Zaległość Alimentacyjna/Wierzyciel oraz MOPS

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Dzień dobry.Mam pytanie odnośnie zaległości alimentacyjnych,od 2011 r. do 2015 r. z godnie z ugodą przed Sądem to ja byłem zobowiązany do płacenia alimentów na rzecz dzieci.W roku 2014 złożyłem pozew o zabranie praw matce oraz przejęcie pieczy nad dziećmi ponieważ matka nie dbała o nie, doprowadziła do przewlekłych chorób,anemii,nie dbała o higienę,i inne.Pieniądze które dostawała na dzieci wydawała je tylko na siebie.Wszystko udało mi się to udowodnić przed Sądem i 2015 r. zakończyła się rozprawa na moją korzyść matce ograniczono prawa dzieci są ze mną i matkę Sąd zobowiązał do płacenia alimentów.
Od 2011 do 2015 powstała u mnie zaległość alimentacyjna ponieważ matka wtedy nie chciała przyjmować alimentów na konto tylko oddała mnie pod komornika i brała z MOPS świadczenia tłumaczyła że to będzie jej lepsze zabezpieczenie na wypadek mojej utraty pracy.Powstałą zaległość potrąca mi komornik pisałem do niego oraz do MOPS o umorzenie jednak odpowiedzi były takie że komornik nie ma możliwości umorzenia a Mops odpisał mi rozumie ciężką sytuację rodziny jednak też nie umorzą.

Czy istnieje jakaś możliwość aby umorzyć tą zaległość?

Do MOPS mogę pisać pismo za pismem ale cały czas myślę jak rozwiązać sytuację z komornikiem dzieci nie mieszkają z matką więc teraz ona żyje nadal za dzieci pieniądze.

Czy mogę wystąpić z jakimś wnioskiem do Sądu o umorzenie ?
Przecież ona znów zabiera dzieciom pieniądze.Dziękuję za każdą odpowiedź.

pawlo0912 napisał:
teraz ona żyje nadal za dzieci pieniądze.
komornik to co wyegzekwuje przekazuje na spłatę Funduszu a nie matce

pawlo0912 napisał:
Czy istnieje jakaś możliwość aby umorzyć tą zaległość?
są też inne ulgi, odroczenie, rozłożenie na raty

Jeżeli chodzi o ulgi np: odroczenie czy raty to mam pisać do MOPS czy Komornika?

również do MOPS, jakie masz dochody i jaką zaległość?

Najniższa krajowa 1459zł zaległośc około 26tyś. Jestem jedynym żywicielem rodziny 6-os,w tym syn z orzeczeniem o niepełnosprawności.

dochody to nie tylko twoje wynagrodzenie, odwoływałeś się od decyzji odmownej?

Pisemnie nie odwoływałem jedynie co to byłem na rozmowie w MOPS w sprawie tej odmowy i tylko usłyszałem że nie da rady umorzyć.Wracając do dochodów to wynagrodzenie 1459,dwa razy 500+,zasiłek aliment. 2 x po 150 zł,oraz rodzinne 268zł. Żona zasiłek pilegnacyjny i opiekuńczy naszego syna 1657 i alimenty na swojego syna 500zł

Pani Agnieszko czy podpowiedziała byś mi jak z formułować taki wniosek o odroczenie zaległości? Z góry bardzo dziękuję.

dlaczego 500+ tylko na dwoje?, ile lat mają dzieci?
Tu nie trzeba specjalnych wniosków pisać, to MOPS ma obowiązek zbadać sprawę.
Podajesz dochody, koszty utrzymania, z pewnością argumentem jest też niepełnosprawne dziecko. napisz o umorzenie połowy (albo odroczenie) i raty - zastanów się nad wysokością.
Przeszukaj bazę wyroków WSA w sprawie udzielania ulg - zobaczysz co podnoszą Sądy

Ja otrzymuję świadczenie 500+ na dwójkę swoich dzieci z pierwszego małżeństwa a żona otrzymuje 500+ na nasze wspólne dziecko oraz swojego syna z jej pierwszego małżeństwa. Dzieci w wieku 15,14,13,6

to nie jest tak że żona otrzymuje i Ty otrzymujesz - skład rodziny jest jeden. wychodzi więc ponad 1000 zł na osobę w rodzinie. Moim zdaniem są podstawy do umorzenia części

Dzień dobry.Czy istnieje możliwość by wstrzymać egzekucję komorniczą?,jeżeli napiszę o umorzenie części długu a resztę o rozłożenie na raty?

Dopiero gdyby MOPS rozłożył Panu zadłużenie na raty jest podstawa do zawieszenia egzekucji. Samo złożenie wniosku o rozłożenie na raty nie jest podstawą do zawieszenia egzekucji.

Zawieszenie postępowania nie jest tożsame z umorzeniem egzekucji z konkretnego składnika majątku

Powrót