Zakład karny Koronowo

• Autor wątku Autor wątku donata771
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Chodzi mi o ZK zamknięty oczywiście , a nie o zamki królewskie :)

Alez z Was dowcipasy :D suchary godne Karola S...

Na widzenie czeka sie okolo 1,5 godziny,:)

Ok dzięki ;) jak dla mnie to oni jaja sobie chyba robią, że tak długo trzeba czekać

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak wyglądają widzenia bezdozorowe w Koronowie???:)

To zależy czy pytasz o bezdozorowe z dzieckiem (zakładam że pewnie nie) czy o to 'ala intymne- małżeńskie (bo typowo takich niestety w Koronowie nie ma).
- te pierwsze to możesz wykorzystać w salce z fotelami i regałem zabawek
- drugie to mała salka ze stołem i krzesłami, drzwi posiadają wizjer i tak czy siak staraznik pod koniec może wejść bez pukania

O charakterze widzenia decyduje skazany w momencie gdy wchodzi na ogólną salę widzeń. Oczywiście, aby móc skorzystać z widzenia bezdozorowego musi posiadać stosowną zgodę dyrektora.

To oni w każdej chwili mogą tam wejsc bez pukania ?? a i moge cos kupic przed wejsciem do tej osobnej sali??

jeszcze jedno pytanie, wybiera sie ktoś moze z torunia na widzenia 26 grudnia??

W każdej chwili możesz zrobić zakupy w kantynie.
Wiesz, gdyby to było normalne widzenie intymne/małżeńskie to sytuacja z zaglądaniem pewnie byłaby inna a tak to trzeba się liczyć z tym, że strażnik może wejść. Zakład karny koronowo jest dość specyficzny pod tym względem. Są zakłady gdzie udostępniają specjalne pokoje, widzenia są dłuższe, istnieje dostęp do węzła sanitarnego czy nawet zezwalają na przyniesienie własnej pościeli. Niestety zdania co do zasadności takich spotkań są w Polsce podzielone, mimo uwzględnienia takich widzeń przez ustawodawcę...

malamiii napisał:
Niestety zdania co do zasadności takich spotkań są w Polsce podzielone, mimo uwzględnienia takich widzeń przez ustawodawcę...
Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę... Nie znalazłem w Kkw nic na temat widzeń intymnych/małżeńskich - więc ta kwestia nie jest uregulowana przez ustawodawcę. Nie chodzi tu również o żadną zasadność takich widzeń, a jedynie o możliwości lokalowe danego zakładu.

W polskim systemie prawnym możliwość skorzystania przez więźnia z oddzielnego pokoju jest formą nagrody - i jest ona uwzględniona. Jednakże przydzielana jest ona w zależności od tego czy dany zakład karny taki pokój posiada. Ustawodawca nie obliguje dyrektorów zakładów karnych do tworzenia sal z widzeniem bezdozorowym. Z tym tylko mogę się zgodzić.
Paradoksem jest w tym przypadku fakt, że można uzyskać nagrodę, której nie można zrealizować ponieważ zakład nie musi posiadać takiej salki.

- Dodam tylko, że wspomniany ZK Koronowo posiada 3 dodatkowe salki do widzeń, oprócz tej głównej. Jednak mimo możliwości lokalowych przyzwoleń na widzenia o charakterze czysto bezdozorowo-intymnym nie ma.

Ostatnia edycja:
a dziękuję za odpowiedź, no cóż będzie się trzeba pogodzić z tym że w każdej chwili może wejść strażnik..:mad:

malamiii napisał:
W polskim systemie prawnym możliwość skorzystania przez więźnia z oddzielnego pokoju jest formą nagrody - i jest ona uwzględniona.

Nie ma takiej nagrody. Nie wprowadzaj w błąd - albo zacznij wypowiadać się precyzyjnie.
Ja zaraz napiszę, że więzień może skorzystać z odrębnego pokoju i jest to najwyższa forma kary - umieszczenie w celi izolacyjnej.
Nagrodą jest widzenie bez dozoru oraz widzenie bez dozoru w odrębnym pomieszczeniu - ale nigdzie nie ma mowy, że jest to widzenie podczas którego można uprawiać seks a funkcjonariusze nie mają obowiązku czuwać nad bezpieczeństwem osób przebywających na terenie jednostki penitencjarnej.

Fakt jest faktem jest takie widzenie i można z niego korzystać jak się chce. Dlaczego nie właśnie w taki a nie inny sposób. Podtrzymywanie więzi jest ważnym i pożądanym aspektem zarówno dla więźnia jak i jego konkubiny! Osadzeni też są ludźmi. Mają ograniczoną wolność ale nikt im nie może zabronić zaspokajania potrzeb :)

Dla zainteresowanych tematem podaję link oraz cytat:

"Jak potwierdza podporucznik Katarzyna Idziorek, rzecznik prasowy Dyrektora Okręgowego Służby Więziennej w Opolu. - Widzenia bez dozoru funkcjonariusza w pomieszczeniach więziennych to - obok przepustki - jedna z najwyższych gratyfikacji udzielanych przez dyrektora zakładu karnego skazanemu, wyróżniającemu się dobrym zachowaniem w czasie odbywania kary pozbawienia wolności. Jednocześnie rzecznik opolskiej Służby Więziennej zaznacza, że w tzw. salach bezdozorowych odbywają się nie tylko spotkania więźniów z żonami lub konkubinami, ale także z dziećmi, rodzicami oraz osobami bliskimi wpisanymi za zgodą dyrektora na kartę widzeń."

"Mokry pokój". Seks za kratami

malamiii napisał:
Mają ograniczoną wolność ale nikt im nie może zabronić zaspokajania potrzeb :)

Ale ustawodawca nie przewidział możliwości i sposobu zaspokajania akurat tych potrzeb - co akurat jest (według mnie) uchybieniem ustawodawcy. Nie zwolnił również funkcjonariuszy od konieczności zapewnienia ładu i porządku w czasie takiego widzenia.

Nie będę tutaj polemizował z wypowiedziami z tego artykułu, ale ... Dlaczego zaspokajanie potrzeb seksualnych (które są równie ważne jak sen, jedzenie) ma być tylko dozwolone grzecznym więźniom? A jeśli tak to dlaczego niegrzecznych nie pozbawiamy snu czy posiłku? To tak na zupełnym marginesie.

Czy ktoś jedzie do Koronowa jakos w najbliższym czasie? Nigdy tam nie byłam i raźniej by mi było gdybym mogła z kimś chociaż umówić się na pks i razem iść:)

Witam, mojego narzeczonego we wtorek przewieźli z Potulic do Kronowa (na oddział zamknięty) i dzisiaj zadzwonił i mówił, że jest na celi z grypsującymi, i że w ogóle jest masakra bo się rzucają do niego, każą mu siedzieć, nie może się położyć. Z nerwów boli go żołądek i nic nie je :( Czy jest jakaś szansa, że go szybko przeniosą na inną cele. Boję się, że to się może źle skończyć. Załamie się jeszcze bardziej i tragedia gotowa i zostanę sama z małym dzieckiem. Czy nie powinno być tak, że grypsujący są osobno? Podobno większość w Koronowie to grypsujący. pozdrawiam

i jeszcze jedno pytanie. czy muszę pisać nową prośbę o wpisanie mnie na listę odwiedzających czy ta zgoda z Potulic przechodzi też do Koronowa?

Ostatnia edycja:
jla napisał:
Czy jest jakaś szansa, że go szybko przeniosą na inną cele.

Pytasz użytkowników forum?? Niech zgłosi komu trzeba i będzie chroniony.

jla napisał:
Czy nie powinno być tak, że grypsujący są osobno?

Nie.

jla napisał:
i jeszcze jedno pytanie. czy muszę pisać nową prośbę o wpisanie mnie na listę odwiedzających czy ta zgoda z Potulic przechodzi też do Koronowa?

Przecież to nie Ty powinnaś pisać tylko skazany.

Powrót