Zakład Karny Włocławek

• Autor wątku Autor wątku nitucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nitucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Czy komuś udało się w ostatnim czasie wydostac z Zakladu Karnego we Włocławku na przerwę w karze lub przedterminowe zwolnienie z odbywania reszty kary? Z tego co wiem to nikogo nie wypuszczają, nawet za jakieś sprawy gospodarcze itp. Z 30 wniosków np o przerwę wypuszczaja jednego skazanego. A innym tłumaczą,że nie jest w stanie wychodząc na przerwę pomóc rodzinie,albo że grypsuje,więc nie dostanie przerwy (nawet jeśli nie ma nagan i ma dobrą opinię). Troche to dziwne. Jeśli komuś się udało to proszę o odpowiedź.

Niestety nie wychodzą z Włocławka, nawet jak chłopaki mają po 6 miesiecy do końca nie ma takiej możliwości. Oto polska resocjalizacja!!! Nikogo nie puszczają bez względu na okoliczności.

- nie puszczaja ze względu na brak powodów do wpz,lub przerwy, zależnych od czynników generowanych przez samego zainteresowanego-osadzonego-skazanego,a nie od lokalizacji Zk.

anula

Resocjalizacja nie polega stricte ,na wczesniejszym wypuszczaniu na wolnosc...

Ostatnia edycja:
Hej dziewczynki;)

Skoro o przedterminowym warunkowym zwolnieniu nie mamy co marzyć :-x,to może wiecie czy po połowie kary( wyrok 15 lat) można się starać o przeniesienie na oddział półotwarty?

Starać się należy od pierwszego dnia pobytu za kratami.

Pewnie tak ,aczkolwiek ciężko na wejściu dostać oddział półotwarty mając 15 letni wyrok.

"Starać się" to znaczy od pierwszego dnia pracować nad sobą by pokazać, że po jakimś czasie można skazanemu zaufać i nieco poluźnić "penitencjarne pęta".

Stara się bardzo ,ma doskonałą opinię ,chodzi do szkoły ,uczestniczy we wszelkich możliwych zajęciach ,tylko to chyba za mało ,a można samemu wyjść z prośbą,wnioskiem o przeniesienie na oddział półotwarty?

pomalowana kredkami napisał:
Stara się bardzo ,ma doskonałą opinię ,chodzi do szkoły ,uczestniczy we wszelkich możliwych zajęciach ,tylko to chyba za mało ,

Najwyraźniej za mało. Należy również brać na przykład pod uwagę czyn, za który odbywa karę pozbawienia wolności.

Pewnie tu jest pies pogrzebany bo to, art. 148 § 1 tylko czy to dyskwalifikuje go do przejścia na oddział półotwarty?:rolleyes:

Ja myślę, że ten temat nie jest stosownym miejscem do prowadzenia dyskusji na temat podgrup klasyfikacyjnych. Jest już stosowny wątek i być może problem ten był tam już poruszany. A odpowiedź na pytanie brzmi: "nie".

Mam pytanie na które ciężko jest mi znaleść odpowiedz a mianowicie czy osoba skazana prawomocnym wyrokiem sądu na karę 15 lat pozbawienia wolności z zastrzeżeniem że o warunkowe przedterminowe zwolnienie może się ubiegać dopiero po 10 latach ,może jakoś ominąć ten zapis i starać się o wpz po odbyciu połowy kary?czy jest jakiś przepis regulujący to?,przepraszam za tak nieskładne pisanie :mad:

czy jest jakiś przepis regulujący to?,

Oczywiście, że jest i sąd właśnie z takiego przepisu skorzystał. Czyli ograniczył przestępcy możliwość wcześniejszego zakończenia odbywania kary pozbawienia wolności.
A dlaczego pytasz w temacie dotyczącym ZK Włocławek? Uważasz, że każdy zakład ma swoje przepisy karne?

Uważam że każdy zakład jest zobligowany takimi samymi przepisami karnymi,więc jeżeli naruszam regulamin pisząc post nie w tym miejscu w którym powinnam to przepraszam ,wiem również że sąd skorzystał z przepisu ograniczenia możliwości wcześniejszego zakończenia odbywania kary ,ale w dalszym ciągu nie wiem czy można odejść od tego ograniczenia tak aby możliwe było staranie się o wpz po połowie kary.?,z góry dziękuję za wyczerpującą odpowiedz;)

ale w dalszym ciągu nie wiem czy można odejść od tego ograniczenia tak aby możliwe było staranie się o wpz po połowie kary.?,

Nie można.

czesc moj chlopak siedzi we wloclawku przeniesli goz lowicza,powiecie mi; do odsiedzenia ma 3 lata po jakim czasie mooze stawac na wokande tam?

aha , sam sie wtawil do zakladu karnego i z tego co wiem to jest grzeczny, ale chodzi mi tez o to czy w tym wloclawku wypuszczaja z wokand,z w lowiczu wogole tego nie robia

a co wiecej mozecie mi powiedzieci o tym wloclawku jakie ma opinie ?

Mój mąż niebawem z Radomia zakładu karnego przeniesiony zostanie do Włocławka na terapię narkotykową, przesiedział już połowę kary i dobrze się sprawuje, czy coś będzie mu przysługiwać? Podobno, gdy odbędzie się taka procedura, zakład wysyła po ukończeniu terapii pismo o wokandę i jest szansa na pół otworek, jak to wygląda w świetle prawa? Pozdrawiam i byłabym wdzięczna za odpowiedź

Powrót