Zakład Karny w Cieszynie

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A jak to jest z odzieżą? czy osadzeni mogą nosić własne ubrania czy mają "służbowe" ;) ?

" Służbówki "' jeśli chodzi o podgrupę 1, tak jak wszędzie..:)Kilka miesięcy temu kiedy mój był tam na warunkach 2 miał normalnie swoje osobiste ubrania.

Acha, dzięki. A przebywający w AŚ mają chyba swoje ubrania prawda? heh "Służbówki" :) Rozbroiło mnie to określenie :-D

No jeśli wolisz Garniturki..:) Dziś jak byłam na widzeniu to zapytałam mojego czy się tak "odwalił od święta "..:)

Hehe , dobre. Rozumiem, że tymczasowo aresztowani mają osobistą odzież?

Cześć. mam 2 pytania odnośnie widzeń w ZK w Cieszynie. Może ktoś będzie wiedział:
1) czy sa widzenia bezdozorowe?
2) czy sala do widzeń z dziećmi jest czynna?

dzięki :)

Sala do widzeń z dziećmi jest czynna ale wtedy gdy korzysta się z widzenia bez dozorowego.

Witam serdecznie. W niedziele przed moimi drzwiami stawił się dzielnicowy i oświadczył mi że mam spakować swojego męża i dostarczyć w środę na 9 na komisariat tam zostanie przewieziony do ZK. Zostałam w szoku bo po pierwsze spodziewałam się pisma że na dany dzień i godzinę ma się stawić. Dostał wyrok na rok z groszami. Policjant mi mówi że on idzie na miesiąc na odsiadkę żeby odczuł to że na rozrabiał. Że jeśli będzie się odwoływać i dobrze sprawować to wróci do domu po miesiącu bo oni mają przepełnienie, a po drugie że jest jedynym żywicielem rodzinny. Czy ktoś z Was z nalazł się w takiej sytuacji? Czy jest to normalne?

Następne me pytanie to bo są dane godziny odwiedzin to oznacza że w tym czasie dowolna liczba osób może odwiedzić? czy przez ten cały okres widzenia może przyjmować bliskich?

Macie jakies opinie na temat dyrektora, czy latwo z nim przepustki losowe i widzenia bezdozorowe zalatwic -- prosbe skladajac jako zona. np uzasadniajac zblizajaca sie rocznice slubu,jako wzmocnienie wiezi rodzinnych. prosze o odp ,kogos kto to przerabial na wlasnej skorze.

Aniołek z mojego doswiadczenia powiem Ci, że cięzko o losówki. My nie dostalismy ani na urodzenie dziecka (gdzie potrzebowałam opieki,miałam na to zaswiadczenia ze szpitala plus potrzebna była pomoc przy drugim dziecku w wieku szkolnym podczas mojego pobytu w szpitalu), ani na chrzciny. Bezdozoru też nie mieliśmy. ale to chyba przez grupę R1. Choć teoretycznie pogrupa skazanego przy losówkach, czy bezdozorze nie powinna mieć aż tak wielkiego znaczenia to jednak na to patrzą. Czasami będąc na widzeniach widywałam jakieś osoby w tym pokoju bezdozorowym ale bardzo rzadko. Często dzieci i tak były na normalnej sali widzeń. Zresztą co to za bezdozór -pokój oddzielony szybą od głównego korytarza...jedynie dla dzieci fajnie bo jest tam ten kącik zabaw.

UWAGA dla osób mających dzieci - można być na widzeniu z dzieckiem CO TYDZIEŃ, niezależnie od podgrupy-nawet R1.

kamciaaa napisał:
Następne me pytanie to bo są dane godziny odwiedzin to oznacza że w tym czasie dowolna liczba osób może odwiedzić? czy przez ten cały okres widzenia może przyjmować bliskich?

Kamcia skazanego jednorazowo mogą odwiedzić 2 osoby dorosłe plus dziecko/dzieci. Muszą być razem i muszą być wpisane na liste.

Widzenie trwa godzinę. Chyba, że ma jakąś dodatkową godzinę w formie nagrody albo łączy godziny widzeń -na swoją prośbę i za zgodą Dyrektora.

Skazanego możesz odwiedzić tyle razy w mcu ile mu przysługuje w zależności od podgrupy jaką ma np. na zamku sa to 2 widzenia w miesiącu po godzinie. Jeśli macie dziecko to mozesz z dzieckiem byc co tydzień w ZK w Cieszynie.

Nick122 napisał:
A jak tam ogólnie jest? Czy wychowawcy i Sw są do przeżycia ? czy jest dobre jedzenie? W jakim stanie są cele?

Nick - warunki tam są w miarę dobre dla osadzonych bo cele są po remoncie,mają nowe okna, zimą jest ciepło.Jedzenie wiadomo jak to jedzenie więzienne ;) Sw w porządku, zależy jaka zmiana - jedni milsi, inni mniej ale generalnie kulturalni. Nie zdarzyły mi się żadne przykre przygody. Czasem trzeba "powalczyć" o swoje - gdy szłam na widzenie z dzieckiem jedni bez problemu pozwalali mi wnieśc pampersy i mleko, z innymi musiałam troszkę "podyskutować" ale i tak się udało, i tak. to samo odnośnie paczek - czasem musiałam wyciągać bo miałam za dużo,a raz przeszło mi 6700 kg ;)
Fajnie jest z telefonami - oprócz tych z korytarza 2 razy w tyg (mówię o zamku), mogą dzownić ze spacerniaka. Zimą mój mąż dzwonił nawet codziennie i gadaliśmy większość spaceru bo mało osób wychodziło na spacery.
Jeszcze przyszła mi myśl odnośnie sprzętu agd- typu tv czy czajnik, nie trzeba mieć talonu ani zgody, żeby zostawić na bramie. Przyjmują wszystko. Później dopiero,żeby wydali na celę osadzony musi napisać prośbę. Uwaga: czajnik tylko do 800w

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kasiajjj napisał:
UWAGA dla osób mających dzieci - można być na widzeniu z dzieckiem CO TYDZIEŃ, niezależnie od podgrupy-nawet R1.

Twierdzisz, że odbywający karę pozbawienia wolności w zk typu zamkniętego może mieć na przykład w miesiącu maju 2012 pięć widzeń?

kasiajjj napisał:
a raz przeszło mi 6700 kg ;)

Twierdzisz, że przyjęto Ci 6,7 TONY?

Twierdzę, że tak -osadzony może mieć 5 widzeń z dzieckiem. Mój mąż miał tyle w styczniu 2012 na przykład! Takie tam są zasady.

forg napisał:
Twierdzisz, że przyjęto Ci 6,7 TONY?

nie, nie tony, a kilogramów! Precyzują moją wypowiedź 6 kilogramów i 700 gram.
Po co ta "uszczypliwość"?

Ostatnia edycja:
kasiajjj napisał:
Twierdzę, że tak -osadzony może mieć 5 widzeń z dzieckiem. Mój mąż miał tyle w styczniu 2012 na przykład! Takie tam są zasady.

I miał je ot tak, bez wniosków o udzielenie ulgi, bez nagrody? Ot tak, z klucza?

I ciąg dalszy "uszczypliwości" - to forum ma regulamin. Do tego każdy post ma możliwość edycji przez przynajmniej 20 minut ( o czym jak widzę wiesz bo korzystasz z tej opcji). A Ty z uporem publikujesz wpis pod wpisem. Niezgodnie z regulaminem.

TAK Forg, bez żadnej dodatkowej zgody mieliśmy widzenia z dzieckiem CO TYDZIEŃ, jesli wypadało 5 tygodni w miesiącu to widział dziecko 5 razy.

witam, czasami przechodzi czajnik 900 W, można przywiezc tez przedłuzacz 3 metrowy z uziemieniem, dostarczyc dvd-- ale musi byc prosba, odziez do 8kg,paczki do 5kg-bez sypkich rzeczy tzn bez kawy,herbaty,cukru,mozna kupic w kantynie.Pocztą mozna przesłac koperty,znaczki pocztowe,karty np.telegrosik lub kod napisac w liscie.Na konto depozytowe wplacic pieniązki, najczesciej sa wypłacane im 3 razy w miesiacu,w zaleznosci od grupy,otrzymuja w sr lub w czw. w kantynie raczej mały wybór jesli chodzi o spozywke by kupic /zrobic zakupy po widzeniu.Sala do widzen dozorowych mala,tylko 7 stolików. pozdr

Witam. Wczoraj policja zabrała mojego narzeczonego z domu nie wyjaśniając nic .. dlaczego , po co itd. Godzinę później dzwoniąc na komendę pan poinformował mnie , że narzeczony zostanie przewieziony do Cieszyna na 1 rok odsiadki. Podejrzewam , że za niezapłacone alimenty ... nie wiem jednak czy jest skazany czy tymczasowo , jaką ma grupę r1 czy r2 i czy będzie mógł do mnie zadzwonić cokolwiek mi powiedzieć i kiedy? Ja mogę się cokolwiek dowiedzieć , bo to czekanie mnie zabija. Jeśli on jest tymczasowo to nie będzie mógł zadzwonić z tego co piszecie a ja zwariuję z niepewności. Czy ktoś poradzi jak mam uzyskać jakiejkolwiek informacji?

Można zadzownić tam i zapytać, czy przebywa dany osadzony/aresztowany. Musisz podać jego imię i nazwisko, plus imię ojca.

Z tego co się orientuję, nie przysługują już tkzw "cotygodniowe" widzenia na/dla dziecka, o czym pisałam wyżej.
Pewności nie mam bo mój mąż przebywa już w innym Zk. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dlaczego mieliby udzielić takiej informacji obcej osobie bez zgody osadzonego/aresztowanego?

Witam, czytając forum zdobyłam wiele informacji, chciałabym jeszcze zapytać co dokładnie można kupić w kantynie i czy ceny są wysokie.

Powrót