Zakład Karny w Uhercach

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No właśnie o to mi chodziło, bo teoria teorią, a jak jest w praktyce? Ma ktoś porównanie obu zakładów? Czy warto iść do tego Pińczowa z Uherców, z różnych przyczyn i jak potem sprawa wygląda ze zwolnieniem warunkowym po połowie wyroku ?

Witam,
niedawno dowiedzialam sie, ze moj kolega od jakiegos czasu przebywa w tym zakladzie. On prawdopodobnie nawet nie wie, ze wiem, ze poszedl do wiezienia, ani tym bardziej w ktorym wiezieniu sie znajduje. Chcialabym napisac do niego list, oczywiscie znam jego imie i nazwiasko, niestety nie znam imion rodzicow (czytalam w poprzednich postach, ze trzeba napisac kogo syn).
Czy bez podanych imiom rodzicow list nie dojdzie? nie ma zadnej innej mozliwosci zeby sie z nim skontaktowac?
Prosze o wszelkie mozliwe informacje i wskazowki.

Jeżeli napiszesz samo imię i nazwisko oraz adres ZK to list dojdzie do kolegi, problem będzie wtedy, gdy w ZK będzie przebywać dwóch lub więcej osadzonych o tym samym imieniu i nazwisku. Ostatnio wysyłałam list do narzeczonego i nie napisałam imienia ojca, a P. list otrzymał. :)

Ostatnia edycja:
A czy istnieje prawdopodobienstwo, ze list nie dojdzie (opalaca sie wyslac kilka rayz ten sam dla zwiekszonych szans czy to zbyteczne?)? Ile czasu moze maksymalnie trwac droga listu (woj.lubelskie)? Czy mozna/tzreba/powinno sie wsadzic do listu czysta koperte,papier i znaczki? Istnieje cos czego nalezy unikac wtresci listu, zeby nie byla konieczna cenzura?

ostatnia napisał:
A czy istnieje prawdopodobienstwo, ze list nie dojdzie (opalaca sie wyslac kilka rayz ten sam dla zwiekszonych szans czy to zbyteczne?)? Ile czasu moze maksymalnie trwac droga listu (woj.lubelskie)? Czy mozna/tzreba/powinno sie wsadzic do listu czysta koperte,papier i znaczki? Istnieje cos czego nalezy unikac wtresci listu, zeby nie byla konieczna cenzura?

poczytaj temat o listach.

ostatnia napisał:
A czy istnieje prawdopodobienstwo, ze list nie dojdzie (opalaca sie wyslac kilka rayz ten sam dla zwiekszonych szans czy to zbyteczne?)?
Istnieje, jednak mała :) Moje listy wysyłane priorytetem do Uherc zawsze dochodzą. Żeby mieć pewność wyślij list priorytet polecony.

ostatnia napisał:
Ile czasu moze maksymalnie trwac droga listu (woj.lubelskie)?
Moje listy do P. wysłane priorytetem idą 3 dni, poleconym priorytetem max. 2

ostatnia napisał:
Czy mozna/tzreba/powinno sie wsadzic do listu czysta koperte,papier i znaczki?
Możesz wsadzić, bo nie masz pewności czy kolega będzie miał znaczek oraz na czym Ci odpisać, ale to Twoja wola, nikt nie mówi, że musisz.

ostatnia napisał:
Istnieje cos czego nalezy unikac wtresci listu, zeby nie byla konieczna cenzura?
No wszystko w granicach zdrowego rozsądku. :) W Uherach jest ZK typu półotwartego, a więc listy mogą być czytane przez SW, ale nie muszą.

Mój brat znajdował się w Z.K. w Brzegu, został przeniesiony do Z.K. Uherce. Czytałem, że pod Uherece należa jeszcze inne Z.K. np w Jabłonkach. Nie znam się na tym zbytnio. Czy mogą go tam skierować? Widzę, że dojazd do tego miejsca jest jeszcze gorszy od dojazdu do Uherce, a nie jestem zmotoryzowany. Czy moze mi ktos napisać jakie warunki panują w tamtym Z.K.?

Czy tak mam zaadresować list:

Zakład Karny Uherce Mineralne
Uherce Mineralne
38-623 Uherce Mineralne

??

ostatnia napisał:
Czy tak mam zaadresować list:

Zakład Karny Uherce Mineralne
Uherce Mineralne
38-623 Uherce Mineralne

??

ja adresowałam tak:

imie, nazwisko (s.imie ojca)
ZK w Uhercach Mineralnych
38-623 Uherce Mineralne i doszło :)

Ja nie pisze wcale że Zakład karny, tylko imię, nazwisko, nazwa miejscowości i kod pocztowy, w sumie tam jest tylko ZK więc listy trafiają na miejsce, a po co cały świat ma wiedzieć dokąd ten list idzie. Listy dochodzą szybko, w 2-3 dni, żaden nie zaginął

Daremna napisał:
Ja nie pisze wcale że Zakład karny, tylko imię, nazwisko, nazwa miejscowości i kod pocztowy, w sumie tam jest tylko ZK więc listy trafiają na miejsce, a po co cały świat ma wiedzieć dokąd ten list idzie. Listy dochodzą szybko, w 2-3 dni, żaden nie zaginął

a uważasz, że cały świat obchodzi dokąd Ty wysyłasz listy? :D
tylko ZK? ja tam widziałam jeszcze np. domy, kościół i jakiś sklep czy bar, więć one znajdują się w innej miejscowości?

Czyli
Uherce Mineralne
38-623 Uherce Mineralne

Tak?

Czesc dziewczyny. Mój chłopak właśnie został przeniesiony do Uherc. Chciałam spytać ja lk tam jest teraz z widzeniami? Chciałam jechać przed samymi świtami. Jest możliwość dwóch widzeń w jednym dniu rodzina jego I ja? I ile osób najwiecej może wejść na widzenie jedno. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Wiol20 napisał:
Czesc dziewczyny. Mój chłopak właśnie został przeniesiony do Uherc. Chciałam spytać ja lk tam jest teraz z widzeniami? Chciałam jechać przed samymi świtami. Jest możliwość dwóch widzeń w jednym dniu rodzina jego I ja? I ile osób najwiecej może wejść na widzenie jedno. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Byłam tam w niedzielę 2 tyg. temu, mam daleko, dlatego narzeczony napisał prośbę o połączenie 2 godz. widzenia, zgodę otrzymał, ale funkcjonariusz nadzorujący widzenia nie połączył, więc przed świętami tym bardziej na to nie licz.

Na widzenie mogą wejść 2 osoby pełnoletnie, a liczba dzieci poniżej lat 15 nie podlega ograniczeniu. Ustalone jest to w kkw (pozukaj tam dla pewności) i w każdym ZK jest tak samo. Za zgodą dyrektora udzielane jest widzenie z większą ilością osób odwiedzających.

Ostatnia edycja:
Aha bo slyszałam o możliwości taliej że najpierw nap wejde ja na godz a potem rodzinka za kilka hodzn. Czy to realne jest w jednym dniu? Ja tez mam daleko bo prawie 300 km. Chyba ze jest mozliwosc taka ze ja pojade w niedziele na widzenie a rodzina,w poniedzialek? I chcialam jeszcze spytać ile godzin przysluguje na miesiac I ile widzen?

Osadzonemu przysługuje jedno widzenie w ciągu dnia. Więc albo jedna osoba,albo razem będziecie musieli wejść. Chyba,że tak jak piszesz,Ty pójdziesz jednego dnia,a ktoś inny następnego (sprawdź w jakich dniach są widzenia).Liczba godzin-widzeń w danym miesiącu jest zależna od tego jaką grupę ma osadzony.

Ma p2 wiec chyba dobrze?wiecie za ile można kupić w kantynie zakupów dla więźnia? A czy np jesli rodzonka przyjedzie w jeden dzien I mu kupi ileś tam a ja na drugi dzieň przyjade to też będe mogła mu kupić

Wiol20 napisał:
Ma p2 wiec chyba dobrze?wiecie za ile można kupić w kantynie zakupów dla więźnia? A czy np jesli rodzonka przyjedzie w jeden dzien I mu kupi ileś tam a ja na drugi dzieň przyjade to też będe mogła mu kupić
zawsze może starać się o p3 ;)
tak, będziesz mu mogła zrobić zakupy.

Wiol20 napisał:

Ma 3 h widzenia w miesiącu, więc 3 razy może zrobić zakupy. W kantynie nie możesz kupić art. żywnościowych, jedynie jako paczkę żywnościową lub poczętunek w trakcie widzenia. W kantynie dostępne oprócz tego są : tytoń, papierosy, art. higieniczne (naprawdę bogaty wybór), karty telefoniczne itd. Najlepiej niech napisze listę zakupów na kartce i poda Tobie podczas widzenia, bo w Uhercach osadzony nie może podchodzić do okienka w kantynie, zakupy robi osoba odwiedzająca, a osadzony w tym czasie siedzi przy stoliku.

Powrót