ZALANDO 100- dniowy termin zwrotu a reklamacja

• Autor wątku Autor wątku EXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EXXX

Użytkownik
Odpowiedzi
252
Proszę o pomoc. W dobrej cenie udało i się kupić płaszczyk pikowany na Zalando. Kolor może nie mój ale świetna cena.Termin zwrotu jest 100 dni zatem mogę się solidnie zastanowić. Zauważyłam przybrudzenie z przodu, jakieś małe plamki, może z czekolady, nie wiem. Zgłosiłam reklamację. I odpowiedż na Zalando jest jedna: zwrot towaru w ciągu 14 dni, jak uznają reklamację to zwrócą pieniądze. Tyle, że ja w takiej cenie nie kupię tego płaszcza. Na infolinii Pani powiedziała aby to zgłosić ponieważ jak potem oddam płaszcz z plamkami to powiedzą, że ja ubrudziłam. Zalando twierdzi, że muszę odesłać w ciągu 14 dni i nie obowiązuje nie tutaj 100 dniowy termin zwrotu. Odpisali i tak:

"Jeśli konsultant wprowadził Panią w błąd to bardzo za to przepraszam.

Niestety ale decyzja reklamacyjna nie może ulec zmianie. Jest nią odesłanie artykułu w ciągu 14 dni. Zalando nie oferuje wymian, dlatego jedynym rozwiązaniem reklamacji jest zwrot środków (gdy ta zostaje uznana) i nie ulega to zmianie.

100-dniowy termin zwrotu dotyczy jedynie produktów nowych, nieużywanych i w oryginalnym stanie. W przypadku reklamacji na zwrot jest 14 dni od dnia otrzymania decyzji."

Ogólnie sposoby rozpatrzenia reklamacji są takie:
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań: • wymiany towaru na nowy; • naprawy towaru; • obniżenia ceny; • odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna. Wybór żądania zależy od konsumenta.
W tym przypadku ZALANDO narzuca: tylko zwrot pieniędzy.

Czyli jednostronnie podejmują decyzję o zwrocie kasy, jedna w tej cenie płaszcza nie kupię już, opłacałoby i sie aby obniżyli np. cenę. Czy tak mogą postąpić? Co zrobić aby jednak miała ten 100 dniowy termin zwrotu? Albo aby obniżyli cenę?

Zainteresuj takim postępowaniem UOKiK (w kwestii reklamacji). Co do zwrotów 100-dniowych - to WYŁĄCZNIE dobra wola sprzedawcy i wyłącznie ich zasady, jeśli tak pozwolą.

Mam ich postraszyć? Widzę, że ten płaszczyk pojawił się ale droższy o 150zł

Nie postraszyć, tylko masz pełne prawo swobodnie korzystać z prawa do reklamacji. A ten urząd jest od pilnowania, aby to prawo sprzedawcy respektowali.

Bardzo dziękuję za odpowiedż. Napisz mi proszę czy mogłabym odwołać tą reklamację. Może sama wyczyściłabym te plamki miękką szczoteczką , nic nie robiłam bo sprzedawca wprowadził mnie w błąd. Czy wówczas mogłabym mieć to 100-dniowe prawo zwrotu? I kupiłabym na nowo płaszcz. Gorzej jeśli plamki nie zejdą. To jasny płaszcz.

Dziękuję.Znalazłam takie zapisy, patrz pkt.8.5
Odeślę w takim samym stanie jak otrzymałam np. z małą plamką...Co najlepiej zrobić?

8. Dobrowolne prawo do zwrotu produktu w ciągu do 100 dni od jego otrzymania

8.1 Bez uszczerbku dla Państwa ustawowego prawa do odstąpienia od umowy oferujemy Państwu dobrowolnie prawo do zwrotu produktu w ciągu 100 dni od jego otrzymania przez Państwa. Dzięki temu prawu zwrotu produktu mogą Państwo uwolnić się od skutków umowy także po upływie 14-dniowego okresu na odstąpienie umowy (patrz pouczenie w sprawie prawa do odstąpienia od umowy w punkcie 6 powyżej) w ten sposób, że w ciągu 100 dni od otrzymania towaru (bieg terminu rozpoczyna się w dniu otrzymania przez Państwa towaru) prześlą go Państwo do nas.
....
8.5 Do dotrzymania terminu zwrotu produktu wystarczy wysłanie przez Państwa produktu w ciągu 100 dni od jego otrzymania. Jednak warunkiem wykonania dobrowolnego prawa zwrotu jest to, że nie używali Państwo produktu, w szczególności w przypadku odzieży i obuwia przymierzyli go Państwo jedynie na próbę, jak w sklepie odzieżowym, i prześlą Państwo produkt w komplecie, w pierwotnym stanie, bez uszkodzeń i w oryginalnym opakowaniu.

Odeślę w takim samym stanie jak otrzymałam np. z małą plamką...Co najlepiej zrobić?
Jeśli chcesz skorzystać z tego prawa to zwyczajnie zażądać zwrotu pieniędzy - stosownie do zapisu.

gryffinian napisał:
Jeśli chcesz skorzystać z tego prawa to zwyczajnie zażądać zwrotu pieniędzy - stosownie do zapisu.

Na stronie Zalando jest zapis:Należy pamiętać, że proces reklamacji nie obejmuje możliwości wymiany artykułów.
Czyli mogą tylko zwrócić kasę a tego nie chcę. Przecież to jest niezgodne z przepisami.

Napisali mi, że skoro złożyłam reklamację to mam odesłać w ciągu 14 dni. Tracę tutaj 100 dniowy termin.
Pomyślałam sobie, że jeśli udałoby i się wyczyścić tą plamę to miałabym więcej czasu do namysłu. Kusi mnie cena...Jasny , mało praktyczny ale dobra cena...

Da się odwołać tą reklamację? Czy nie reklamuję ale zwracam w takim stanie jak otrzymałam...

Dziwne są twoje rozterki. Reklamujesz w ciągu 14 dni i zwracają co pieniądze. Ale ciebie kusi zwrot do 100 dni który się zakończy tym samym. Zwrotem pieniędzy. Ja tam za bardzo nie widzę różnicy. No może poza tym że jak będziesz chciała zwrócić płaszcz za kilkadziesiąt dni to sprzedawca może stwarzać problemy bo będą na nim plamy świadczące o jego używaniu. Lub ślady jego czyszczenia.

Da się odwołać tą reklamację? Czy nie reklamuję ale zwracam w takim stanie jak otrzymałam...
Da się wycofać reklamację. Nie widzę natomiast sensu, jeśli w wyniku reklamacji ma dojść do odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy.

Dziękuję, chodzi o to aby wycofać reklamację i wydłużyć sobie termin ewentualnego zwrotu. Nie wiem, czy dobrze rozumiem drugie zdanie"Nie widzę natomiast sensu, jeśli w wyniku reklamacji ma dojść do odstąpienia od umowy i zwrotu pieniędzy."
Oni chcą aby w wyniku reklamacji zwrócono i pieniądze czego JA nie chcę. Wolę ewentualnie zwrócić w terminie do 100dni.
Jak wycofać reklamację i uzyskać pewność, że obowiązuje nie 100-dniowy zwrot? CO zrobić?

Wolę ewentualnie zwrócić w terminie do 100dni.
A jak sprzedający odpisze, że nie zgadza się na zwrot w 100 dni z uwagi na naruszenie 8.5?

Jak wycofać reklamację i uzyskać pewność, że obowiązuje nie 100-dniowy zwrot? CO zrobić?
Reklamację wycofujesz wysyłając do sprzedawcy stosowne oświadczenie o jej wycofaniu.

Powrót