B
beaart72
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Jestem mamą dwójki dzieci, w trójkę mieszkamy w domu, który jest teraz zajęty przez komornika. Mój były mąż w trakcie naszego małżeństwa prowadził firmę (spółka jawna), doprowadzając do ogromnych zadłużeń naszą rodzinę. Niestety nie mieliśmy rozdzielności majątkowej.
Wierzytelności obciążające dom to U.S. ZUS i firmy (niepłacone faktury) Wszystko łącznie na kwotę ponad 800 tys.
Dom został wyceniony na 500 tys. Licytacja odbędzie się za ok. 3-4 m-ce
Do tego wszystkiego mój były mąż zalega z zasądzonymi na dzieci alimentami ponad 25 tys złotych. Czy mogę tą zaległość alimentacyjną wpisać w wierzytelności w księdze wieczystej domu ? To jest już naprawdę gruba księga i nie wiem czy to będzie skuteczne w otrzymaniu zaległych alimentów.
Problem jest jeszcze taki, że dom nie został rozdzielony majątkowo między mnie, a mojego byłego męża. Po pierwsze przy tych obciążeniach nie miałam już na to siły, a po drugie środków finansowych.
Jakie są realne szanse w tej sytuacji, aby dzieci otrzymały zaległe alimenty?
Dziękuję za odpowiedź
...Beata
Wierzytelności obciążające dom to U.S. ZUS i firmy (niepłacone faktury) Wszystko łącznie na kwotę ponad 800 tys.
Dom został wyceniony na 500 tys. Licytacja odbędzie się za ok. 3-4 m-ce
Do tego wszystkiego mój były mąż zalega z zasądzonymi na dzieci alimentami ponad 25 tys złotych. Czy mogę tą zaległość alimentacyjną wpisać w wierzytelności w księdze wieczystej domu ? To jest już naprawdę gruba księga i nie wiem czy to będzie skuteczne w otrzymaniu zaległych alimentów.
Problem jest jeszcze taki, że dom nie został rozdzielony majątkowo między mnie, a mojego byłego męża. Po pierwsze przy tych obciążeniach nie miałam już na to siły, a po drugie środków finansowych.
Jakie są realne szanse w tej sytuacji, aby dzieci otrzymały zaległe alimenty?
Dziękuję za odpowiedź
...Beata
Ostatnia edycja: