Zaległe czesne za studia, windykacja a zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku KevinLove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam ja takze otrzymalem list w sprawie zaleglosci, tez niewiem co mam zrobic w tej sytuacji, jestem z okolic Bydgoszczy czy jest tez ktos z tej okolicy kto otzrymal taki list ,, z wyludzeniem pieniedzy"

Byłem dzisiaj na Policji. Mowie ze próba wyłudzenia pieniedzy. Powiedzieli mi ze własnie wczoraj tez byl jeden z tym pismem ale go tylko pouczyli, bo samo przysłanie takiego pisma nie jest przestepstwem, gdyz moze to byc bład w ich papierach i wystarczy przesłac dokumenty o uregulowaniu naleznych oplat, z kolei ja mowie ze taka firma nie istnieje a szkoly są pozamykane. Powiedzialem ze bydunek pod tym adresem byl nie dawno na sprzedaz i pod wskazanym adresem znajdują się inne firmy. Wydrukowalem sobie artykul z gazety z czestochowy własnie o tej sprawie (jest tu na forum) i mu pokazałem ze napisano w nim ze do siedziby nie mozna sie dodzwonic i w internecie tez jej nie ma.
To z kolei zmotywowało go do uznania ze jednak jest to przestepstwo jesli takiej firmy nie ma, a pismo wysyla. Tez mi mowi ze skoro nie wplacilem to tez nie jest powod o wyludzenie pieniedzy, no ale firmy takiej nie ma, wiec jest. Spisalismy protokól i beda do mnie dzownic jak sie cos potoczy dalej w tej sprawie.
Tyle moge powiedziec.
Oczywiscie nadmienilem ze ludzie z calej polski otrzymują takie pisma, nawet Ci ktorzy ukonczyli te szkoły i otrzymali dyplom.

Cześć ja również chodziłam do szkoły na Łukaszewicza z kolegą labochem i też dostałam takie pismo!! Szkoła chyba zapadła się pod ziemię a za uwagą w tvn i nagłośnieniem tej sprawy jestem za!!!

Ja również byłam na Policji i powiedzieli mi to samo co tobie tylko że w przeciwieństwie do ciebie mnie olali i powiedzieli że przestępstwa nie ma!! I nie spisali żadnego protokołu ani nic!!

Proponuje abyscie wszyscy napisali do uwagi w tvn. jak zobacza ze jest bardzo duza ilosc zgłoszen z calego kraju to na pewno ruszą tę sprawę! ja juz napisalem. Pozdrawiam

A co takiego tam im napisales tez z checia sie do nich zglosze?

Jesli idziecie zgłosic na policje, to na wstepie powiedzcie ze taka firma windykacyjna Cobra nie istnieje, a pisma wysyła do wszystkich bylych uczniow (widze ze chodzi o rok 200osiem(buzka mi sie tu wstawia)) tej szkoly.
A w uwadze tvn musicie wszystko opisac, te firme, ze wzywa do zaplaty z tytulu zaległych czesnych i kary umownej, nie podajac okresu zaległych czesnych, telefon do firmy tylko sms, opiszcie szczególowo te 2 warianty splaty, kiedy pismo jest datowane a kiedy zostalo wysłane i kiedy otrzymaliscie je oraz ze priorytetem wysłane. Napiszcie równiez ze nie chodzi tylko o jedną osobę ale o wszystkich słuchaczy z calej polski ktorzy ukonczyli z dyplomem te szkoly oraz tych ktorzy wypisali sie, regulujuąc nalezne oplaty. Podajcie też link do tego forum, żeby ludzie z uwagi poczytali sobie to, co tutaj opisujemy. Myślę, że prędzej oni coś w tej sprawie zrobią, niż policja. Warto też napisać do innych programów, np. do Interwencji na Polsacie, na tvp2 też jest jakiś kurier. Musimy to jak najbardziej nagłośnić.

Ostatnia edycja:
Ale ja Policji mówiłam i o tym forum i że są ludzie z całej Polski którzy dostali takie pismo i że szkoła zapadła się pod ziemię a takiej firmy nie ma!!! ale oni nie widzą w tym nic podejrzanego!

Witam.
Ja również dostałem takie pismo z firmy Cobra Wierzytelności.
Naukę rozpoczołem we wrześniu 2004 roku w Poznaniu od samego początku jak szkoła powstawała, a nauke skończyłem po dwóch latach 23 czerwca 2006 roku.Odebrałem indeks, swiadectwo a takze dyplom zawodowy. Jesli bym nie miał uregulowanej choćby jednej wpłaty tych dokumentów by nam nikt nie wydał. Sprawy płatności były regulowane na bieżąco i nikt nie musi trzymac dowodów kp.Dowód KP jest dowodem na to ze pani w sekretariacie wzieła od nas pieniądze a obowiazek trzymania dowodów zapłaty dotyczą tylko i wyłacznie faktur które są objete podatkiem Vat, a oni nawet kasy fiskalnej nie mieli nie mówiąc o koncie bankowym.Sprawa sie miewa do tego stopnia ze mozna by powiedziec ze jest to problem na cały kraj ponieważ odziały były w całej Polsce. Siedziba firmy nie istnieje, a zaden telefon sie nie odzywa. Mam za to inne dowody ktore z pewnością zainteresują dziennikarzy. Czekam na info odnośnie zbiorowego pozwu do prokuratury bo ten proceder trzeba ukrócić.
pozdrawiam

Dna231 napisał:
Witam wszystkich z Poznania i okolic.
Jeśli chodzi o spotkanie to zapraszam zainteresowanych w poniedziałek o 12:00 w Rondzie przy Selgrosie i wtedy będzie można uzgodnić co z tym faktem zrobić. Pamiętajcie razem mamy większe szanse doprowadzić tą spr. do zadowalającego finału. Pozdrawiam i czekam na odzew.

Jestem za, kto jeszcze się pisze?

kler20 napisał:
Witam ja takze otrzymalem list w sprawie zaleglosci, tez niewiem co mam zrobic w tej sytuacji, jestem z okolic Bydgoszczy czy jest tez ktos z tej okolicy kto otzrymal taki list ,, z wyludzeniem pieniedzy"

Ja jestem z Bydgoszczy i w dniu dzisiejszym otrzymałem takie pismo, proponuje aby zrobić post i osoby z każdego rejonu razem się zebrały i złożyły wniosek na policje albo prokuraturę. proszę o kontakt na gg lub maila

9449393
scopi@o2.pl

no mi nie pasuje ale chetnie dowiem sie co z tym dalej macie zamiar zrobic

Witam
Ponownie zapraszam na spotkanie w poniedziałek na 12 do ronda przy selgrosie. Będziemy omawiać sprawę Cobry i chcemy spisać wniosek do prokuratury w tej spr. Pozdrawiam

Niestety w poniedziałek o tej godzinie będę w pracy. Może lepiej zorganizować takie spotkanie na przykład w niedzielę? W tygodniu trudno będzie się wszystkim zebrać.

Witam wszystkich !
W Białymstoku również kilkanaście osób dostało list, w tym ja w dniu dzisiejszym.

a ja mam jeszcze propozycję żeby spróbować skontaktować się z ludkami którzy razem z nami/wami chodzili, może część z Was ma konta na naszej klasie lub fb i macie ich gdzieś w znajomych, napiszcie do nich wiadomości bo myślę że wszyscy takie pisma dostali tylko może nie szperali w necie żeby dowiedzieć się coś więcej.Im więcej nas będzie do złożenia wniosku tym lepiej.

Hej:) Ja tez jestem z Białegostoku ,tylko mój przypadek jest dość zaskakujący,ponieważ ja tam w ogóle się nie uczyłam!!!!skończyłam Politechnikę i nawet nie w głowie mi była ta szkoła (w sumie nawet nie wiem gdzie się znajduje).także chyba się pomylili.Oczywiście byłam na policji,zgłoszenie przyjęte.możne się przejdę do tej szkoły,niech mi pokażą dowody ze u nich byłam :) ciocia komornik wujek prokurator mnie uspokoili,ponieważ:jeżeli sprawa pójdzie do sadu to muszą pokazać dokumentacje z której wynika ze mamy wobec nich dług lub, tak jak w moim przypadku, ze byliśmy kiedykolwiek w tej szkole :) chyba ze ktoś się posługiwał moim nazwiskiem.ale bez peselu itp???śmiech na sali..może mi toś powiedzieć gdzie znajduje się dokładnie ta szkoła???pozdrawiam i nie martwcie się :)

cytrynka 03 napisał:
Hej:) Ja tez jestem z Białegostoku ,tylko mój przypadek jest dość zaskakujący,ponieważ ja tam w ogóle się nie uczyłam!!!!skończyłam Politechnikę i nawet nie w głowie mi była ta szkoła (w sumie nawet nie wiem gdzie się znajduje).także chyba się pomylili.Oczywiście byłam na policji,zgłoszenie przyjęte.możne się przejdę do tej szkoły,niech mi pokażą dowody ze u nich byłam :) ciocia komornik wujek prokurator mnie uspokoili,ponieważ:jeżeli sprawa pójdzie do sadu to muszą pokazać dokumentacje z której wynika ze mamy wobec nich dług lub, tak jak w moim przypadku, ze byliśmy kiedykolwiek w tej szkole :) chyba ze ktoś się posługiwał moim nazwiskiem.ale bez peselu itp???śmiech na sali..może mi toś powiedzieć gdzie znajduje się dokładnie ta szkoła???pozdrawiam i nie martwcie się :)

Z tego co mi wiadomo i dzisiaj sam dochodziłem, to ta szkoła nie istnieje już jakiś czas, numery telefonów głuche, ale wiem, że firma która "dochodzi" zapłaty należy do tej samej osoby która prowadziła te pseudo szkoły

Szkoła w Białymstoku mieściła się na Antoniuku w Szczurach.
Tutaj wina nie leży po stronie placówki a po stronie centrali. Przecież ktoś nasze dane musiał udostępnić prawda ?
Osobiście udaję się również na policję po niedzieli.

Powrót