Założenie sprawy o pożyczkę

• Autor wątku Autor wątku rayder_36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rayder_36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Na wstępie przepraszam jeżeli pomysliłem działy.

Otóż moja sprawa wygląda następująco. Prawie rok temu pożyczyłem pieniądze mojemu znajomemu 1700 zł. Jego mama też pożyczyła ode mnie 1200 zł. Po jakiś 2-3 miesiącach od pożyczenia koledze pieniędzy okazało się że te pieniądze były dla brata kolegi, a tamten jego brat dobrze wiedział że ja mu pieniedzy bym nie pożyczył (bo to szumowina i leser) więc namówił do tego mojego znajomego abym jemu pożczył te pieniądze.No i znajomy sie na mnie wypią i powiedział żebym dogadywał się z jego bratem o pieniądze bo to były pieniądze dla niego. Brat znajomego oddał mi za siebie po ponad pol roku czasu 500 zł. Oboje z mamą teraz są mi winni 2400 zł ale nie chcą mi tych pieniędzy oddać a żadnej umowy z nimi nie pisałem bo znamy się od lat. Pytanie mam czy jest jakaś szansa na odzyskanie tych pieniędzy drogą sądową? Mam smsy potwierdzające że są mi winni pieniądze oraz rozmowy z siostrą znajomego na portalu Facebook.com gdzie rozmawiamy o tych pieniadza że kiedy oni mi je oddadzą itp itp. Mam rówież świadków którzy byli podczas kłotni między mną a znajomego bratem w sprawie tych pieniędzy i wiedzą wszystko.

Z góry dziękuję za pomoc ale po prostu już rozkładam ręce i nie wiem co robić a 2400 zł droga nie chodzi.

Oczywiście setki postów ale we wszystkich tematach to samo co i u mnie, czyli nic.

Do ręki właśnie. Tak to bym już sprawe zakładał

Więc jak? Są szanse jakieś na odzyskanie tych pieniędzy drogą sądową?

rayder_36 napisał:
Są szanse jakieś na odzyskanie tych pieniędzy drogą sądową?
Wyślij na początek listem ZPO list "przedsądowe wezwanie do zapłaty/zwrotu pieniędzy".
Podaj termin ostateczny (datę) i napisz,że po tym terminie,w razie nie wywiązania się ze spłaty, kierujesz sprawę do sądu.

Dobra panowie. Teraz pytanie, czy opłaca się kierować sprawę do sądu? Koszty sądowe itd nie przewyższą pieniędzy które chce odzyskać?

Powrót