Zakład Karny w Uhercach

• Autor wątku Autor wątku ram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje dziewczyny dużo już sie dowiedziałam:)
Użytkownik [szka] mam pytanie napisalaś ze nie można kupić artykułów żywnościowych jefynie jako paczke żywnościowa. Nie bardzo to rozumie:(

Paczka żywnościowa przysługuje raz na kwartał i musi ważyć wrac z opakowaniem 5 kg. Możesz ją przywieźć z wolności, ale muisz się liczyć z tym, że nie wszystko w niej przyjmą, a zrobiona w kantynie trafia do osadzonego bez żadnego problemu.

Aha ale jeśli on sie wziął ze sobą gdy sie wstawiał to dopiero za 3 miesiace bedzie mógł mieć taką paczke a teraz tylko artykuły chemiczne I tytoń papierosy. Tak?

szka napisał:
ja adresowałam tak:

imie, nazwisko (s.imie ojca)
ZK w Uhercach Mineralnych
38-623 Uherce Mineralne i doszło :)

radziłam w ten sposób, zrobiłaś tak?

Dziwne, mój list doszedł szybko, bez żadego problemu.
Najlepiej zadzwoń do ZK i dowiedz się dlaczego odesłano list i ewentualnie w jaki sposób go poprawnie zaadresować, aby nie wrócił.

szka napisał:
Dziwne, mój list doszedł szybko, bez żadego problemu.
Najlepiej zadzwoń do ZK i dowiedz się dlaczego odesłano list i ewentualnie w jaki sposób go poprawnie zaadresować, aby nie wrócił.

myslisz, ze warto? Ja doszlam do wniosku, ze skoro tak napisali, tzn., ze nie ma go w tym zakladzie...

ostatnia napisał:
myslisz, ze warto? Ja doszlam do wniosku, ze skoro tak napisali, tzn., ze nie ma go w tym zakladzie...

No fakt, zapomniałam o tym, że Ty nie wiesz gdzie jest. Możliwe, że go nie ma, nawet bardzo.

Witam
Wybiera sie ktos moze na widzenie z okolic Rzeszowa 2 stycznia badz 26 grudnia??
Nie mam prawa jazdy i troche kiepsko z polaczeniami do tego zakladu.
Zmila checia bym sie zabrala oczywiscie zaplace.
Pozdrawiam i wesolych swiat:)

Witam.
Mam pytanie czy ktoś robił ostatnio paczkę żywieniową,którą wysyłał pocztą do Oddziału Zewnętrznego w Jabłonkach ? Wiem,że są przepisy,które określają co może być w paczce ale z doświadczenia wiem też ,że w każdym zk jest inaczej. Bardzo proszę napiszcie mi co może wchodzić w skład takiej paczki. Z góry dziękuję (:
p.s.
Tylko nie piszcie,że mogę zrobić paczkę według nowych przepisów (lista produktów na stronie zk), wiem,że jest tam dużo artykułów ale jeśli chodzi o jakieś kabanosy, suchą kiełbasę itp. nie ma takiej opcji.

Robiac ostatnio paczke pamietam ze wysylalam jakies kabanosy i kielbase itp. i nie bylo problemow.

Dzień dobry,
dowiedziałam się, że ex siedzi w Uhercach. Rozmawiałam z wychowawcą. Powiedział, że mogę przelać na konto ZK pieniądze, które mój ex dostanie i będzie mógł sobie kupić coś w kantynie (paczka mu przysługuje raz na kwartał, a wychowawca nie chciał powiedzieć, czy i kiedy ostatni raz paczę otrzymał, więc póki co nie chcę wysyłać w ciemno). Przelałam niewielką kwotę (30 zł.), czy ex będzie mógł całość wykorzystać? Czy połowa nawet tak małej kwoty zostanie "odłożona". Nie wiedziałam o tym, dopiero po zrobieniu przelewu doczytałam, to śmieszne przecież żeby dostał 15 zł....

Jeśli wychowawca powiedział, że ex moze sam kupować, to czy rzeczywiście tak jest? Na tym forum doczytałam, że tylko odwiedzający w czasie widzeń, a w innym miejscu, że sam skazany też może 3 razy w miesiacu. Jak to w końcu jest? Z góry dziekuję za odpowiedź.

hanca napisał:
Nie wiedziałam o tym, dopiero po zrobieniu przelewu doczytałam, to śmieszne przecież żeby dostał 15 zł....

Dlaczego śmieszne? Przepis jest jasny i nie ma możliwości obejścia go.
Podobnie nie wiem dlaczego wychowawca miałby Cię informować o tym, czy skazany dostał paczkę.

hanca napisał:
Jeśli wychowawca powiedział, że ex moze sam kupować, to czy rzeczywiście tak jest?

Tak jest. Jeśli nie wierzysz wychowawcy to przeczytaj kodeks karny wykonawczy oraz przepisy wydane na podstawie tej ustawy.

Nie mam czasu na tak głębokie wczytywanie się z kodeks, poza tym czytałam, ze to czasem może zależeć od konkretnego więzienia.

Po prostu nie miałam pojęcia o tej części kasy, gdybym wiedziała to bym paczkę posłała, a tak po prostu głupio wyjdzie, jak dostanie taką drobną kwotę. Nie mam zamiaru "sponsorować" jego przyszłości, chciałam mu pomóc w bieżących potrzebach.

No, skoro nie można tych paczek wysyłać częściej to myślałam, że mają ewidencję, przecież żeby się dowiedzieć bezpośrednio od niego to muszę mu wysyłać kartę telefoniczną i czekać.

Nie chodzi o to, ze nie ufam wychowawcy, po prostu czytałam na tym forum, że zakupy moze robić tylko osoba odwiedzająca, jak wysyłam pieniądze to juz chciałabym mieć pewność, że do niego trafią.

W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

hanca osoba odwiedzająca może zrobić zakupy podczas widzenia z osadzonym, w momencie kiedy on zostaje przy stoliku, bo do kantyny podejść nie może. A zakupy z wypiski robi już sobie sam. Może je robić 3 razy w miesiącu, w określone dni.

szka napisał:
hanca osoba odwiedzająca może zrobić zakupy podczas widzenia z osadzonym, w momencie kiedy on zostaje przy stoliku, bo do kantyny podejść nie może. A zakupy z wypiski robi już sobie sam. Może je robić 3 razy w miesiącu, w określone dni.

To jakaś nowość :?:

To, że dla Ciebie nie jest to nowość, nie znaczy, że dla innej osoby również.

Dziękuję bardzo.

Próbowałam szukać na forum, ale wątki mają po 500 stron, a ja nie mam tyle czasu.

Tym bardziej, że to nie chodzi o osobę wyjątkowo mi bliską. Po prostu chciałam trochę pomóc znajomemu.

Powrót