założenie sprawy

• Autor wątku Autor wątku Kret01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kret01

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Dostałem wezwanie do zapłaty od kontrolera w MZK. Niesłusznie ponieważ kiedy próbowałem skasować bilet siedział odwrócony plecami, później próbował wmówić mi że nie chciałem skasować tylko czekałem aby skasować tuż przed kontrola.

Przez 50 min nie pozwolili mi wyjść z autobusu a byłem już spóźniony na zajęcia, wezwanie do zapłaty niestety przyjąłem przy obecności policji. Minęło pół roku, kwota mandatu wynosi ok. 300 zł. W pół roku kwota wzrosła dwukrotnie, nie widzi mi się próba windykacji 1-2 tys zł za kilka lat. Odwołania odrzucali, interwencyjne pismo rzecznika obywatela odrzucił wiceprezydent miasta, nie podał jednak podstaw które zezwalałyby kontrolerom na zatrzymanie mnie.

Tyle w kwestii przebiegu sytuacji. Nigdy nie zakładałem sprawy, nie mam pojęcia jak to się odbywa, czy mam szanse wygrania, ile to będzie kosztować. Nie znalazłem także w google konkretnych wskazówek.

Główne nieprawidłowości to moim zdaniem przetrzymywanie mnie wbrew mojej woli oraz grożenie mandatem od policji (powiedzieli że albo przyjmę wezwanie do zapłaty albo dostanę mandat 500zł od policji + wezwanie do zapłaty). Oprócz tego przede wszystkim nieprawidłowe wystawienie mandatu ponieważ kontroler nie mógł widzieć czy chciałem skasować czy nie.

Chciałbym głównie umorzenia wezwania do zapłaty z uwagi na niezgodne z prawem przeprowadzenie kontroli oraz pisemnych przeprosin ze strony mzk.

Do ilu i jakich sądów należy się zgłosić aby móc później skierować sprawę do trybunału praw człowieka? Ile może kosztować takie zakładanie spraw?

Szczególowe procedury kontroli są zamieszczone w regulaminie przewozu. SPrawdz na stronie www MZK. Zazwyczaj kontrola odbywa sie po zamknieciu pojazdu i właczeniu sie busa w ruch drogowy. Masz świadków tej sytuacji? Bez swiadka bedzie cięzko.

Jesli zostałeś złapany bez biletu, to nie ma tu zastosowania " bezprawne przetrzymywanie", jesli jezdziesz bez biletu, to popełniasz szalbierstwo,a kazdy obywatel ma prawo zatrzymac osobe, złapana na goracym uczynku.

Inna sprawa, jelsi wsiadleś do busa, a oni juz do Ciebie z legitką.

Z trybunałami daj sobie na razie na wstrzymanie. Idz jutro do prawnika - w sobote od 9 do 15 jest dzien bezplatnych porad prawnych. Wykaz adwokatów przyjmujących bepzlatnie masz na Naczelna Rada Adwokacka

Pawel1980 napisał:
Szczególowe procedury kontroli są zamieszczone w regulaminie przewozu. SPrawdz na stronie www MZK. Zazwyczaj kontrola odbywa sie po zamknieciu pojazdu i właczeniu sie busa w ruch drogowy. Masz świadków tej sytuacji? Bez swiadka bedzie cięzko.

Jesli zostałeś złapany bez biletu, to nie ma tu zastosowania " bezprawne przetrzymywanie", jesli jezdziesz bez biletu, to popełniasz szalbierstwo,a kazdy obywatel ma prawo zatrzymac osobe, złapana na goracym uczynku.

Inna sprawa, jelsi wsiadleś do busa, a oni juz do Ciebie z legitką.

Z trybunałami daj sobie na razie na wstrzymanie. Idz jutro do prawnika - w sobote od 9 do 15 jest dzien bezplatnych porad prawnych. Wykaz adwokatów przyjmujących bepzlatnie masz na Naczelna Rada Adwokacka

gdyby jakikolwiek przepis zezwalał na zatrzymanie mnie to dałbym sobie spokój, problem w tym że nic im na to nie pozwala co zresztą przyznał sam rzecznik.
Zatrzymanie obywatelskie może mieć miejsce przy popełnianiu wykroczenia lub przestępstwa na gorącym uczynku. Wykroczenie jest wtedy gdy pomimo niezapłacenia 2 wezwań do zapłaty jedzie się 3 raz bez biletu. Jednorazowa jazda bez biletu nie jest wykroczeniem. Bilet sprawdzali już kiedy bus jechał ale nie mogli widzieć że próbowałem go kasować, siedzieli plecami do mnie a nie dało się tego zrobić od razu bo był lekko wygnieciony.

Wielkie dzięki za informację dotyczącą bezpłatnych porad prawnych ;)

gdyby jakikolwiek przepis zezwalał na zatrzymanie mnie to dałbym sobie spokój, problem w tym że nic im na to nie pozwala co zresztą przyznał sam rzecznik.
Zatrzymanie obywatelskie może mieć miejsce przy popełnianiu wykroczenia lub przestępstwa na gorącym uczynku. Wykroczenie jest wtedy gdy pomimo niezapłacenia 2 wezwań do zapłaty jedzie się 3 raz bez biletu. Jednorazowa jazda bez biletu nie jest wykroczeniem. Bilet sprawdzali już kiedy bus jechał ale nie mogli widzieć że próbowałem go kasować, siedzieli plecami do mnie a nie dało się tego zrobić od razu bo był lekko wygnieciony.

Wielkie dzięki za informację dotyczącą bezpłatnych porad prawnych ;)
gdyby nie Ty to bym dalej myślał co mogę z tym zrobić...

Byłem właśnie u adwokata i powiedział że mimo iż nie mogą mnie zatrzymać i nie ma tu zastosowania zatrzymanie obywatelskie ponieważ nie jest to przestępstwo, mogłem okazać swój dowód i po prostu nie przyjmować mandatu a niestety przyjąłem go. Niestety dla mnie nie używali też przemocy nie wypuszczając mnie z autobusu.

W kwestii przedawnienia wg. adwokata wynosi ono 10 lat ponieważ jest to cywilne roszczenie. Powiedział też, że od pensji może być to odciągane na podstawie końcoworocznego rozliczenia, a jeśli nie mam pensji to nie ma szans na znalezienie mojego konta. Jeśli jednak tą pensję mam to warto od razu pzelewać pieniądze na konto inne niż te na które wypłata przychodzi.
^Wyjaśnienie dla osób które mają wątpliwości co bezpieczeństwa swojego majątku

Powrót