Zakup allegro,brak gwarancji a rękojmia.

• Autor wątku Autor wątku totomasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

totomasz

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam. Licze na szybką i jasną odpowiedź. Rok temu kupilem obroże antyszczekacz dla psa. Jeszcze w 11 miesiącu obroża działała sporadycznie,nie wykrywała szczekania. Po miesiącu postanowiłem zareklamować obroże ale sprzedawca wymyślał rożne powody dla ktorych nie chciał uznać gwarancji.Raz to pies winny, to znow ze produkt za 120zl moze sie popsuć i z tym sie kupujący musi liczyć. Odpowiedział na piśmie że odrzuca reklamacje. W sumie jej nie ma ale odpisał ze czujnik jest wyeksploatowany przez kupującego. Obroża wygląd jak nowa. Użyta kilkanasie razy kiedy pies sam zostawał. Tym bardziej uważam że nic z mojej strony nie stało sie co mogło popsuć obrożę. Ma wiele komentarzy negatywnych i podejżewam że kazdy kupujący ma podobny problem. W aukcji pisze że jest 2 lata rękojmi ale sprzedawca rownież nie chce o tym słyszec. Fakture zakupu mi przysłal bo go troche postraszyłem ze nie otrzymalem nigdy dowodu zakupu. Gość pisze na pewniaka że moge sie zgłosić do allegro a oni nic wiele dotąd nie zrobili. Jak moge zmusic go do uznania rękojmi? Powiatowy Rzecznik Praw Konsumenta moze coś tutaj mi pomóc? Prosze o jakies rady. Dziekuje

Reklamację z tytułu rękojmi możesz składać przez dwa lata - w wyjątkowych przypadkach rozciąga się do lat trzech, pod warunkiem, że przed uplywem terminu poinformowałaś (sms, email, list) Sprzedającego o wykryciu wady. Gwarancja jest oświadczeniem dobrowolnym Sprzedawcy/Producenta - rękojmia przysługuje Ci z mocy prawa i sprzedawca nie ma prawa jej ograniczać, chyba że za twoją zgodą, na co pewnie musiałby mieć pisemne potwierdzenie.
Jeśli Sprzedawca nadal prowadzi sklep, podejmij z nim dyskusję na allegro. Zgłoś do nich swoją sprawę, na pewno Ci pomogą.
Rzecznik z reguły podejmuje interwencję dopiero gdy wyczerpiesz drogę reklamacji.
Napisz proszę, w jaki sposób zgłosiłaś reklamację i w jakiej formie otrzymałaś odpowiedź.

Przepraszam, za żeńską formę :)
W jakim terminie Sprzedawca udzielił odpowiedzi?

Dziekuje za odzew. Nie zgłosiłem sprzedawcy oficjalnej gwarancji. Tzn. w kontakcie przez allegro zapytałem gdzieni jak zareklamować produkt. Opisałem usterkę a sprzedawca kazał odesłać w celu weryfikacji. Nie złożyłem pisma reklamacji w żadnej formie a za to sklep odpisał forma papierową że odrzuca reklamacje. Cały czas podkreśla że nie zrozumiałem że produkt nie ma gwarancji. Jest rękojmia ale w jego ocenie zamykam sobie drogę reklamacji poniewaz nie założyłem gwarancji na podstawie rękojmi a podobno wystapilem z gwarancja (ktorej nie ma) ale tak naprawde obroza byla odesłana bez formularza reklamacyjnego. Na pismo odmowne nie odniosłem sie bo żona wyciągając produkt nie zauważyła że w pudełku w dokumentach jest ten dokument o odrzuceniu gwarancji. W piśmie sprzedawca uzasadnil ze czujnik w obroży został przezemnie wyeksploatowany. Ciekawa teoria. Allegro na ta chwile zaproponowało ubieganie sie zwrotu z allegro protect

Ostatnia edycja:
marcysia1507 napisał:
Przepraszam, za żeńską formę :)
W jakim terminie Sprzedawca udzielił odpowiedzi?
Musiałbym sprawdzic ale chyba wyrobił sie w 2 tygodniach.

Jeśli sklep twierdzi, że na produkt nie ma gwarancji, to powinno być oczywiste, że mogłeś reklamować tylko z rękojmi. Sprzedawca może twierdzić co chce, ale z tytułu rękojmi możesz reklamować nawet jeśli jest gwarancja. Od momentu poinformowania sprzedającego o wykryciu wady masz rok na składanie reklamacji z tytułu rękojmi. Możesz jakoś udowodnić, że zgłosiłeś wadę w tym terminie? Czy tą wiadomość do sprzedawcy nadal masz w korespondencji na allegro? Może jakiś sms?
Jeśli chcesz dochodzić z tytułu rękojmi, mogłabym pomóc sporządzić pismo reklamacyjne - nie jestem prawnikiem, ale składałam już nie jedno i wiem jakimi posłużyć się przepisami. Oczywiście nie ma gwarancji, że sprzedawca też jej nie odrzuci. Natomiast w KC jest przepis mówiący o tym, że jeśli wada została stwierdzona przed upływem roku, przyjmuje się że istniała już w chwili zakupu. Jednym słowem, kupiłeś wadliwy produkt i wówczas nie można tu mówić o wyeksploatowaniu. Chcesz wojować ze Sprzedawcą, pomogę. Ale myślę, że skorzystanie z pomocy Allegro jest dobrym pomysłem. I jak się nie uda, wtedy możesz jeszcze spróbować z rękojmią.

Oczywiście pomóc nieodpłatnie, tylko że potrzeba do tego więcej szczegółów. Chyba że skorzystasz z gotowych wzorów dostępnych w Internecie.

Mam pismo z odrzucona reklamacja.Data 13 sierpnia zglosilem a zakup byl 1.07.21 wiec przeszło rok. Pisalem wzesniej o problemach ale w historii allegro jest data 24 lipca. Wiec rowniez 3 tygodnie po rocznym terminie. Patrzac na komentarze nie jestem odosobnionym przypadkiem i zapewne kazdy kupujący jest sobie winien.

Nadal możesz spróbować -choć po roku to może być trudniej. W Kodeksie cywilnym jest Art. 556. [Domniemanie istnienia wady fizycznej w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego przy sprzedaży konsumenckiej]
"Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego". Trudno będzie udowodnić, że stwierdziłeś wadę przed upływem roku. Niby prawo po stronie konsumenta, ale to nie takie proste. Ale jeśli po komentarzach widzisz, że jest wielu "poszkodowanych" to może najlepiej skorzystać z pomocy Allegro. Zwróć też Allegro uwagę, że Sprzedawca zataja/ nie udziela wyczerpujących informacji klientom oraz wprowadza ich w błąd co do przysługujących im praw czy coś takiego. Może zrobią z nim porządek.

Powrót