zamawiający zmniejsza zakres prac

• Autor wątku Autor wątku martiner 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martiner 123

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam mam problem z zamawiającym, mam podpisaną umowę na wykonanie określonej liczby godzin w skali roku na pełnienie dyżurów. Zamaiwający określił liczbę godzin jak i godziny pracy tj soboty i niedziele jak i inne dni tygodnia od godz. 6- 22 Nie jest określone w umowie minimalna liczba godzin jest tylko to co zamawiajacy zaplanował czyli 2480 godzin na rok trwania umowy. Już na początku trwania umowy obniżył zakres godzin zamiast 16 godzin ustala grafik na 8 godzin w tych dniach . Próbowałem polubownego rozwiązania sprawy, zamawiający zapewniał że liczba godzin która jest zawarta w umowie zostanie osiągnięta. Mamy koniec roku a do wykonania umowy brakuje ok 800 godzin. rozmowy nie maja sensu bo zamawiający sie upiera że 70% z umowy będzie wyrobione choć takiego zapisu w umowie nie ma. I moje pytanie : jak upomnieć zamawiającego , i jaki kroki należy teraz podjąć. Dziękuje za odpowiedzi

czy zastosowanie prawo zamówień publicznych? jaka jest wartość umowy?

wartość umowy poniżej progów unijnych

wiec przepisy pzp nie obejmują acz kolwiek w umowie nie jest przewidziany minimalny zakres prac brak jest takiego zapisu

progiem stosowania pzp jest 130.000 zł, więc ?

Postępowanie było przeprowadzone w formie zapytania ofertowego umowa opiewa na 115tys brutto

czy 2480 godzin na rok trwania umowy uregulowane zostało w formie sztywnej czy jako maksymalna wartość umowy ? czy zamawiający zamawiający przewidział mozliwośc zmniejszenia zakresu? i wskazał że zapłaci tylko za godziny zrealizowane?

Widzę że wracasz z tematem z marca, zapytanie ofertowe było załącznikiem do umowy? nieznaczne zwiększenie/zmniejszenie zakresu jest nieostrym pojęciem ale zmniejszenie godzin o 1/3 wydaje się że nie mieści się w pojęciu nieznaczne.

Ostatnia edycja:
2480 godzin było ujęte w opisie przedmiotu zamówienia zamawiający zwraca uwage że liczba ta.moze ulec zwiększeniu lub.nie osiągnąć tego poziomu w przypadku np zmiany ilości personelu który wykonuje usługę zbieżną z moją .taki jest zapis a do opisanej wyżej sytuacji nie doszło a nawet personel się zmniejszył gdyż jeden człowiek z personelu zamawiajacego jest pół roku na zwolnieniu .
Wynagrodzenie płatne jest ryczałtowo w zależności od ustalonego grafiku miesięcznego który otrzymuje z końcem każdego miesiąca na miesiąc następny a na listopad otrzymałem grafik tylko na 4 dni dyżuru na początku miesiąca i dalej jest pusto. zamawiający nie uwzględnił ani w OPZ ani w umowie że to jest maksymalna liczba godzin ani minimalna tylko ze jest to szacunkowa liczba godzin i nie ma nic o jakimś progu do którego zamawiający może obniżyć liczbę godzin Czy też większyc
. I tak to temat z marca bo już wtedy miałem wątpliwości co do tej sytuacji

Ostatnia edycja:
,,

Ostatnia edycja:
Jestem poza firma ale tu masz całą dokumentację czyli OPZ i projekt umowy który jest taki sam który podpisałem a który m mam w firmie jeżeli możesz to przejrzyj jeżeli to nie wystarczy to jeszcze dziś tylko już w nocy zajadę do firmy i prześlę to co mam na reku

Daj znać tylko czego jeszcze potrzebujesz i dziękuję serdecznie za gory

usuń link, nie widze szans, jest napisane że to tylko szacunkowe określenie wynagrodzenia i liczby godzin, zmiana personelu to tylko przykład. Umowa jest korzystna dla zamawiającego ale to akurat stadardowe. Jesteś przedsiębiorcą więc powinieneś zadbać o swój interes - albo wystąpić o zmianę opisu przedmiotu i umowy albo oszacować sobie ryzyko zmiejszenia godzin w stawce godzinowej

Ok tylko od 10 lat i tego zamawiającego ta sama usługę robie i nie było problemu

Ale też wyraźnie napisane jest że zmiany mogą nastąpić tylko w wyniku za które zamawiający nie odpowiada a przy tworzeniu OPZ ,zawarł do soboty niedziele a to było oczywiste bo taki projekt zakładał rok wypełniam dyżury w dni wolne od pracy a zakresie godz 6-22 po czym już w lutym jest zmiana bez powodu czy to nie jest wprowadzenie w błąd?

To dopuszczalne jest żeby w umowie nie zawierać minimum szacował liczbę godz na co wykonawca składa ofertę zatrudnia ludzi po czym ,zamawiający obcina zakres umowy bez żadnego powodu???

zmiany po stronie zamawiającego to równiez zmiana koncepcji zarządzania teren, brak zapotrzebowania - bo brak n. turystów, konieczność oszczędności itp

I jeszcze jedno jak można na podstawie tego OPZ oszacować ryzyko skoro wyraźnie napisane że soboty niedziele więc liczysz ile tego jest a w dodatku jeszcze w tej liczbie godz ustalone są urlopy personelu ,zamawiającego więc jak to rozumieć skoro zmiany nie nastąpiły wiec ot tak może zamawiający sobie obcinać zakres bez żadnych norm????

I więc mam rozumieć że. Umowa ,zwarta a tak na prawdę zamawiający wigilię może wszystkie godz obciąć?? Przecież to paradoks

o zabezpieczenie swoich interesów musisz zadbac sam

Powrót