Zakład Karny Warszawa Białołęka

• Autor wątku Autor wątku anusia_78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
oliola No ja rozumiem, że dla Ciebie to jest ciężka i smutna sytuacja, tym bardziej przed Świętami, ale takie są konsekwencje niestety.
Owszem opinie są bardzo różne, nikt go zmusić nie może do grypsowania, to jego wybór. Nie mi oceniać jaki jest twój syn i co powinien zrobić. Życzę żebyś szybko widzenie dostała i miała możliwość porozmawiania z synem. Pozdrawiam

endorfinalna, dziękuję! szczególnie za życzenie szybkiego widzenia.
to, że nie mamy pojęcia co się z nim dzieje, doprowadza do szału! ale pewnie też to znasz. najważniejsze jest się chyba z tym pogodzić i tak jak piszesz, za nic on się tam nie znalazł.
mam jeszcze jedno pytanie:
po jakim czasie można wysłać paczkę do aś i po jakim czasie mój syn może skorzystać z pieniędzy, które mogę mu przelać? pan z ewidencji (zresztą bardzo miły) powiedział, że chyba trzeba odczekać 2 tygodnie i że syn dostanie "wypis"? co jest w takim wypisie?
i czy przysługuje mu 1 czy 2 paczki? jedna z jedzeniem a druga z ubraniami raz na kwartał?
pozdrawiam i życzę Wam wszystkich spokojnych świąt i żeby ludzie, dla których tu jesteśnie, jak najszybciej byli znowu z Wami!. my z rodziną postanowiliśmy nie obchodzić ich w tym roku...

Temat dotyczący paczek jest tu http://forumprawne.org/wieziennictwo/361-paczki.html
Wypiska, to jest coś takiego, że jak już syn będzie miał pieniądze na "koncie" to będzie mógł zrobić zakupy w kantynie. Pieniędzy do rąk nie dostanie, ale zakupy na kwotę jaką ma do dyspozycji będzie mógł robić.
Z resztą temat jest tu http://forumprawne.org/wieziennictwo/2473-srodki-na-koncie-skazanego-zelazna-kasa.html

O syna się nie martw on da sobie radę. Myślę, że będziesz dużo spokojniejsza jak juz się z nim zobaczysz, a skoro prokurator obiecał wydać zgodę na widzenie, to zapewne po świętach się zobaczycie :)

barbie, dziękuję za linki! dopiero teraz odkryłam w wyszukiwarce opcje szukania w tematach a nie w całych wątkach.
o paczkach zrozumiałam tyle, że zasadniczo należy się 1 żywieniowa raz na 3 miesiące.
paczka z art. higienicznymi i ubraniem tylko wtedy, jeśli dostaniemy TALON i na tym talonie wychowawca syna zaznaczy, czego on potrzebuje?

z pieniędzmi też już wszystko jasne. zrobiłam przelew na konto aś zaznaczając w temacie przelewu do kogo i imię ojca. rozumiem już, że od kwoty przelewu odejmą ok. 120 zł na żelazną kasę (przelałam na wszelki wypadek trochę więcej pieniędzy).

rozumiem, że do kantyny syn może chodzić 3 razy w miesiącu i tam kupiwać sobie herbatę, słodycze, coś do jedzenia, nożyczki do paznokci?

jak jest z fryzjerem? czy strzygą więźniów?

wczoraj na eidencji siedział bardzo miły pan a dzisiaj od jakiejś pani dostałam takich ochrzan, że aż się zmartwiłam...

Witam OliOla.. Głowa do góry i nie stresuj się tak.. Wszystkie przez to przechodzimy/przechodziłyśmy :)
W AŚ i ZK jest fryzjer, ale nie wiem jak często strzygą Łobuzów. W kantynie może kupić praktycznie wszystko począwszy od jedzenia po chemię. Nie martw się przeżyje Twój Syn.

mam kilka pytań i masę wątpliwości. Moj narzeczony od dwóch tygodni przebywa w AŚ na baiłołęce. Od czasu jego zatrzymania ni ja ani rodzina nie ma z nim żadnego kontaktu. Wysłałam pismo do prokuratury ze zgodą na widzienie, kilka dni temu dostałam odmowę, nie ma także możliwości żeby on do kogokolwiem zadzwonił. Wysyłam cały czas listy, ale nie mam jednak tej pewności, że chociaż pierwsze z nich do niego dotarły. W poniedziałek wysłałam pierwszą paczkę żywnościową. Czy jest jakaś inna możliwość skontaktowania się z nim?

