Zamknięcie konta w banku Lloyds TSB

• Autor wątku Autor wątku wazonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wazonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam wszystkich,
posiadam następujący problem:
W 2007 roku przebywałem w Anglii, po 3 miesiącach wróciłem do Polski i tak naprawdę umknęło mi zamknięcie konta. Teraz się zastanawiam jak najłatwiej zakończyć tę sprawę i czy mogę ponieść jakieś konsekwencje?, czy w Polsce mogę to załatwić? Czy będę musiał zapłacić jakieś odsetki? Jeżeli tak to czy jest szansa na polubowne załatwienie sprawy?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdr
Kamil

RE: zamknięcie konta w banku Lloyds TSB

Za prowadzenie konta pobierane są jakieś opłaty ?

Nie za wszystkie musisz sprawdzic swoja umowe.

wazonek - Musisz zadzwonic do tego banku i o wszysko zapytac 3 miesiace to jeszcze nie tak dlugo wejdz na strone swojego banku i poszukaj opcji zamkniecia konta czesto sa na ich stronach formy do wydrukowania i odeslania im. Wczesniej musisz sie dowiedziec czy konto nie jest zadluzone bo Ci go nie zamkna.

No właśnie chodziło mi o to, że jeżeli nie jest pobierana opłata za prowadzenie konta i nie ma stanu minusowego to przecież nic się dziać nie będzie. ;)

Nie masz zadnych kosztow zwiazanych z utrzymaniem konta?

jeżeli nie masz opłat za prowadzenie konta a stan konto jest zerowy i nie ulega zmianie to nie ma sensu się fatygować żeby zamknąć konto moim zdaniem.

witam
ja piszę w podobnym temacie. mam konto w Lloyds tsb, ktore chcę zamknąć,
tel do infolinii(po polsku) 0080055695569, lub 0044 8456030748
mam nadzieję że jak ureguluję wszystkie należności, uda mi się to szybko załatwić. niestety za to że byłam na debecie obciążyli mnie strasznie, nie wiem czy to zgodnie z prawem, czy umową jaką podpisałam, nie znam angielskiego:(

Ja musialam placic kare jesli mialam debet i z tego co wiem tak wlasnie jest w Lloyds,a wszystko jest w umowie.Kare mialam 30 f a debet ok 3 f.

Witam,

Jezeli konto bylo bezplatne (classic) to zadnych oplat za jego prowadzenie nie ma i jezeli jest w stanie zerowym to mozesz wyslac list do swojego oddzialu banku ( w jezyku angielskim :) ) z prosba o jego zamkniecie lub na adres ogolny:
Lloydstsb
PO BOX 1
BX1 1LT
UK

Jezeli nie chcesz zamykac konta to najlepiej sobie zmien adres na Polski (jesli jeszcze tego nie zrobiles)- forme mozna wydrukowac z neta, bo korespondencja wychodzi na adres jaki oni maja( w tym nowa karta jak stara straci waznosc) u siebie.

Jak jestes pewien ze nie wrocisz do UK to najlepiej zamknac konto zeby sie nie martwic :):)
Jak ktos wczesniej napisal to maja infolinie w jezyku polskim 0080055695569 z TP darmowy numer (bez kierunkowego) takze mozesz zadzwonic i sprawdzic stan konta i zasiegnac wiecej info.

Mam nadzieje ze pomoglam.

Pozdrawiam

Witam...

A dlaczego nie wysyłają nic na "obce" adresy ?
Ja też wróciłem z wysp kilka lat temu niezamykając konta...

Proszę o odpowiedz

Mam ten sam problem, nie zamknęłam konta wyjeżdżając z Anglii i zrobiłam mały debet wypłacając pieniądze w bankomacie. Czy Wasze problemy się jakoś pomyślnie rozwiązały?

Konto typu ROR w UK jest darmowe! Płaci się za dodatki komercyjne, jak ubezpieczenia np.
Jeśli jest to więc zwykłe current account - to nie ma opłat.
W przypadku, kiedy stan konta jest zerowy - bank sam zamknie takie konto po upływie 3 lat jeśli nie ma żadnego kontaktu z właścicielem konta. Przed zamknięciem, bank wyśle najmniej 3 monity na ostatni adres korespondencyjny z informacją, że w przypadku braku zainteresowania konto będzie zamknięte po 6 miesiącach. Opłat za to nie ma.
Banki w UK są bardzo przyjazne, nie ma praktycznie żadnych opłat za korzystanie z banków czy bankomatów nawet należących do obcych banków, przelewy wewnątrz UK są darmowe i szybkie (ok. 10 sec.) każdy bank ma dostęp przez internet czy telefon komórkowy bez opłat.
Nawet płacąc rachunki za media w banku, płaci się bez prowizji. Trochę to szokuje, z tego co wiem, zwłaszcza Polaków:) Dlatego Polacy stanowią największą grupę posiadająca konta komercyjne (płatne) bo są przyzwyczajeni z Polski. 99% z nich nawet w 1% nie wykorzysta ubezpieczeń zagranicznych czy zniżek na ubezpieczenie samochodu, które i tak ze zniżką jest ze dwa razy wyższe niż w dużych ubezpieczalniach;) Tak więc nie brać kont platynowych, złotych.
Karta debetowa wydawana jest do konta za darmo, nie ma za nią opłat rocznych. Zagubiona/skradziona - wydanie ponownej za darmo.
Do swojego konta można dostac dwojaki rodzaj karty debetowej:
1. Karta online - płaski elektron - kartą tą nie dokonamy płatności w systemie online jak np: automatyczny dystrybutor paliwa, który przyjmuje płatność kartą. Nie kupimy biletu w pociągu od konduktora.
W większości sklepów jednak zapłacimy bez problemu tak jak w internecie, wszędzie tam , gdzie transakcja jest online z bankiem.
Karty przeważnie otrzymują osoby pierwszy raz zakładające konto, lub o niskich punktach kredytowych (ryzyko kredytowe). ale to nie jest reguła i widziałem osobę która co dopiero przyjechała z polski i dostała debetówkę offline.
2. KLarta debetowa offline wypukła - tą kartą zapłacimy wszędzie, nawet w urządzeniach które nie pobierają środków z konta bezpośrednio a jedynie sprawdzają zgodność karty z kontem.
W kontrybutorze paliwa, w którym można płacić kartą np. Dystrybutor wyśle zapytanie o 1p (o.01 funta) jeśli bank potwierdzi, dystrybutor zatwierdzi transakcję offline do 100 funtów.
Tak więc bankowość w UK jeszcze nie jest taka zła.

ps. Kary o których wcześniej w wątku było, jak się domyślam były za przekroczenie stanu konta na minus. To się trochę zmieniło i nie ma już kar po 30 - 40 funtów. Kara mogła rosnąc, bo poza samą kara za brak środków na Zlecenie Stałe była kara na koniec miesiąca za ujemne saldo jako dodatkowa kara.
Teraz już tego nie ma. Kary są mniejsze i łagodniejsze:) ok. 5 - 8 funtów lub wcale przez pierwsze dwa lub trzy takie przypadki.

offca2014 napisał:
Mam ten sam problem, nie zamknęłam konta wyjeżdżając z Anglii i zrobiłam mały debet wypłacając pieniądze w bankomacie. Czy Wasze problemy się jakoś pomyślnie rozwiązały?

debet to jest na plus:) mniejsza o nazewnictwo, jak "mały" jest ten minus?
W jakim banku i kiedy?

Co do kart to nie ma reguły praktycznie popularne electrony w Polsce tu sa rzadkie chociaż korzystniejsze przy zakupach biletów lotniczych. Sam miałem wydana przez barclays vise delte która była wypukla a identyfikowalo ja jak electrona przy zakupie biletów lotniczych. Raczej dostaniesz wypukłe prędzej niż płaska.
Ubezpieczenia to chyba większość bierze ze względu na komórki bo niektóre to i tak się nie korzysta a udział własny tez bywa nie mały wiec moim zdaniem nie warto bo 8-15quidow na miesiąc to się trochę robi w ciągu roku.

