E
EXXX
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 252
Proszę o pomoc. W dobrej cenie udało i się kupić płaszczyk pikowany na Zalando. Kolor może nie mój ale świetna cena.Termin zwrotu jest 100 dni zatem mogę się solidnie zastanowić. Zauważyłam przybrudzenie z przodu, jakieś małe plamki, może z czekolady, nie wiem. Zgłosiłam reklamację. I odpowiedż na Zalando jest jedna: zwrot towaru w ciągu 14 dni, jak uznają reklamację to zwrócą pieniądze. Tyle, że ja w takiej cenie nie kupię tego płaszcza. Na infolinii Pani powiedziała aby to zgłosić ponieważ jak potem oddam płaszcz z plamkami to powiedzą, że ja ubrudziłam. Zalando twierdzi, że muszę odesłać w ciągu 14 dni i nie obowiązuje nie tutaj 100 dniowy termin zwrotu. Odpisali i tak:
"Jeśli konsultant wprowadził Panią w błąd to bardzo za to przepraszam.
Niestety ale decyzja reklamacyjna nie może ulec zmianie. Jest nią odesłanie artykułu w ciągu 14 dni. Zalando nie oferuje wymian, dlatego jedynym rozwiązaniem reklamacji jest zwrot środków (gdy ta zostaje uznana) i nie ulega to zmianie.
100-dniowy termin zwrotu dotyczy jedynie produktów nowych, nieużywanych i w oryginalnym stanie. W przypadku reklamacji na zwrot jest 14 dni od dnia otrzymania decyzji."
Ogólnie sposoby rozpatrzenia reklamacji są takie:
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań: • wymiany towaru na nowy; • naprawy towaru; • obniżenia ceny; • odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna. Wybór żądania zależy od konsumenta.
W tym przypadku ZALANDO narzuca: tylko zwrot pieniędzy.
Czyli jednostronnie podejmują decyzję o zwrocie kasy, jedna w tej cenie płaszcza nie kupię już, opłacałoby i sie aby obniżyli np. cenę. Czy tak mogą postąpić? Co zrobić aby jednak miała ten 100 dniowy termin zwrotu? Albo aby obniżyli cenę?
"Jeśli konsultant wprowadził Panią w błąd to bardzo za to przepraszam.
Niestety ale decyzja reklamacyjna nie może ulec zmianie. Jest nią odesłanie artykułu w ciągu 14 dni. Zalando nie oferuje wymian, dlatego jedynym rozwiązaniem reklamacji jest zwrot środków (gdy ta zostaje uznana) i nie ulega to zmianie.
100-dniowy termin zwrotu dotyczy jedynie produktów nowych, nieużywanych i w oryginalnym stanie. W przypadku reklamacji na zwrot jest 14 dni od dnia otrzymania decyzji."
Ogólnie sposoby rozpatrzenia reklamacji są takie:
W sytuacji wystąpienia wady konsument może złożyć do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi i zażądać jednego z czterech działań: • wymiany towaru na nowy; • naprawy towaru; • obniżenia ceny; • odstąpienia od umowy – o ile wada jest istotna. Wybór żądania zależy od konsumenta.
W tym przypadku ZALANDO narzuca: tylko zwrot pieniędzy.
Czyli jednostronnie podejmują decyzję o zwrocie kasy, jedna w tej cenie płaszcza nie kupię już, opłacałoby i sie aby obniżyli np. cenę. Czy tak mogą postąpić? Co zrobić aby jednak miała ten 100 dniowy termin zwrotu? Albo aby obniżyli cenę?