zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witaj, tak wygląda sytuacja wszystkich klientów tej firmy,mnie też przerywał telefon i też ta umowa do niczego nie zobowiązywała,rzekomo!!!
Od każdej umowy można odstąpić a zwłaszcza od takiej,w której sprzedawca sprzedaje towar niezgodny z umową.
podstawa prawna: Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27.07.2002roku
(Dz.U.nr 141 poz.1176)

Ja nie zapłaciłam nawet tych 19.90 zł,uważam,że te majtki być może były EKSKLUZYWNE dla właścicielki tej firmy ale nie dla mnie.

W razie problemów ze strony tej firmy możemy złożyć pozew zbiorowy,ponieważ jest nas więcej.

Pozdrawiam.

witam, mam taki sam problem z tą "niby"firmą. Po długiej i namolnej rozmowie z ich przedst. zgodziłam się na przesyłkę jednorazową rezygnując z następnych. Miały to być figi koronkowe włoskiej firmy jak się okazało to chińska tandeta ale mimo wszystko zapłaciłam za nie 19,90 zł. Po paru dniach przysyłają mi kopertę-paczkę ale ja widząc że to firma benazzo odmawiam przyjęcia paczki i oddaje listonoszowi. Następnie za 2 tyg. dostaję wezwanie do zapłaty z fakturą na 125 zł(koszt. transp., odsetki, monik) za towar którego nie mam i nie zamawiałam. OSZUŚCI.
Wysyła teraz do nich pismo zobaczymy co dalej!
JAkby pozew zbiorowy -dołączam się.
pozdrawiam

sylwia.nowy, witam w "klubie oszukanych przez benazzo".
Ta firma to jedna z wielu na naszym rynku,szkolą swoich konsultantów żeby wciskali ludziom swoje buble jako super ekskluzywny towar.
Trzeba w końcu coś z tym zrobić, Ja też czekam na ich ruch,jeżeli tylko przyślą mi jakiś monit o zapłatę to od razu składam pozew do sądu.
Dam ci znać gdyby do tego doszło.
Pozdrawiam.

Mam podobny problem. Mąż odebrał telefon z firmy szwajcarskiej ale obsługiwanej przez Biuro Obsługi w Warszawie. Początkowo nie chciał słuchać , ale dał się namówić na kpl. bielizny, przyszły tylko majtki . O ich gatunku lepiej nie mówić. Regulaminu nie było . Po otwarciu przesyłki przeze mnie( nie wiedziałam o tym zamówieniu,gdyż zapomniał mnie poinformować o tym fakcie) zaczęłam dzwonić do tej firmy aby zerwać umowę jaka niby była zawarta i aby nie było następnych niespodzianek. po ok. 3 godz dzwonienia z przerwami udało mi się dodzwonił do konsultanta. Po burzliwej rozmowie, próbami namowy na dalszą współpracę z firmą z jego strony , nawet chciał mi dać nowy kpl. bielizny o droższej wartości i za darmo, pokryłabym tylko przesyłkę. W końcu udało mi się zakończyć całą rozmowę, koszty tel. poniosłam oczywiście ja. Umowę rozwiązałam ( nie wiem czy w ogóle ona istniała) i zapomniałam o tym fakcie do dziś gdy przyszła korespondencja z monitem za niezapłacony towar tj. dostarczoną przesyłkę 19,90 plus monit 15,00, więc już razem 34,90. Co mam zrobić, czy zapłacić i mieć spokój. Przyznam że miałam zapłacić te 19,90 dla świętego spokoju, ale w nawale obowiązków zapomniałam. Dziś otrzymana poczta mnie dobiła. Straszą windykacją zgodnie z treścią regulaminu którego nie widziałam) . Proszę o radę.Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mirena54 napisał:
Umowę rozwiązałam
Nie rozwiązałaś:

Przepis prawny:
Art. 7.
1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni, ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.

mirena54 napisał:
Proszę o radę.
Na początek musisz opisać dokładnie: kiedy i co miało miejsce? Czy otrzymałaś umowę, jakieś pisma, czy samą przesyłkę?

Witaj mirena54,
ten sam problem,te same paragrafy.
Jednak umowę można rozwiązać w każdym momencie w sytuacji, gdy zakupiony towar nie spełnia warunków regulaminu,na który powołuje się ta firma, a mianowicie ta rzekomo ekskluzywna bielizna to zwykłe badziewie z bazaru.
Ja nie zapłaciłam,nie pozwolę żeby takie osoby dorabiały się moim kosztem.
Jeżeli będą mnie nękać złożę pozew do sądu.
Jest nas już sporo, więc złożymy pozew zbiorowy.
Takie oszustwa trzeba piętnować.
Nie martw się windykacją,oni próbują każdego zastraszyć.
Pozdrawiam.

Witam ponownie. Wracając do wcześniej przedstawionego przeze mnie problemu związanego z przesyłką, chcę wyjaśnić iż otrzymałam ją pocztą 7.10.2013, tego samego dnia po wielkich trudach dodzwoniłam się do firmy, rozmawiałam z konsultantem , mam jego nazwisko i Imię , była to godz.15,43. Po naleganiach z mojej strony Pan rozwiązał ze mną umowę. A przesyłkę otrzymałam bez żadnych pism tylko fa z kwotą za opłatę pocztową. W kopercie miała być informacja o produkcie oraz zapraszano mnie do zapoznania się z regulaminem którego nie było . Sprawę uznałam za zakończoną.
Co dalej. Umowa nie była zawierana, czy rozmowę przez telefon pod naciskiem można nazwać umową, to była tylko zgoda na otrzymanie kompletu bielizny, o otrzymałam część i to nie taką , jaka była powiedzmy "zamawiana" . Na piśmie nic nie mam. Mam tylko majtki, fa oraz monit.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam mirena 54
ja odesłałam te "ekskluzywne" majciochy poleconym a mimo to dostałam monit do zapłaty na kwotę 54.90zł.
Kontaktowałam się z rzecznikiem praw konsumenta i poradziła mi, żebym odstąpiła od umowy pisemnie i odesłała towar jako niezgodny z umową.
A odnośnie zawierania umów, to niestety telefonicznie też można zawrzeć wiążącą umowę,ale oni podobno wszystkie rozmowy nagrywają,więc jeżeli doszłoby do rozprawy sądowej łatwo będzie sprawdzić w jaki sposób zawierano z nami umowę.
Ja zastrzegałam sobie, że jeżeli towar nie będzie spełniał moich oczekiwań to odeślę go, pani konsultantka zapewniła mnie że to jest oczywiste i będę mogła tak zrobić a umowa do niczego nie zobowiązuje.
Kiedy skontaktowałam się z pracownikiem firmy benazzo po otrzymaniu przesyłki i odstąpiłam od umowy pani przestała być miła i zaczęła wymieniać jakieś paragrafy, które sprawdziłam i nijak się mają do tej umowy.
Zaproponowałam,żeby przesłuchać rozmowę telefoniczną wówczas pani konsultantka powiedziała że nie będą odsłuchiwać żadnych rozmów bo umowa to umowa i mam płacić.
To jest bezczelność,oszukują i tyle, ja nie dam się zastraszyć.
Mam nadzieję, że razem uda nam się wyeliminować z rynku takich oszustów.
Pozdrawiam.

Witam, Jestem w podobnej sytuacji, jeżeli dojdzie do pozwu zbiorowego to również się przyłączę.

Pozew zbiorowy nie jest tu potrzebny, można samodzielnie dochodzić swoich praw.

Zawsze można samodzielnie złożyć w sądzie pozew,ale pozew zbiorowy daje większe szanse że ta firma nikogo już nie oszuka.
Takich ludzi jak ja jest niestety bardzo dużo i lepiej iść do sądu razem niż każdy z osobna.
Ja tak uważam i tak właśnie zrobię jeżeli będą mnie nękać w dalszym ciągu.
Pozdrawiam.

Sąd nie sprawi, że przestaną działać. Prędzej UOKiK.

Witajcie. Też się nacięłam na te ekskluzywne majciochy. Dajcie znać czy po wysłaniu im tej "ekskluzywnej bielizny" i odstąpieniu od umowy(?) dali spokój? Właściciele tego "biznesu" to Tomasz i Renatka Obroca :beer:

Hmmm. To i ja siedzę w tym g.... Właśnie dostałam przesyłkę od Benazzo. Dodzwonić się do nich nie mogę. Pisze właśnie odstąpienie od umowy i odeślę im gacie. W jednej paczce wysłać? Na adres z faktury bo w skrzynce nikt nie potwierdzi odbioru? Co mam jeszcze zrobiś abym nie miała dalszej przyjemnosci z tą "firmą''? Czy na przesyłce podpisać, że jest to odstąpienie lub na zwrotce?

Witaj oksanawykorzystana!
Musisz napisać wypowiedzenie umowy ze względu na towar niezgodny z umową i wysłać to listem poleconym jak najszybciej,oni mają swój regulamin i pewnie obciążą cię kosztami za te majty,ale w razie czego będziesz miała potwierdzenie że odesłałaś towar ponieważ nie spełniał twoich oczekiwań.
No musisz mieć nadzieję że odczepią się od ciebie.
Ja tak zrobiłam.
Pozdrawiam.

Witaj meriderka!
Napisz wypowiedzenie umowy ze względu na niezgodność towaru z umową i odeślij listem poleconym jak najszybciej.
POZDRAWIAM

Witajcie! Na początek małe sprostowanko- "prezesy" od gaci nazywają się Obara.
I niezmiennie życzę im zdrowia w dalszej karierze zawodowej:beer:
meriderka- witaj w klubie posiadaczek, jak dla mnie, majtek jednorazowych za 19.90 zł.
Odsyłaj to dziadostwo a wtedy czekaj razem z nami co się będzie działo.
Może dadzą sobie na wstrzymanie.
Ilona0827- dziękuję za info. Właśnie to uczyniłam. Jutro wysyłam.
Zobaczymy co się będzie dalej.
A tak uściślając Benazzo chce 19.90 zł "niby" za koszty przesyłki. Ja swoją paczkę dostałam do skrzynki ( nawet nie do rąk) od Poczty Polskiej. Czy Poczta Polska ma w ogóle taką stawkę- 19.90 zł??
Jeszcze jedną rzecz sobie uświadomiłam. Pan telemarketer twierdził, że przesyłkę otrzymam kurierem. Czekałam namiętnie, minęły dwa tygodnie. W końcu wybrałam się skrzynki pocztowej a tam "ekskluzywna bielizna". Ta zmyłka pewnie miała na celu po pierwsze uniemożliwić mi odmowę przyjęcia paczki, po drugie skrócić czas w którym możliwe jest odstąpienie od umowy. POZDRAWIAM

W rzeczy samej oksana, państwo Obara zarabiają na przesyłkach,jak wielu innych "przedsiębiorców",z tą tylko różnicą ,że innym udaje się wysyłać towar zgodny z umową a nie jakieś badziewie.
Miejmy nadzieję że nigdy więcej nikt nas nie oszuka w ten sposób,ja osobiście przyrzekłam sobie że już nic nie kupię na odległość,bez sprawdzenia towaru.
Hej pozdrówko!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót