Zaległe czesne za studia, windykacja a zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku KevinLove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, ja również chodziłem do tej nieszczęsnej szkoły, ale uznałem że szkoda mojego czasu i ...., no nie ważne :P
W każdym bądź razie dzisiaj dostałem takie samo pisemko..., a w związku z tym, że pracuję w Policji, postaram się tym zająć jak należy, ale dopiero w środę.

Witam serdecznie wszystkich. Znalazłam w internecie ciekawe informacje. Proszę wejść na google i wpisać " Cobra z Gdyni wyłudza pieniądze" i poczytać to co znajduje się w temacie "Opinie-PERFECT EDUCTION-Gdynia zarobki, wynagrodzenia". Proszę czytać od pierwszej strony, a dowiecie się Państwo ciekawych rzeczy na temat właściciela szkół "COBRA", który siedzibę ma właśnie w Gdyni. W chwili obecnej firma ta nazywa się "EUROEXPO, PERFECT EDUCJATON", której właściciel Pan Edward J. prowadził i prowadzi szkoły "COBRA". Prezes Edward J. oszukiwał swoich pracowników tłumacząc się "przejściowymi trudnościami". Jeden z opiniodawców napisał, że firma Pana Edwarda J. nastawiona jest na zysk kosztem ludzi. Następny opiniodawca napisał "nie dajcie się zwieżć tym bredniom o sieci szkół. Kiedyś to może i tak, ale teraz częściej już ich nie ma, a te które są - zadłużone po uszy". Widzicie więc kto potrzebuje naszej kasy aby zaplacic swoje dlugi. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
witam:) mam dokładnie ten sam problem! otóżz dniem 14.02.2011 zarówno ja jak i moi koledzy z rocznika dostaliśmy wezwanie do zapłaty za naukę w Elitarnej Szkole Służb Ochrony i Biznesu "cobra" wszystkie pisama są identyczne mam potwierdzenie że za szkołę regularnie płaciliśmy tylko nie wiemy czy zgłośić to gdzieś na policje aby nie pozwolić na więcej takich oszustw??proszę o kontakt:)

Witam poszukuję uczniów z cobry Wrocław w związku z wezwaniem do zapłaty za nie uregulowane czesne! proszę o kontkt

batka masz tu nr gg 20158664... też chodziłem do tej szkoły we wrocku... napisz to coś pogadamy
arni1986

Ja chodziłam do Wrocławia rocznik 2007-2009. W listopadzie 2007 roku zrezygnowałam z tej szkoły. Moje gg 845473.

Ja też dostalem takie pismo 10.02.2011 od Elitarna Szkoła Służb Ochrony w Krakowie na 560 zł i kare umowna 1600zl oraz propozycje ugody na 300zl badz w kilku ratach. Na terenie Krakowa nigdzie nie znalazlem tej Szkoły. Ostatnio istniała na Krowoderskiej 8 ale tam tez narobili długów i znikneli. Cala masa byłych uczniów w Krakowie dostała takie pisma. Po informacji u prawnika dowiedzialem sie ze sprawa juz jest dawno przedawniona gdyz do szkoły chodzilem 2006/2007 a pismo przyszlo w 2011 wiec sprawa jest juz dawno przedawniona (po 3 latach). Na danym pismie nie ma ani adresu ani telefonu pod którym mozna by sie skontaktowac z ta niby firma, jak rowniez nie ma w pismie informacji za jaki miesiac zalegam i na jaka konkretnie kwote i skad ona sie wziela jak wszystkie skladki mam zaplacone. Dzwoniac pod ten telefon co pisze na dole zeby wyslac sms zglasza sie automatyczna sekretarka. Szkoła kilka razy zmieniala nazwy najpierw Elitarna Szkola Sluz Ochrony i Biznesu "Cobra" potem "Elita" a teraz najprawdopodobniej ukrywa sie pod nazwa Szkoła Komandosów.Pismo nie było również wysyłane zadnym listem poleconym za potwierdzeniem odbioru tylko wrzucane do skrzynki !! Według informacji prawniczych sa to zwykli naciagacze a fakt wysylanych pism nalezaloby zgłosic na Policje i do Prokuratury. Z informacji zgromadzonych dotychczas wiem ze "kobieta" która zajmowala sie prowadzeniem Szkoly w Krakowie jest poszukiwana przez Policje. Mi Szkoła do dnia dzisiejszego nie wydała zaległych mi dokumentow złożonych w Szkole w czasie trwania "niby" nauki. Pozdrawiam

ta sama historia 2007/08 cobra w krakowie to samo pismo ten sam dług po 3 latach uregulowałem nalerzności co było warunkiem odebrania papierów więdz skąd dług? 4 moich znaomych z kturymi tam uczęszczałem ma tom samą sytuace

Mi sie nie chce sprawdzac rocznikow kiedy tam chodzilem ale to nie tylko dotyczy waszych okregow koszalin tez mial cobre i tez dostalem to G najlepsze zadzwonila do mnie pewna osoba i mowi mi ze mi przyszedl list o niezaplaconej szkole ja sprawdzam no niby cobra dzwonie szkoly nie ma od 2 lat dzwonie na numer podany na stronie cobry a tam sklep z tapetami dzwonie do szkoly gdzie wynajmowala Cobra sale nie pracuja od 3 lat a mialem sie tam zglosic XD dwonie na okolo prubujac skontaktowac sie z dyrektorka szkoly tez ZWOLNIONA ........ i 1 mysl TYPOWE WYUDZENIE najlepsze ze dane nasze Osobowe ITP miala Głowna siedziba cobry nie tylko szkola w danym miescie wiec nasze dane osobowe musialy wyciec stamtad jakis pracownik chcial zarobic na boku lecz bez obrazy byl IDIOTĄ/IDIOTKĄ jezeli sprawa dalej pojdzie a cobra wezmie sie za to to chociazby po charakteze pisma znajda osobe ale oczywiscie znajac zycie beda zbyt leniwi i beda splawiac ludzi :mad: bo jak chodzi o sprawiedliwosc nigdy nie ma winnych :-o :mad:

Witam, ja dzis równiez dostałem pismo takie o jakim mowa we wcześniejszych postach. Nadmienię że nauki w szkole wogóle nie rozpocząłem- nie dostarczyłem wymaganych dokumentów w terminie co skutkowało rozwiązaniem umowy. Co do samego pisma to przyglądając mu się uważniej mozna zaobserwować ze pieczątki nie są przybite a jedynie wydrukowane razem z całym pismem :/ mówiąc krótko jedno wielkie OSZUSTWO !

SIEMANKO JA UWAŻAM ŻE TRZEBA COŚ Z TYM ZROBIĆ BO TAK NIE MOŻE BYĆ ŻEBY JAKIŚ FRAJER BAWIŁ SIĘ NASZYM ZDROWIEM I KOSZTEM MAM PROPOZYCJE ZŁOŻENIA ZBIOROWEGO POZWU NA POLICJI . PISZCIE CO WY NA TO , k.szot.szocik@gmail.com to mój adres email piszcie Pozdrawiam

Wiatm.
Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji. Byłem słuchaczem ESSOiB „Cobra” w latach 2006-2008. Wszystkie raty czesnego uregulowałem, dyplom dostałem, pozostałe dokumenty też – niby wszystko ok. Jednak kilka dni temu, po 3 latach od zakończenia nauki, dostałem pismo wzywające mnie do zapłaty 3240zł z tytułu rzekomo zaległego czesnego i opłaty karnej. Powinienem się chyba czuć wyróżniony, bo pismo wysłane zostało priorytetem :]
Opis samego pisma nie ma sensu – jest dokładnie takie samo jak Wasze. O jakiejkolwiek wpłacie na rzecz nadawcy nie ma mowy. Mam jednak kilka pytań:
1) W jaki sposób „Cobra - obsługa wierzytelności” weszła w posiadanie moich danych osobowych. Jeśli, jak twierdzi nadawca pisma, ESSOiB „Cobra” odsprzedała mu moje rzekome zadłużenie, to czemu zrobiła to bez poinformowania mnie o urojonym długu łamiąc jednocześnie przepisy ustawy o ochronie danych osobowych.
2) Przez chwilę zastanawiałem się, czy dyplom, który szkoła wystawiła jest ważnym dokumentem. W innym przypadku miałbym podstawy do wytoczenia ESSOiB „Cobra” sprawy sądowej o wyłudzenie 2940zł czesnego pobieranego ode mnie przez dwa lata i o zadośćuczynienie za zmarnowane dwa lata. Przypuszczam jednak, że spora część byłych słuchaczy szkoły próbowała zatrudnienia w branży ochrony i gdyby miała z nim większe problemy sprawa wypłynęłaby wcześniej.
3) Pismo samo w sobie jest dowodem próby wyłudzenia pieniędzy i w naszym interesie jest złożenie w tej sprawie zawiadomienia. Im więcej zgłoszeń, tym większa szansa, że ktoś za to odpowie.
Nie wspominając już o tym, że pieczątki na moim wezwaniu do zapłaty są, zgodnie z tym, co zauważyła iness1206, wydrukowane, a nie przybite.
Będę w miarę możliwości (kłopoty z netem) śledził wątek i informował o tym, czego sam się dowiedziałem. W razie czego podaję mój kontakt:
gg – 13030214,
e-mail – witsmo@gmail.com
sorry za długość tekstu…

Witam. Pismo dostałem jak wszyscy forumowicze. Szkołę przerwałem, a oni jeszcze chcą ode mnie kasę, że niby za co? Niech spadają na drzewo.
Wrocław 2006/2008. Damian87 my się znamy jak coś mój kontakt to
GG:10889857

Witam!!!nie będę się rozpisywał o tym, że tak jak większość tu tez dostałem 9 lutego pismo takie same jak wszystkich tutaj!!przecież to jest ku...a skandal!i ewidentna próba wyłudzenia...w sumie czekam do poniedziałku i idę z tym na policje tak samo jak większość tutaj, mam nadzieje ze to jeden wielki wałek i sprawa zniknie a ci ludzie odpowiedzialni za ten czyn poniosą odpowiednia kare..najlepsze rozwiązanie to zgłaszać to na policje i tyle ....pozdrawiam:cool:

Ja mam inny troszeczkę problem i szukam pomocy od fachowca.Otóż studiowałam na uczelni rok,niestety zrezygnowałam byłam młoda głupia,oczywiście powodem był również brak pieniędzy na czesne.Studiowałam w 2003r.oczywiście papierów nie zabrałam i dostałam pismo,żądanie zapłaty 1800 zł.Nie miałam takiej kwoty do zapłaty,były 3 żądania ale nie zapłaciłam.Dziś mamy 2011 rok.Nikt już z tej uczelni do mnie od tamtej pory nie odzywa się,nawet był czas że już o tym zapomniałam,ale koszmary m nie dręczą,że przyjdzie taki dzień,że będę musiała to zapłacić i to z odsetkami.Słyszałam teraz o przedawnieniu takich rzeczy ale czy to dotyczy również mojej sprawy?Nie wiem co robić.Czy ktoś może udzielić mi fachowej porady?

Wy chcecie to zgłaszać na policję? Byłem na komendzie gościu powiedział, że jeżeli nie zapłaciłem im tej kwoty to nie ma znamion przestępstwa i to nie jest karalne (dla mnie to śmieszne było). Ale naszej polskiej władzy nie chce się może tyłka ruszyć. Dodali jeszcze, że można do nich napisać i tyle. Tak więc chcecie to idźcie do naszych wspaniałomyślnych funkcjonariuszy i straćcie czas.

Dokładnie ja to samo usłyszałam na Policji. Jak bym zapłaciła to by było oszustwo a jak człowiek troche sprytny i nie da się oszukać to już nie. Kpina poprostu. Polska rzeczywistość. Wypłyneły k.... dane osobowe to też sie nie liczy. Widać w tym kraju bezpieczniej moga się czuć oszuści niż ludzie żyjący uczciwie. Porażka jakaś. Trzeba chyba jedynie zrobić tak jak uczniowie z Częstochowy żeby złożyć jeden wspólny wniosek do prokuratury to wtedy może ktoś ruszy do tej sprawy.

Właśnie wróciłem z komendy. Funkcjonariusz, z którym rozmawiałem powiedział mi, że jedyne co mogę zrobić to wnieść sprawę do sądu z powództwa cywilnego. Przy tym nie przeczytał całości "wezwania do zapłaty", które przesłała mi "cobra- obsługa wierzytelności" a tylko rzucił na nie okiem. Jego uzasadnieniem było to, że nie jest specjalistą od prawa cywilnego i nie wie z jakiego tytułu w/w "firma" stara się ode mnie egzekwować pieniądze - być może nie dotrzymałem terminów, albo sposobów wpłat. Nie przemawiało do niego to, że mówiłem mu, że z racji rzekomego nieuregulowania czesnego. A w kwestii naruszenia ustawy o danych osobowych stwierdził, że jeśli firma "cobra-o.w." jest zarejestrowana, to ma ograniczony dostęp do moich danych, co samo w sobie jest śmieszne. Widocznie trzeba będzie się przejść do Komendy Wojewódzkiej przy Mogilskim. Albo, jak sugeruje Kamilka15001 jakoś się zorganizować i iść większą grupą...

Powrót