Zalewanie mieszkania przez sąsiadów z góry

• Autor wątku Autor wątku cs27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cs27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sąsiad z góry zalewa nam mieszkanie od paru lat. Mieszkamy w bloku, mieszkanie własnościowe. Wygląda na to że woda wychodzi z pod kabiny prysznicowej i zalewa nam łazienkę, toaletę, 1 pokój. Sąsiedzi nie reagują, twierdzą że hydraulik który u nich był nie znalazł żadnej usterki. Sąsiad nie chce rozmawiać ani nawet otworzyć drzwi. Jedyny kontakt to jego żona która się go boi i jest również niechętna do podjęcia jakiegokolwiek działania. Oni nie są zalewani, u nich sufity są czyste, mieszkam na 2 piętrze, oni na 3 a ostatnie mieszkanie na 4 jest puste, zawory są pozakręcane.

Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w odpowiedzi na moje pismo stwierdził iż sprawa dotycząca zalewania "należy do kompetencji sądów powszechnych i jest poza właściwością rzeczową organu".

Pełnomocnik Wspólnoty Mieszkaniowej wezwał sąsiadów do "usunięcia usterki instalacji wodno-kanalizacyjnej która jest bezporśrednią przyczyną zalewania lokalu położonego piętro niżej." Sąsiedzi nie zrobili NIC w tej sprawie.

Jestem w posiadaniu kilku potwierdzeń przez wspólnotę mieszkaniową szkody w moim lokalu.
Również administrator wspólnoty mieszkaniowej wezwał sąsiadów do usunięcia usterki.
Szkoda była kilkukrotnie zgłaszana do mojego ubezpieczyciela.

Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić ? Sąsiedzi są bardzo niekontaktowi i bagatelizują problem.

cs27 napisał:
Jestem w posiadaniu kilku potwierdzeń przez wspólnotę mieszkaniową szkody w moim lokalu.
Również administrator wspólnoty mieszkaniowej wezwał sąsiadów do usunięcia usterki.
Szkoda była kilkukrotnie zgłaszana do mojego ubezpieczyciela.
I co dalej z ubezpieczycielem? Czy wypłacił odszkodowanie i dochodził go później od sąsiada?

Ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie 3 krotnie. Z tego co wiem to sąsiad płacił przynajmniej raz regres w wysokości ponad 700 złotych.

a kto wycenia szkody? Twoje ubezpieczenie? 700 zl? Troche smieszne te straty...
Wez nastepnym razem niezaleznego bieglego do wyceny. Jak sasiad zaplaci pare tysi, bedzie bardzej uwazac.

Jako wspólnota zastanówcie się nad skorzystaniem z art. 16 ust. 1 ustawy o własności lokali
Internetowy System Aktów Prawnych

Sama groźba lub wniesienie pozwu, może uzmysłowi sąsiadowi, że musi zmienić postępowanie.

Powrót