Zakup lodówki na targowisku miejskim

• Autor wątku Autor wątku -edyta-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

-edyta-

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, w sobotę zakupiłam lodówkę na targowisku miejskim w Będzinie. Wczoraj wieczorem panowie ją dostarczyli, po odpakowaniu okazało się, że drzwi od zamrażarki odstają o 0,5 cm i przy uszczelce od zamrażalnika jest luka. Poza tym Pan mówił, że lodówka ma być no frost (bezszronowa), a okazało się, że to zwykła lodówka tylko bez widocznych zwojów w zamrażalniku, gdyż są one zabudowane.
Czy w takim wypadku mam prawo do zwrotu towaru?, bo Pan sprzedawca twierdzi, że przysługuje mi tylko reklamacja. Aha lodówka była tylko rozpakowana, nie została jeszcze włączona.
Pozdrawiam

Czy w takim wypadku mam prawo do zwrotu towaru?
Wydaje mi się, że zwrócić nie, ale możesz reklamować z tytułu rękojmi za wady (art 556 KC i dalsze) - jeśli wad nie da się usunąć czy naprawić możesz od umowy odstąpić. Jeśli udowodnisz, że lodówka miała być "no frost" to tej wady usunąć się nie da, więc sprzedawca musiałby wymienić lodówkę na taką samą z no frost lub zwrócić pieniądze.

Bardzo dziękuję, za podpowiedź. Niestety nie mam dowodu na to że lodówka miała być no frost. Pan to tylko mówił, nigdzie nie zapisał. Zostaje mi tylko złożenie reklamacji do serwisu.

Nie, mam paragon firmowy na zakup lodówki. Facet ma firmę, tylko stoi na targowisku i tak prowadzi sprzedaż. Sklepu chyba nie ma ale i tak wydaje mi się, że powinien mi wymienić towar od ręki na inny sprawny albo powinnam mieć możliwość oddania lodówki.

Ostatnia edycja:
A zatem odstap od umowy bez podania przyczyny. Przedsiebiorca ma obowiazek zwrotu zaplaconej kwoty i odebrania lodowki na wlasny koszt.

W tym wypadku jeszcze obciążenia Cię kosztami pogorszenia rzeczy jeśli nie masz dowodu na otrzymanie lodówki w takim stanie, jak opisałaś. Dlatego ja bym się głęboko zastanowił na tym.

Ale jak moga mnie obciązyc kosztami pogorszenia towaru? Lodowka nie byla nawet wlaczona i uszkodzenie od razu zgloszone i udokumentowane zdjeciami.

loco1 napisał:
A zatem odstap od umowy bez podania przyczyny. Przedsiebiorca ma obowiazek zwrotu zaplaconej kwoty i odebrania lodowki na wlasny koszt.

Rzecznik powiedzial mi ze zeby odatapic od umowy usterka musi powodowac ze urzadzenie nie bedzie dzialalo prawidlowo, a to ze ja tak uwazam bo jest szparka przy uszczelce nie oznacza ze sprzedawca tez tak stwierdzi i potrzebne sa ogledziny.

gryffinian napisał:
W tym wypadku jeszcze obciążenia Cię kosztami pogorszenia rzeczy jeśli nie masz dowodu na otrzymanie lodówki w takim stanie, jak opisałaś.
Uważasz, ze sprzedawca spełnił ustawowe wymogi informacyjne? Bo ja jestem przekonany, że nie...

@-edyta-

Wyślij listem ZPO odstąpienie od umowy bez podania przyczyny, zażądaj zwrotu pieniędzy i odebrania lodówki. Nic więcej nie musisz robić.

Ostatnia edycja:
Ja tez tak uwazam, ale jesli sprzrdawca nie beszie chcial odstapic to znowu bede czekac 2 tyg z zepsuta stara lodowka.

Uważasz, ze sprzedawca spełnił ustawowe wymogi informacyjne?
A konkretnie którym, który zwalniałby kupującą z odpowiedzialności za uszkodzenia rzeczy?

W takim razie nie mam dalszych uwag i dziękuję za uzupełnienie mojej wiedzy.

loco1 napisał:
odstap od umowy bez podania przyczyny.

Czy aby na pewno zakup na targowisku miejskim (np. prosto z auta) można uznać za zakup poza lokalem przedsiębiorstwa (bo rozumiem, że to dawałoby w tym przypadku możliwości odstąpienia od umowy bez podawania przyczyn)? W końcu targowisko jest miejscem przeznaczonym do obsługiwania klientów i z pewnością jakoś tam oznaczone. To nie sprzedawca przychodzi do kupującego, tylko kupujący do sprzedawcy. Być może źle to interpretuję, ale nie byłoby to zbyt piękne aby od zakupu dokonanego na targowisku można było tak zwyczajnie odstąpić?

Przepis prawny:
Art. 2 ustawy z dnia 30 maja 2014 r.:
3) lokal przedsiębiorstwa:
b) miejsce prowadzenia działalności będące rzeczą ruchomą, w którym przedsiębiorca prowadzi działalność zwyczajowo albo na stałe

Być może warto zapytać autorkę o dokładny opis miejsca zawarcia umowy - moja wiedza o sprzedaży na targowiskach implikowała twierdzenie o sprzedaży poza lokalem przedsiębiorstwa, ale faktycznie, może moja wiedza o tych miejscach jest niepełna.

loco1 napisał:
Być może warto zapytać autorkę o dokładny opis miejsca zawarcia umowy - moja wiedza o sprzedaży na targowiskach implikowała twierdzenie o sprzedaży poza lokalem przedsiębiorstwa, ale faktycznie, może moja wiedza o tych miejscach jest niepełna.

loco1 - Tak lodówka była zakupiona na targowisku z samochodu (dokładnie dałam 100 zł zaliczki, resztę miałam dopłacić po przywiezieniu i tak zrobiłam).

Czy sprzedaż w tym miejscu i z tego auta odbywa się tam zawsze? Czy jest dobrze oznakowane jako miejsce sprzedaży tej konkretnej firmy? Czy mogłaś się zapoznać z wyglądem i cechami tej konkretnej lodówki?

Nie bywam tam za często ale akurat w Będzinie co środę i sobotę jest targ i sprzedający mówią,że jeśli będzie pogoda to na pewno będą.
Czy miejsce jest dobrze oznakowane? Hmm ciężko powiedzieć ja nie zauważyłam napisu firma TOMKAT-AGD, ani na samochodzie ani tabliczki która stałaby przed samochodem.
Czy miałam możliwość oględzin lodówki? Wyglądało to tak, że mówięPanu potrzebuję lodówkę nie wyższą niż 173 i nie szerszą niż 55 cm. Pan powiedział albo Amica albo Beko. I Beko akurat miał, rozciął karton z przodu, pokazał mi środek (chłodziarkę - pólki itd. i zamrażalnik) i tutaj mówi tak ona jest już lodówką nieszroniącą, a ja sie pytam czyli no frost? pan odpowieda tak, nie ma w niej szronu i w zamrażarce jak pani widzi już nie ma tych zwojów metalowych które szroniły. Nie ma potrzeby jej rozmrażania, a jesli chce pani ją umyć wystarczy ustawić na 0, odczekac chwile i przetrzec szmatką.
Drzwiczki były równo, bo sama je otwierała, więc uważam, że gdyby odstawały tak jak po przywozie zauważyłabym to.

Powrót