zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No, bagno ciągnie się dalej. Odesłałam gacie, odstąpienie. Zabroniłam przetwarzania danych osobowych itp. Przysłali mi wezwanie do zapłaty z monitem czyli już nie 19 zł a 44.99 zł.
Straszą wpisem do KRD i twierdzą że zawarłam z nimi umowę.
Nie zapłacę tej kasy. Czy ktoś ma taką sytuację jak ja?

kolejne paczki ślą mi już poleconym. Pewnie czytają forum.

A czy wezwanie do zapłaty ( przed sądowe) bez potwierdzenia dostarczenia jest wiążące?
Ilona0827- co u Ciebie?

oksanawykorzystana napisał:
A czy wezwanie do zapłaty ( przed sądowe) bez potwierdzenia dostarczenia jest wiążące?
Nie forma nadania decyduje o tym czy coś jest wiążące czy też nie, a zawarta umowa i jej warunki.

Nomnes- co zrobiłbyś w mojej sytuacji? Płacić- nie płacić?
Czuję niesprawiedliwość. Jak można zawrzeć umowę skoro ja nic nie słyszałam o abonamencie. Nikt mi nie mówił o umowie i jej warunkach. Forma tej umowy została wymuszona na mnie i próbuje się jej warunki na siłę egzekwować.
Miał być KOMPLET bielizny do testowania. Dostała gacie, które żadnym kompletem nie są a już na pewno nie ekskluzywnym. Miał być dostarczony kurierem. Wrzucono mi do skrzynki zewnętrznej.
Przesyłkę nie rozpakowałam- odesłałam. Dodatkowo odstąpienie, i cofnęłam zgodę na przetwarzanie danych osobowych.
Dostaję wezwanie do zapłaty za gacie które odesłałam, odsetki i monit. Bez potw dostarczenia- znów wrzucone do skrzynki.
Czy z takim wezwaniem bez potwierdzenia dostarczenia mogą wszczynać proces czy choćby zrobić wpis do KRD?
I nawiązując do tego co piszesz w swojej ostatniej wypowiedzi.. Skoro tak jest to jak mogą mnie zobowiązywać do odstąpienia umowy w ciągu 10 dni skoro ja nie ma info o dokładnej dacie otrzymania przesyłki. Nie zadbali o to żeby był konkretny termin od którego biega okres 10 dni. Listonosz wrzucił ją do skrzynki jak zwykłą ulotkę, a że skrzynkę mamy w centrum osiedla na zewnątrz to rzadko tam zaglądam. Podkreślam czekałam w tym konkretnym wypadku na kuriera o którym mi mówiono. Dzięki za odp. pozdrawiam.

oksanawykorzystana napisał:
Nomnes- co zrobiłbyś w mojej sytuacji? Płacić- nie płacić?
Nie wiem, ponieważ nie znam dokładnie twojej sytuacji. Musiałabyś opisać dokładnie co i kiedy nastąpiło.

Ja myślę że jednak pozew zbiorowy w tej sytuacji byłby ok.
Dlatego że oni posługują się nagraniami a my wspomnieniami tego co mówiłyśmy.
Mam wrażenie, że nagrywali mnie tylko od pewnego momentu, więc można by to skonfrontować z innymi nagraniami.
Tzn w momencie kiedy im mówiłam że nic nie chcę bo prędzej czy później będę musiała za coś płacić to wtedy mi nie mówił że jestem nagrywana, dopiero jak mnie przekonał. Przekonywał że to do testów- zostałam wylosowana, szkoda nie skorzystać i że mnie to nic nie będzie kosztowało i mogę w każdej chwili zrezygnować. Dopiero jak prosił o dane to zaczął klepać te swoje regułki i że uprzedza że jestem nagrywana.
No szlag mnie trafi :mad:

W piątek mój Mąż uda się z tym do prawnika i ew do Uokik. Bierzemy się za nich, bo takie gdybanie nic nie wnosi.
Nomnes dzięki za rozmowę.

Witaj oksana, ja miałam identyczną sytuację,również odesłałam te majtki,które miały być ekskluzywną bielizną, w zamian otrzymałam już dwa monity.
Za poradą Rzecznika napisałam wypowiedzenie umowy,uzasadniając że dostarczony towar był niezgodny z umową, poza tym telefonicznie kategorycznie zażądałam wycofania moich danych z ich bazy i jakichkolwiek przesyłek z tą,"pożal się Boże, "ekskluzywną bielizną".Zadziałało jednak tylko częściowo,ponieważ monity za pierwszą przesyłkę przychodziły, ale ja nie zamierzam płacić za coś takiego.
Poczytaj sobie Prawa Konsumenta.
A swoją drogą takie zastraszanie nosi znamiona nękania, co jest karalne.
Pozdrawiam. Ilona.

A czy ktoś może ma zdjęcie tej ekskluzywnej bielizny? Ja skopiowałam wszystkie pisma do nich i od nich. A mogłam jeszcze zrobić słit focię gaciom :tuptup: - zawsze to dowód :D

Szkoda że nie pomyślałam o zrobieniu zdjęcia tej "wspaniałej" bielizny,która być może jest ekskluzywna ale tylko dla pani wice-prezes tej firmy,bo jak sądzę dla normalnych kobiet są to po prostu zwykłe majtki z targu.

Bawią się nami w świetle prawa. Majty nabierają jak widać ekskluzywności, są coraz droższe...:) Myślę że odstąpienie w ciągu 10 dni jest wiążące, tak stanowi ustawa, ale oni liczą czas od rozmowy telefonicznej, bo usługę abonamentową wtedy zaczęli...Tak mi się wydaje. Majty to rzecz drugoplanowa. Do Sądu nie pójdą, bo to jawne wprowadzanie w błąd i manipulowanie słowami.

Pani z firmy w rozmowie przyznała, że dostała mój telefon od firmy, która produkuje rzeczy dla dzieci. To jest ciekawe, kto udostępnia dane komu popadnie. Zakładają, że kobieta mając dziecko nie ma czasu na zabawę w Sądy czy chodzenie do prawników i dla świętego spokoju zapłaci...

a dlaczego nie mogę wybrać koloru czy rozmiaru fig, albo ilości czy terminu dostawy przesyłki :)

Nie przyjęli mi odstąpienia przez telefon, bo nie mogę im odesłać produktu, który otworzyłam...Składam wypowiedzenie, bo nie mam czasu i siły się z nimi szarpać. Chce mieć spokojne święta. Czy umowa była czy nie, i czy jest wiążąca czy nie, mam nauczkę.:( Kończę tą zabawę, niech się udławią.

Jeśli chodzi o zdjęcie pary fig to nie ma sprawy, bo jestem szczęśliwą posiadaczką :).

alussia czy możesz to zdjęcie bielizny ekskluzywnej wkleić?
Ja wiem skąd mają moje dane. Nie dawno urodziłam dziecko. I w szpitalu dostałam wyprawkę Dzidziuś. Mam dane tej firmy która wówczas ode mnie te dane wyciągnęła i teraz nimi dysponuje. To Present service. Do nich też wysłałam pismo w którym cofam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz żądanie usunięcia ich z bazy.
Alussia poczytaj poradnik konsumenta tam było napisane coś że to że otworzyłaś przesyłkę nie oznacza że nie możesz jej zwrócić. Poczytaj dokładnie mi to tylko obiło się o oczy bo jakby nie mam tego problemu, ponieważ nie rozpakowałam tego. Odesłałam im z potwierdzeniem nadania i na stronie www poczty polskiej sprawdziłam że otrzymali tą przesyłkę przed upływem 10 dni o daty wystawienia fv. My nie odpuścimy. Gacie odesłane, umowy nie było, odstąpienie od umowy wysłałam i "żegnaj Gienia". Jak się będą prosić to jeszcze w telewizji wystąpią. Rysiek Cebula lub Pani Jaworowicz tylko czekają na taką "egzotykę". pozdrawiam

Poza tym proszę Was. Co to za firma z kapitałem 8 tyś.:confused:. Niektórzy mają więcej w śwince skarbonce.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót