Zameldowanie w Niemczech - ubezpiecznie

• Autor wątku Autor wątku wertyg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wertyg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Jeśli ktoś posiada meldunek mieszkaniowy w Niemczech (powiedzmy u kogos z rodziny) , przebywa i mieszka jednak w Polsce, to czy spoczywa na nim obowiązek jakiegokolwiek ubezpieczenia ?

Jesli nie, to co jesli podpisal by umowe o dzielo "werkvertrag" ?
W dalszym jednak ciagu mieszkajac jak i wykonujac zlecone dzielo w Polsce.

Czy zameldowanie w Niemczech ma tu w ogole jakiekolwiek znaczenie?

Błaaaagam o pomoc!

W ubiegłym roku pojechałam do Niemiec na kurs językowy, przez pierwszy miesiąc nie zdążyłam się zameldować - ze względu na długi czas oczekiwania do meldunku. Potem się zameldowałam, otworzyłam konto bankowe. Planowałam znaleźć pracę, ubezpieczyć się itp. Niestety sytuacja zmusiła mnie do powrotu do Polski - nie wiedziałam na jak długo, więc postanowiłam się nie wymeldowywać. Z pobytu w Polsce zrobiło się 5 miesięcy, a od meldunku 6.

Nie pracowałam na terenie Niemiec. Ale problem polega na tym, że przez cały ten czas nie byłam ubezpieczona!!! Co robić?

Niedługo planuję pójść do urzędu, żeby się wymeldować i zameldować na nowo do innego mieszkania. Czy oni mogą sprawdzić w urzędzie, że nie byłam przez ten czas nieubezpieczona? Czy będę zmuszona zapłacić zaległe składki? (choć z żadnym ubezpieczycielem nie podpisywałam umowy)

Błagam o pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Wiem, że byłam głupia bo nie pomyślałam o tym od razu, ale sądziłam, że skoro przyjeżdżam na kurs - zawszę mogę wrócić do Polski do stomatologa itp a ubezpieczenie może zaczekać - aż znajdę pracę.

Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam mam podobny problem co do meldunku. A mianowicie mieszkam w Niemczech właściciel nie wyraża zgody meldunek mój i partnera. Teraz od miesiąca dowiedzieliśmy się że będziemy rodzicami. Oboje pracujemy w Holandii i tam odporawadzamy składni na ubezpieczenie zdrowotne. Pytając o ubezpiecznie Niemieczkie w AOK otrzymaliśmy informację że potrzebny jest nam formularz E-106 oraz meldunek.
Mieliśmy taki przypadek że mój partner w tamtym roku pracował w Niemczech i był tam bez meldunku i otrzymał od pracodawcy normlanie kartę AOK. Czy jest możliwość żeby zmanewrować prawo? Ile wynosi podatek od najmu lokalu gdy nasz właściciel jednak po długich namowach by się zdecydował na meldunek? Proszę o informację zwrotną. :) Pozdrawiam

Powrót