dadam Z AŚ nie będzie mógł do nikogo zadzwonić niestety. Skoro zgody nie dostałaś na widzenie, odczekaj trochę i spróbuj napisać jeszcze raz prośbę, może następnym razem się uda. Listy są cenzurowane przez prokuratora, dlatego zanim dostanie od kogokolwiek list i zanim ktokolwiek od niego dostanie minie ok 3tyg. (może trochę krócej, dłużej). Raczej nie ma innej możliwości skontaktowania się z nim. :)

listy oddaje od raz do prokuratury, gdybym wysłała je na baiłołęke i tak najpierw wróciłyby do mojego miasta, więc mam nadzieje, że będzie to trwało troszkę krócej. Wysłałam też znaczki i koperty więc mam nadzieje, że i on niedługo napisze. Rozumiem więc, że przez okres aresztu nie ma szans na inny kontakt z nim?

dadam Niestety nie ma. Jedyny kontakt to listowny i poprzez widzenie, które dostaje się tylko za zgodą.
Za to w ZK masz opcję kontaktu telefonicznego, listownego i widzenia ( bez zgody takiej jak w AŚ)

chej siemanko chcę zapytać czy można po 5 miesiącach więzienia dostać przepustkę na komunie syna odpiszcie:mad::mad:

Można.
Pytanie typu: czy mając 20 lat można kupić samochód. Można.

a jakie podanie i gdzie trzeba złożyć żeby dostać tą przepustkę:mad:

szer napisał:
a jakie podanie i gdzie trzeba złożyć żeby dostać tą przepustkę:mad:

Trzeba nabyć do niej uprawnień i sobie na nią zasłużyć właściwą postawą. Mowa o osobie skazanej :ok:

tak mowa o osobie skazanej na 7 miesięcy,a dopiero trafił do więzienia

witam, blagam pomozcie mi. Wczoraj zawineli mi mojego faceta z domu. Jest na bialej w zk bylam wczoraj rano ale sie nie dostalam ide tez dzis z rana ,chce dostac sie na 1 ture. jak to wyglada...pomozcie mi nie wiem co mam robic jestem tu nowa i nie umiem jeszcze sie poruszac na tym forum( licze na wyrozumialosc) co mu oge tam dac czy wogole moge....czy na 1 spotkaniu da mi talony?

ananasek01 napisał:
witam, blagam pomozcie mi. Wczoraj zawineli mi mojego faceta z domu. Jest na bialej w zk bylam wczoraj rano ale sie nie dostalam ide tez dzis z rana ,chce dostac sie na 1 ture.

I dziś tez możesz się nie dostać. Jeżeli nie jesteś jego najbliższą rodziną, to na widzenie zgodę musi wyrazić dyrektor. A to trwa czasami kilka dni.

witam, blagam pomozcie mi. Wczoraj zawineli mi mojego faceta z domu. Jest na bialej w zk bylam wczoraj rano ale sie nie dostalam ide tez dzis z rana ,chce dostac sie na 1 ture. jak to wyglada...pomozcie mi nie wiem co mam robic jestem tu nowa i nie umiem jeszcze sie poruszac na tym forum( licze na wyrozumialosc) co mu oge tam dac czy wogole moge....czy na 1 spotkaniu da mi talony?

jak będzie miał talon to napewno Ci da, na paczke zywnościowa nie potrzebujesz talonu, no i żeby wejść na widzenie musisz być wpisana na listę ,jeżeli jesteś to nie będzie problemu :)

Myślę, że widzenie dostaniesz dopiero wtedy jak Twój chłopak trafi już do docelowej celi, przejdzie komisję, wpiszę Cię na listę widzeń i zostanie ona zaakceptowana. (Mowa o ZK nie AŚ)
Więc tak jak napisał Forg troszkę cierpliwości Ananasku :)
Zanim dostanie jakieś talony minie raczej troszkę więcej czasu a na widzeniu możesz mu coś kupić w kantynie ale z tego co wiem nie może tego zabrać ze sobą po widzeniu.
Paczkę żywnościową robisz bez talonu nie częściej niż raz na trzy miesiące i nie więcej niż 5kg. Ale to nie miejsce o pisaniu o paczkach.. Poczytaj sobie w wątku o paczkach.

Ostatnia edycja:
Wchodząc na widzenie.... nie wniesiesz nic z wyjątkiem pieniędzy... nawet czystej kartki nie wolno.... (tak było w czasie kiedy tam jeździłam na widzenia tzn. marzec - kwiecień 2010), talon może dać Ci na widzeniu, może uda mu się do Ciebie zadzwonić to zapytaj na jakie rzeczy dostał zgodę, jak będziesz jechała na widzenie zabierzesz je ze sobą, zostawisz w depozycie, a po widzeniu jak będziesz miała już talon zostawisz paczkę, pamiętaj że nic innego jak jest wpisane w talonie nie zostanie przyjęte, paczka musi być koniecznie w kartonie.
Na celi przejściowej może przebywać do 14 dni, ale to wcale nie znaczy że w tym czasie nie możesz mieć widzenia, jak tylko będziesz wpisana na listę możesz jechać. Widzenia są wg alfabetu, określone literki nazwiska mają wyznaczony konkretny dzień.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót