zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
nomnes napisał:
vs

Dostrzegasz różnicę? Następnym razem proponuję pisać to co masz na myśli a nie myśleć, że inni wnikną w to co co chciałaś przekazać a nie przekazałaś, tym bardziej, że publikujesz na forum prawnym, a nie "opinii".

Umowy zawarte w sposób elektroniczny bez bezpiecznego podpisu elektronicznego mają taką samą moc jak zawarte ustnie.

Termin odstąpienia od umowy zawartej na odległość ulega wydłużeniu do 3 miesięcy, jeżeli przedsiębiorca nie potwierdzi na piśmie wymaganych prawem informacji,

TO CHYBA DOTYCZY TEGO PROBLEMU NIE SĄDZISZ? UMOWA PRZEZ INTERNET = USTNA , NIE JEST NA PIŚMIE POTWIERDZANA ANI TEŻ DANE WIĘC TO 3 MIESIĄCE

To może jeszcze raz, przed zgłoszeniem do moderacji:

Kade44 napisał:
Termin odstąpienia od umowy zawartej na odległość ulega wydłużeniu do 3 miesięcy
jest zupełnie innym stwierdzeniem niż
Kade44 napisał:
jesli byla zawarta przez internet bez podpisania umowy to 3 miesiace

Widzisz różnicę? Nie potrafisz dostrzec że piszesz dwie różne rzeczy? Nie rozumiesz, że nie od każdej umowa zawarta przez internet, bez znaczenia czy ma podpis czy nie, można odstąpić przez 3 miesiące?? :o

A ja proponuje zebys się wylogował bo twoje komentarze we wszystkich watkach są powalająco mało konstruktywne :d

najlepsza rada typu : " zgłoś oszustwo na policji"
ciekawe ile nad ta radą myślałeś , no i wiele innych prostych i nieuprzejmych typu co za bzdury , co za głupoty .. Ja opisuje to z czego ja skorzystałam i podziałało , może ktoś z tego skorzysta również
z twoich komenatrzyy nic nie wnoszących na pewno nikt

po prostu uważam, że umowa przez internet jest umową na odleglość, podobnie jak wg nich umowy przez telefon z firmą Benazzo, która uważa paplaninę telefoniczną , w której nie podaje danych ani szczegółów regulaminu , za wiążącą. Uważam, że spokojnie można zastosować art. 86 KC. A jeśli umowę uważają za wiążącą to należy ją zerwać i podałam przypadki, nie zauważam tam bzdur, ewentualnie różnicę miedzy dokładnie przytoczonym paragrafem a tym co napisałam w skrócie kobiecie, która spotkała podobna sytuacja.

jeśli miała pani taką samą sytuację może pani powtórzyć nazwiska konsultantów?

Witajcie, dziś zadzwoniła do mnie Pani z ofertą ekskluzywnej bielizny włoskiej i mam tylko zapłacić za przesyłkę, to do niczego mnie nie zobowiązuje. Jednak telefon ten nie dał mi spokoju i zaczęłam przeglądać fora i natrafiłam na to, okazuje się że to oszuści. Sytuacja identyczna jak u Kade44.: "Pani podała mi adres strony trends house, na której rzekomo odbyło się losowanie bonów. I owszem takowe miało miejsce, ale marki Zara, H&M, Mango , a nie Benzzo. Co więcej widnieje na stronie informacja, iż w razie wygranej administracja serwisu napisze o wygranej do zwycięzcy , a nie że przedstawiciel będzie dzwonił osobiście. Zwyczajnie firma podszywa się i korzysta z akcji konkursowych , oszukuje ludzi za pomocą atrakcyjnych nagród używając danych jakiś obcych ludzi."
Co robić w tej sytuacji, jeszcze nie dostałam żadnej przesyłki, bo dziś miałam telefon.

Nazwiska nie jestem w stanie powtórzyć, bo wtedy kiedy odbierałam było spore zamieszanie. Kobieta, która dzwoniła mówiła bardzo chaotycznie, ale powołała się na stronę "trends house", a ja rzeczywiście kiedyś brałam udział w takim losowaniu i to mnie zmyliło.

Ostatnia edycja:
Witaj inezkaa. Dałam też się nabrać na tą włoską bieliznę za koszty przesyłki. Mam do Ciebie pytanie, z jakiego numeru tel. do Ciebie dzwonili - do mnie z 503840732 oczywiście z info. że w każdej chwili mogę zrezygnować. Przy próbie kontaktu jeden sygnał i poczta głosowa a teraz to już nawet informacja o przepełnionej skrzynce. Planuję jak tylko otrzymam tę przesyłkę wysłać odstąpienie od umowy poleconym zpo. Zastanawiam się tylko co jeśli przesyłka przyjdzie zwykłym. Jak udowodnić kiedy otrzymałam list. I nie wiem czy płacić te koszty przesyłki na które się zgodziłam czy tylko odesłać im ten towar żeby dali sobie spokój.

martuska1984 , tak właśnie z tego numeru, też zastanawiam się, żeby zapłacić tylko ten koszt przesyłki i odstąpienie do którego mam prawo jako konsument.

Witam! Ja też dałam się naciągnąć na ich oferte zaproponowaną przez telefon! :(
Na koniec czerwca odesłałam im te majtki które mi przysłali a teraz dostałam od nich rachunek z wezwaniem do zapłaty 19.90 za koszt przesyłki a do tego upomnienie 10 zL, razem mam im zapłacić 29.90. Nie wiem co zrobić.... płacić czy nie . Pomóżcie co dalej., Napiszę chyba do nich rozwiązanie umowy tak jak pisze jedna osoba wyżej w swoim komentarzu...

Termin zapłaty upływa 26.07.2014 r.

Pomóżcie....

Ostatnia edycja:
dołączam się do pozwu zbiorowego, mam dosłownie ten sam problem.

patus0326, kiedy do Ciebie zadzwonili i po jakim czasie otrzymałaś przesyłkę? Czy była to firma powyżej opisywana czy inna?

Na początku czerwca był telefon z ofertą. Przesyłka dotarła wciągu dwóch tygodni. Majtki odesłałam im na koniec czerwca.

Chodzi o firme Benazzo International...

u mnie ta sama firma tylko ze zmienili nazwę na Imperia Corporation, odebrałam przesyłkę promocyjną. Dzwoniłam do nich i rozwiązałam umowę. Jeszcze wyślę listem te majtki (oczywiście nie otwierałam tej torebki z tymi figami). Ciekawe co będzie dalej. Kobieta na infolinii mówiła ze trzeba płacić te 19.90,- i nie interesuje ją czy zatrzymam sobie te majtki czy je odeślę. Mają jakąś chorą umowę, gdzie termin odmowy liczy się od dnia telefonu ich.. co jest nieprawdą.

Ostatnia edycja:
Również do nich dzwoniłam i ten Pan odpowiedział mi to samo, że mają tak w regulaminie i muszę zapłacić im bez względu na to czy chce te majtki czy im odesłałam....

niestety też mam ten problem z Imperia Corporation..
Mam pytanie- na jaki adres wysyłacie oświadczenia bądź też zwracacie "ekskluzywną" bieliznę na ul.Smulikowskiego 1/3 Warszawa 00-389 czy też ul. Świętokrzyska 30/63 W-wa 00-116??? :-o

na ten który podali na rachunku do zapłaty

Dzwoniłam dziś na tą ich infolinię, czy możliwe to jest że dostarczenie gaci to usługa jest? Przytoczyłam kobicie art. 7 i 10 ustawy o ochronie praw konsumentów (...) a ta do mnie, że termin minął na odstąpienie bo to abonament jest czyli usługa, to aż mnie zatkało. A i jeszcze dodała, że no przecież miała Pani 10 dni od telefonu, żeby odstąpić od umowy. Pytam się jak skoro telefon, z którego dzwonili nie odpowiada a jak dzwoniła ta telemarketerka to z prędkością światła mówiła więc zapisanie wszystkich danych firmy jest oczywiście niemożliwe. Kwestia odstąpienia od umowy też była pominięta w pierwszej rozmowie. A słowo abonament nawet nie padło. Dodam, że paczkę dostałam wczoraj i bez otwierania odesłałam figi, napisałam odstąpienie od umowy, wysłałam to wszystko pol zpo i zapłaciłam te koszty przesyłki, moja strata. A i rezygnację telefoniczną też złożyłam.

w końcu dowiedzieałam się jaka to firma! Dzwoniła do mnie ta kobieta przedwczoraj, a ja dałam się w to wciągąć. Mówiła, że w każdej chwili mogę zrezygnować, oddzwaniając na wyświetlony nr.. Nawet nazwy nie znałam, dopiero przeglądając forum na 99% wydaje mi się, że była to Imperial.

Czy Wam też mówiła, że koszt przesyłki mam pokryć w ciągu 14 dni?

Jak mam się z nimi skontktować, żeby odstąpić od umowy?? Błagam pomóżcie !!!!:confused:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót