zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
wczoraj tj. 07.08 również otrzymałam telefon z informacją, że zostałam wylosowana do otrzymania darmowej bielizny. Niestety konsultant tak mnie zagadał, że z grzeczności zgodzilam sie na przesłanie bielizny. Podczas jego "gadki" nie było informacji, że obowiazuje jakis abonament i że zawieram umowe. Po zgodzeniu sie na wyslanie paczki i pokrycie kosztow 19,99 zl za przesylke konsultant odmówił swoją regułkę, w której poinformowal o przyjeciu zamówienia, o możliwośći rezygnacji w dowolnym momencie dzwoniac na infolinie, usłyszałam również jakieś słowa o abonamencie. Poczatkowo nie przeczuwałam, że to może być oszustwo ( teraz wiem, że jestem naiwna. aż mi wstyd) jednak po przeczytaniu tego forum jestem przerażona. Nie chce nawet tej paczki widziec. Zastanawiam sie teraz co mam zrobic bo tak naprawde niewiem jak dokladnie brzmi nazwa tej firmy bo konsultant nazwe bardzo szybko wypowiadał. Chciałabym wysłac pismo przed przyjsciem tejże " ekskluzywnej próbki" ale boję się że podanie błednej nazwy firmy spowoduje ze moja rezygnacja nie będzie ważna. Dzwoniono do mnie z tego nr 503 840 867. Proszę o radę. Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Przykleja się Pani do istniejącego wątku i nawet nie raczy go przeczytać!
Rady udzielono w nim z 10 razy.

Przeczytałam cały wątek, przepraszam pisze na tym forum pierwszy raz. Chodzi mi jednak o informacje czy do kogoś też dzwonił ten sam nr, zależy mi na nazwie tej firmy.

Ostatnia edycja:
To dlaczego Pani nie zadzwoni pod nr z którego do Pani dzwoniono?

Ogólnie jestem osobą nieśmiałą i jakakolwiek rozmowa czy to w real czy tez przez telefon z obcą dla mnie osobą jest stresująca. Tym bardziej że dowiedziałam się o bardzo burzliwych rozmowach rozmowach. Chciałam wpierw wysłać pismo tak jak jedna z forumowiczek zrobiła, ale w takiej sytuacji telefon pod ten nr wydaje sie niezbędny. Dziękuję za odpowiedz

Nieśmiała osoba niech najpierw przygotuje kartkę i ołówek by narzędzia do pisania były pod ręką. No i warto na tej kartce zaznaczyć potrzebne punkty, o które będzie się pytało: dokładna nazwa firmy, adres z kodem pocztowym, stacjonarne telefony, adres e-mail, strona www.

Może Pani poczekać aż przyjdzie paczka, wysłać do sprzedawcy odstąpienie od umowy (osobno) oraz sam towar. Niestety, sprzedawca nie ma obowiązku zwrotu kosztów odesłania towaru.

Nie ma co się emocjonować. Nie podpisana żadna umowa, zgoda telefoniczna była na co była ale na pewno nie na abonamet ani jakąkolwiek umowę. Widzicie wpisy gościa on...KRADNIE olejcie to. To on wyłudza na granicy prawa w dodatku to Sp. z o.o. w której on finansowo nie odpowiada jako osoba fizyczna. NIGDY NIKT Z TEJ FIRMY NIE PODA WAS DO SĄDU ani nawet do biura windykacyjnego!!!. Zaufajcie mi i śpijcie spokojnie majtki możecie przyjąć a to tylko ich strata. W sądzie nie mają argumentów. ŻADNYCH i tego się trzymajcie.

Martwi mnie jednak to, że paczka może dotrzeć do mnie po 10 dniach od rozmowy, co wg wypowiedzi innych wiąże sie z minięciem terminu w którym można zrezygnować z "umowy". Wiem, że pisano również o 10 dniach od otrzymania przesyłki, ale w takiej sytuacji chciałam sie jakoś zabezpieczyć i zmieścić sie w tych 10 dniach od rozmowy telefonicznej.

Napisała Pani, że czytała wątek... Okazuje się, że nie czytała (i Poradnika też nie) - inaczej wiedziałaby, że termin liczy się od daty otrzymania przez Panią paczki. I "wypowiedzi innych" nie mają nic do rzeczy: są obowiązujące przepisy.

Tak wiem, że te 10 dni jest od otrzymania paczki i, że przepisy o tym mówią. Chciałabym jakoś uniknąć upierdliwości tej firmy za wczasu. Nie mieli by się wtedy do czego doczepić jeśli wg ich "regulaminu" zmiescilabym sie w terminie 10 dni od ich telefonu.

Samą w sobie farsą jest to, że osoba UCZCIWA siedząc w piątkowy wieczór musi mieć takie PROBLEMY poprzez "LEGALNIE" działającą firmę. WITAMY W POLSCE. Ten Pan Szanowny "PREZES" w/w firmy się właśnie tego od naszych włodarzy nauczył:)) Czekać na kolejne takie sprawy tylko. Przykład leci od góry. Stwierdzam to po narzekaniu PANA PREZESA na obecnie działający system i postanowił wziąć sprawy w swoje młode dłonie. Pan PREZES lubi hiphop - polecam tede - wyścig szczurów. Warszawa wkręca:)) Ciekawe na jak długo:)) Kto zapisuje się na wycieczkę do Pana PREZESA? Może spytamy się co robić?? Jak żyć?? Może również nam odpowie "To jest Polska, tu się kradnie" :)) Czy nie sądzicie, że miejsce tego PANA jest w KICZMANIE?

malwina1401 napisał:
Nie mieli by się wtedy do czego doczepić jeśli wg ich "regulaminu" zmiescilabym sie w terminie 10 dni od ich telefonu.

A kto zwraca uwagę na regulamin sprzeczny z prawem?:D
Oj, proszą się by złożyć pozew do SOKiK!

malwina1401 napisał:
Martwi mnie jednak to, że paczka może dotrzeć do mnie po 10 dniach od rozmowy, co wg wypowiedzi innych wiąże sie z minięciem terminu w którym można zrezygnować z "umowy". Wiem, że pisano również o 10 dniach od otrzymania przesyłki, ale w takiej sytuacji chciałam sie jakoś zabezpieczyć i zmieścić sie w tych 10 dniach od rozmowy telefonicznej.

Słuchaj, przeczytaj moją wypowiedź ze 2 strony wcześniej. Mi Rzecznik Praw Konsumenta powiedział żebym napisała odstąpienie od umowy w której informuje żeby nie wysyłano mi żadnych ich produktów oraz również produktu który był zawarty w umowie z dnia tego i tego, oraz aby usunięto moje dane z ich bazy i ogólnie zastosowano się do przepisów. Stwierdziła, że po tym powinni dać mi spokój jeżeli zmieszczę się w tych 10 dniach,a gdyby paczkę wysłali mi i tak, bo może list dojdze później niż oni zaczną wysyłać, to mam ją po prostu odesłać i tyle. Dzwoniąc do przemiłego biura obsługi klienta ich konsultantka powiedziała mi to samo, że jeżeli dostaną pismo, a nie wyślą jeszcze paczki, to wszystko anulują, a jeżeli paczka zostanie wysłana, to mam ją odesłać nie otwierając jej. Cokolwiek by Ci później wysyłali, to jest tylko na ich ryzyko, bo żadnej umowy na więcej rzeczy nie zawierałaś, jedynie na te nieszczęsne gacie, ale i tak możesz od tego odstąpić, tym bardziej żadnych rachunków nie powinni Ci przesyłać.. Mi Pani Rzecznik powiedziała, że w razie gdyby mnie nękali, to oni w moim imieniu napiszą pismo. A jeżeli nadal wszyscy będziemy mieć z nimi kłopoty, to umówimy się i zgłosimy to tam gdzie trzeba.

Witam
mam ten sam problem, zadzwoniła do mnie kobieta mówiąc ,że mnie wytypowano do odbioru majtek włoskiej firmy wartości 80 zł ale ja je dostanę za darmo płacąc koszty wysyłki, czyli 19,90. paczka miała przyjść w ciągu 10 dni, lecz mijają 3 tyg. i jeszcze nic nie dostałam. próbowałam oddzwonić na numer , który do mnie dzwonił ale funkcja została zablokowana (brak dostępu). Nie mam zamiaru im płacić bo wiem że to oszuści, którzy korzystają na naiwności ludzi. Tak jak tu poradzono, paczkę odeślę i wyślę odstąpienie od zawartej umowy. Myślę, że jest tyle oszukanych osób ,że Uikok powinien już się tym zainteresować.

To wyślijcie skargę do UOKiK. Należy wiedzieć, że Urząd nie zajmuje sie sprawami indywidualnymi, ale można odpowiednio zredagowac skargę w taki sposób, by wykazać, iż takie praktyki są systemowe, stosuje się je na skalę masową.
Zgłoście się także do FK - ona może złożyć pozew do SOKiK.

Witam, a czy podawaliscie nr pesel zeby potwierdzic pelnoletniosc? Bo ja powiedzialam ze nie pamietam. Dzwonili do mnie wlasnie godzine temu i wlasciwie od razu sie zorientowalam ze cos nie tak i az mi wstyd. Zaraz lece na poczte z listem poleconym i dodatkowo wysle normalny, bo poleconego tez moga nie odebrac. Mam nadzieje ze nic mi nie wysla i bede miala z tym spokoj. Jesli jednak wysla i beda mnie tym dreczyc, mozecie na mnie liczyc i ktokolwiek podjalby sie kierowaniem sprawy do sadu do ja sie podpisze :)

Otrzymałam tydzień temu telefon od Imperia Corporation, że wygrałam ekskluzywną bieliznę koronkową,włoską (figi) :D i konsultantka mówiła, że wyślą mi je na adres zamieszkania ale po otrzymaniu przesyłki muszę zapłacić 19.90 za ,,niby: przesyłkę. :mad: Zgodziłam się,potem ta Pani mówiła że została zawarta między nami umowa abonamentowa i będzie potem przychodziła paczka z kolejną bielizną za którą będę musiała zapłacić i żeby odstąpić od umowy abonamentowej muszę zadzwonić do biura obsługi i zgłosić wypowiedzenie. Dzisiaj otrzymałam paczkę zaraz po przeczytaniu całego ich regulaminu zadzwoniłam do tego biura obsługi ( ciężko było się dodzwonić) :/ ale w końcu odebrała konsultantka i pytała w czym może pomóc, powiedziałam że chce wypowiedzieć umowę a Ona zapytała mnie tylko o kod pocztowy i imię i nazwisko po czym powiedziała że wypowiedzenie zostało przyjęte i że muszę zapłacić to 19.90 wydaje mi się to bardzo dziwne, że o nic więcej nie pytała tylko powiedziała ze przyjęte. :( Mam cichą nadzieję,że dadzą mi spokój. Co o tym sądzicie? :)
Pozdrawiam wszystkich :*

moonaza napisał:
. Zaraz lece na poczte z listem poleconym i dodatkowo wysle normalny, bo poleconego tez moga nie odebrac.

Jest to nieistotne. Dwukrotne awizowanie stwarza fikcję prawidłowego doręczenia (domniemuje się, że adresat list odebrał).
List polecony jest przesyłką rejestrowaną, więc nadawca ma dowód nadania (z datą i adresem adresata). Wysyłanie zwykłego listu jest bez sensu.

Witajcie drodzy poszkodowani nie groź sądem bo i tak to nic nie da. JA mam pytanie czy sa osoby z wrocławia zebysmy mogi sie zjednoczyc i isc razem na policje Ja otrzymałam kolejne wezwanie do zapłaty .Oczywiscie nie mam za co im płacic skoro odesłałam nie naruszona paczke .Kto jest za zgłoszenie sprawy na policje i do telewizji przecie z mozemy byc anonimowi ale rozpentac burze wokoło ich zas...anej firmy takie majtki jak oni sprzedaja i naciagaja to ja na targowisko kupuje za 3zł brutto .Kto jest za walczymy o siebie czy nie zobaczcie ile jest nowo oszukanych osob.
pozdrawiam odzywajcie sie

Dzieki za informacje. Czy wyslac wiec na te 2 adresy? Czy tylko na ten do korespondencji?

Napisac moze jeszcze cos w stylu, ze odwiadczenie zostalo sporzadzone w dwoch egzeplarzach, i ze ja posiadam ten drugi?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót