszeństwo maja dzieci a nikt już nie żyje

Dziadka przyjąć musi bo on jest tam zameldowany. Jeśli chodzi o ZOLe czy DPSy to nie ma rejonizacji więc może gdzieś w Polsce jest taki który nie ma dużego oblozenia. Nie mniej z automatu nikogo nie biorą

2zona napisał:
Dziadka przyjąć musi bo on jest tam zameldowany. ...
A co ma mieć do tego meldunek? Ten nie generuje żadnych praw.

LeszsekS napisał:
A co ma mieć do tego meldunek? Ten nie generuje żadnych praw.

A tego co pisze autorka wątku to mieszkanie jest komunalne i nie ma głównego najemcy ... więc dziadek ma te same prawo tam być co i ona

Powrót