zaległe Alimenty - wpis do księgi wieczystej

• Autor wątku Autor wątku beaart72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beaart72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jestem mamą dwójki dzieci, w trójkę mieszkamy w domu, który jest teraz zajęty przez komornika. Mój były mąż w trakcie naszego małżeństwa prowadził firmę (spółka jawna), doprowadzając do ogromnych zadłużeń naszą rodzinę. Niestety nie mieliśmy rozdzielności majątkowej.

Wierzytelności obciążające dom to U.S. ZUS i firmy (niepłacone faktury) Wszystko łącznie na kwotę ponad 800 tys.
Dom został wyceniony na 500 tys. Licytacja odbędzie się za ok. 3-4 m-ce

Do tego wszystkiego mój były mąż zalega z zasądzonymi na dzieci alimentami ponad 25 tys złotych. Czy mogę tą zaległość alimentacyjną wpisać w wierzytelności w księdze wieczystej domu ? To jest już naprawdę gruba księga i nie wiem czy to będzie skuteczne w otrzymaniu zaległych alimentów.

Problem jest jeszcze taki, że dom nie został rozdzielony majątkowo między mnie, a mojego byłego męża. Po pierwsze przy tych obciążeniach nie miałam już na to siły, a po drugie środków finansowych.

Jakie są realne szanse w tej sytuacji, aby dzieci otrzymały zaległe alimenty?

Dziękuję za odpowiedź
...Beata

Ostatnia edycja:
Do kogo należy dom ? Tylko do męża czy jest wspólny.

beaart72 napisał:
Problem jest jeszcze taki, że dom nie został rozdzielony majątkowo między mnie, a mojego byłego męża.

z postu wynika że raczej wspólny

Być może jakaś szansa to ogłoszenie upadłości przez męża ...
Prawo upadłościowe i naprawcze:

Art. 124. 1. Z dniem ogłoszenia upadłości jednego z małżonków powstaje między małżonkami rozdzielność majątkowa, o której mowa w art. 53 § 1 ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. -- Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, poz. 59, z późn. zm.). Jeżeli małżonkowie pozostawali w ustroju wspólności majątkowej, majątek wspólny małżonków wchodzi do masy upadłości, a jego podział jest niedopuszczalny.

2. (uchylony).

3. Małżonek upadłego może dochodzić w postępowaniu upadłościowym należności z tytułu udziału w majątku wspólnym, zgłaszając tę wierzytelność sędziemu-komisarzowi.

4. Domniemywa się, że majątek wspólny powstały w okresie prowadzenia przedsiębiorstwa przez upadłego został nabyty ze środków pochodzących z dochodów tego przedsiębiorstwa.

5. Do masy upadłości nie wchodzą przedmioty służące wyłącznie małżonkowi upadłego do prowadzenia działalności gospodarczej lub zawodowej, choćby były objęte majątkową wspólnością małżeńską, z wyjątkiem przedmiotów majątkowych nabytych do majątku wspólnego w ciągu dwóch lat przed dniem złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości.
...
Art. 342. 1. Należności podlegające zaspokojeniu z funduszów masy upadłości dzieli się na następujące kategorie:

1) kategoria pierwsza -- koszty postępowania upadłościowego, przypadające za czas po ogłoszeniu upadłości należności alimentacyjne oraz renty za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, należności z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia masy upadłości, należności z zawartych przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości umów, których wykonania zażądał syndyk, należności powstałe z czynności syndyka albo zarządcy oraz należności, które powstały z czynności upadłego dokonanych po ogłoszeniu upadłości, niewymagających zgody nadzorcy sądowego lub dokonanych za jego zgodą;

2) kategoria druga -- przypadające za czas przed ogłoszeniem upadłości należności ze stosunku pracy, należności rolników z tytułu umów o dostarczenie produktów z własnego gospodarstwa rolnego, należności alimentacyjne oraz renty za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci i renty z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, przypadające za dwa ostatnie lata przed ogłoszeniem upadłości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, wraz z odsetkami i kosztami egzekucji;
...

Dopiero w pozostałych, niższych kategoriach zaspakajania z masy są inni wierzyciele - w tym ZUS i US.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, ale upadłość jeśli w ogóle, mogę ogłosić to dopiero po licytacji domu (wspólny majątek) gdy już wszystko stracę i nie będę wypłacalna.

W tym momencie nie wiem czy należne dzieciom zaległe alimenty, ponad 25 tys złotych od byłego męża, mogę wpisać w wierzytelności w księdze wieczystej domu ? Aby gdy nastąpi rozdzielenie majątku dla wierzycieli, alimenty były na liście.

Dopisać je do długiej listy wierzycieli czy to będzie skuteczne w otrzymaniu zaległych alimentów. Pomimo, że dom jest jeszcze własnością wspólną i obciążenia też są wspólne.

Nie wiem czy to dobrze wyjaśniłam, mam nadzieję, że tak.
Mam wyrok sądowy i zaległość potwierdzoną u komornika.

Ostatnia edycja:
1. To nie ty musisz ogłosić upadłości ale twój mąż który prowadził działaność gospodarczą. Wtedy wasz cały majątek wspólny wejdzie do masy upadłości ( w tym dom) a ty zgłaszasz syndykowi wierzytelnmość o połowę majątku a także alimenty, które mają w tym wypadku pierwszeństwo w zaspokojeniu z masy upadłości.

2. Dom należy również do ciebie a zatem sąd nie wpisze hipoteki przymusowej ponieważ dłużnikiem alimentacyjnym jest tylko i wyłącznie twój mąż.

3.Uczestnikami podziału pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży domu będą tylko i wyłącznie ci wierzyciele, którzy mają tytuł wykonawczy wystawiony na was oboje. Dzieci nie mają takiego tytułu wykonawczego a zatem nie mogą być uczestnikami planu podziału.

Dziękuję.
Pierwsza licytacja domu jest przewidziana na przełom marca i kwietnia. To bardzo mało czasu, czy w takim razie wystarczyłby podział majątku (domu) sporządzony u notariusza ?

Kodeks rodzinny:
...
Art. 35. W czasie trwania wspólności ustawowej żaden z małżonków nie może żądać podziału majątku wspólnego. Nie może również rozporządzać ani zobowiązywać się do rozporządzania udziałem, który w razie ustania wspólności przypadnie mu w majątku wspólnym lub w poszczególnych przedmiotach należących do tego majątku.
...
Zasadnicze pytanie. Jesteście małżeństwem czy też po rozwodzie ?

Jesteśmy po rozwodzie, przy sprawie rozwodowej były zasądzone alimenty.

Ostatnia edycja:
To już trochę lepiej wygląda ... egzekucja z nieruchomośći jest do umorzenia jeśli w KW jest wpisana współwłasność ustawowa małżeńska ponieważ:

- ustała wspólność majątkowa małżonków z chwilą rozwodu i nie możemy tu już mówić o współwłasności łącznej ale rozłącznej w ułamkowych udziałach np. po 1/2 a w tym wypadku inaczej prowadzi się postępowanie egzekucyjne. Nie ma znaczenia moment ustania wspólności majątkowej (rozwód) - przed czy po zajęciu nieruchomości.

- stan prawny nieuchomości się zmienił ( w zasadzie jest bliżej nieustalony) i nie może już być prowadzona egzekucja ze współwłasności łącznej (majątku wspólnego małżonków), potrzebny jest podział majątku dorobkowego, a następnie wpis do KW udziałów i dopiero ponowne zajęcie.
Rozwód i ustanie wspólności majątkowej nie jest rozporządzeniem nieruchomością określonym w art.930 par.1 kpc.

Po podziale majątku i przyznaniu domu np. po 1/2 dzieci mogą brać udział w podziale pieniędzy z licytacji 1/2 udziału w domu nalężacym do ojca a zatem mogą ewentualnie otrzymać alimenty w pierwszej kolejności przed innymi wierzycielami.

Drugie zasadnicze pytanie: jak jest zapis w księdze wieczystej, współwłasność ?

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
Nie ma znaczenia moment ustania wspólności majątkowej (rozwód) - przed czy po zajęciu nieruchomości.
Witam.:)
Czy to jest zdanie odrębne, czy też możesz to poprzeć jakimś orzeczeniem ?

Pozdrawiam
Bedek

Przypadek jest prawie identyczny jak śmierc jednego z współmałżonków. Z chwilą śmierci jednego z małżonków ustaje wspolność majątkowa i zmienia się status własności nieruchomości a zatem dalsza egzekucja z majątku wspólnego nie jest możliwa. Nie znam orzeczenia ale jest to przypadek rzeczywisty opowiadany przez SSO podczas zajęć aplikantów radcowskich.

Krispl napisał:
Nie znam orzeczenia ale jest to przypadek rzeczywisty opowiadany przez SSO podczas zajęć aplikantów radcowskich.
Ja natomiast znam i dlatego poprosiłem o wyjaśnienie tego.
Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 5 lutego 2010 r. , sygn. akt III CZP 132/09.

Trzeba przyznać, że mamy tu do czynienia z "wirtualnym" majątkiem wspólnym byłych małżonków. Do tego rodzaju majątku do czasu podziału ma rzeczywiście zastosowanie art.46 kodeksu rodzinnego:
...
Art. 46. W sprawach nieunormowanych w artykułach poprzedzających od chwili ustania wspólności ustawowej do majątku, który był nią objęty, jak również do podziału tego majątku, stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności majątku spadkowego i o dziale spadku.
...
Może za daleko się zagalopowałem z tym umorzeniem ale ...
Mamy tu do czynienia z nieruchomością do której ma zastosowanie art.46 KRiO. Żona składa na dziś wniosek o podział majątku dorobkowego. Jeśli założymy, że doszło do podziału i nieruchomość przypadła po 1/2 każdemu z małżonków to moje wątpliwości są takie :

- czy jest możliwa dalsza egzekucja z tejże nieruchomosći jako całości czy też postępowanie egzekucyjne podlega umorzeniu i zaczynamy egzekucję od nowa z udziałem wszystkich wierzycieli obu małżonków, w tym alimentacyjnych jednego z małżonków ?

Ostatnia edycja:
Ano właśnie, w tym wypadku masz rację, ale to dot. już zupełnie innej sytuacji.

Natomiast samo ustanie wspólności nic nie zamienia w tym przedmiocie.
Chyba, iż zostało orzeczone przez sąd z datą wsteczną, ale to już nie jest dopuszczalne w realiach tego wątku - bo doszło już do rozwodu pomiędzy małżonkami.

Nader istotne jest to kiedy doszło do zajęcia.
Tu jest fragment uzasadnienia w/wym orzeczenia Sądu Najwyższego :
Majątek objęty małżeńską wspólnością majątkową w wyniku ustania tej wspólności staje się majątkiem, do którego stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności majątku spadkowego (art. 46 k.r.o.).

Mimo iż jest to majątek o innym statusie prawnym niż majątek objęty małżeńską wspólnością majątkową, jest to majątek wspólny małżonków. Okoliczność ta sprawia, że egzekucja prowadzona do przedmiotu wchodzącego w skład tego majątku, zajętego przed ustaniem małżeńskiej wspólności majątkowej na podstawie tytułu egzekucyjnego opatrzonego klauzulą wykonalności nadaną stosownie do art. 787 k.p.c. , może być kontynuowana po ustaniu tej wspólności.

Inaczej jest jedynie w razie ustania małżeńskiej wspólności majątkowej wskutek ustanowienia przez sąd rozdzielności majątkowej z dniem wcześniejszym niż dzień zajęcia (art. 52 § 2 zd. drugie k.r.o.).

Taki też pogląd został wyrażony w piśmiennictwie prawniczym po uchyleniu art. 44 k.r.o.
Ps
Dla przypomnienia jedynie - przytaczam treść art. 44 kro, którego to treść z pewnością wielu - po prostu nie może pamiętać ;)
Przepis prawny:
Art. 44. Małżonek, który w czasie trwania wspólności ustawowej był odpowiedzialny za zobowiązania tylko z majątku wspólnego, ponosi po ustaniu wspólności odpowiedzialność z całego swego majątku, jednakże tylko do wartości przypadającego mu udziału w majątku wspólnym.

Powrót