A nawiązując do tematu to teraz dwa banki Lloyds Bank i TSB Bank (część dawnego Cheltenham&Gloucester Building Society albo może na calej bazie jego powstał chociaż niektóre oddzialy to wiem ze były lloydstsb ) więc jak ktoś nie zamknął tam konta to nie wiem czy robili migrację czy nie bo nie nie interesowało ale jak się chce to lepiej zadzwonić i zapytać czy nie jest się w TSB.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) Debet jest zdecydowanie na minus :) Przekroczyłam go o około 10 GBP a było to kawałek czasu temu czyli 4 lata i podejrzewam, że odsetki trochę urosły ;( Dawni współlokatorzy wyprowadzili się z mieszkania i nie mam dostępu do listów z banku, więc nie mam pojęcia co tam się teraz dzieje. Planuję zadzwonić do banku i się dowiedzieć jaka jest sytuacja na moim koncie. Trochę się boję :(

offca2014 napisał:
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi :) Debet jest zdecydowanie na minus :) Przekroczyłam go o około 10 GBP a było to kawałek czasu temu czyli 4 lata i podejrzewam, że odsetki trochę urosły ;( Dawni współlokatorzy wyprowadzili się z mieszkania i nie mam dostępu do listów z banku, więc nie mam pojęcia co tam się teraz dzieje. Planuję zadzwonić do banku i się dowiedzieć jaka jest sytuacja na moim koncie. Trochę się boję :(

Debet to plus, kredyt to minus.
Ale jak napisałem, nie wnikajmy w nazewnictwo.
10 funtów czy nawet 100 nie zrobi jakieś kwoty, odsetki były naliczane tylko do czasu zamknięcia rachunku, czyli ok. 6 miesięcy od braku spłaty zadłużenia.
Konto zostało zamknięte i odsetki przestały być naliczane, masz do wyrównania (lub nie!) 10 funtów plus ok. 2 może 3 funty jako odsetki za czas kiedy konto było aktywne.
Najlepiej skontaktować się z bankiem - pewnie sami ci powiedzą, że konta od dawna już nie ma. 10 Funtów to kwota o która nikt ci głowy suszyć nie będzie, za mała by cokolwiek z tym zrobić.
Tak więc nic się nie bój. Pamiętaj, że UK to nie Polska...

emigrant_uk napisał:
Debet to plus, kredyt to minus.
Debet - Słownik języka polskiego
emigrant_uk napisał:
Ale jak napisałem, nie wnikajmy w nazewnictwo.
10 funtów czy nawet 100 nie zrobi jakieś kwoty, odsetki były naliczane tylko do czasu zamknięcia rachunku, czyli ok. 6 miesięcy od braku spłaty zadłużenia.
Konto zostało zamknięte i odsetki przestały być naliczane, masz do wyrównania (lub nie!) 10 funtów plus ok. 2 może 3 funty jako odsetki za czas kiedy konto było aktywne.
Najlepiej skontaktować się z bankiem - pewnie sami ci powiedzą, że konta od dawna już nie ma. 10 Funtów to kwota o która nikt ci głowy suszyć nie będzie, za mała by cokolwiek z tym zrobić.
Tak więc nic się nie bój. Pamiętaj, że UK to nie Polska...
Jeśli przekroczenie wynosiło 10 funtów, nie płaci się nic, ale w momencie, kiedy wyniosło między 10.01 a 25 sytuacja wygląda nieco gorzej:
Lloyds Bank - UK Bank Accounts - Current Account Overdraft Charges
Czyli 8x5=40 funtów opłat dziennych + 6 funtów opłaty miesięcznej za każdy miesiąc aż do momentu kiedy zamknęli konto.
Jeśli zadłużenie przekroczyło 25 - koszty jeszcze wyższe.
Jednak nie dowiesz się dopóki nie skontaktujesz się z bankiem. Może debet wyniósł równo 10 funtów, i konto zamknęli na tyle szybko, że nie zdążyły narosnąć dodatkowe koszty. Może zgodzą się na umorzenie długu ze względu na to, że wyjechałaś (znajomy też popełnił ten błąd, zapłacił tylko jakieś grosze).
Powodzenia.

majka51 napisał:
Debet - Słownik języka polskiego

Jeśli przekroczenie wynosiło 10 funtów, nie płaci się nic, ale w momencie, kiedy wyniosło między 10.01 a 25 sytuacja wygląda nieco gorzej:
Lloyds Bank - UK Bank Accounts - Current Account Overdraft Charges
Czyli 8x5=40 funtów opłat dziennych + 6 funtów opłaty miesięcznej za każdy miesiąc aż do momentu kiedy zamknęli konto.
Jeśli zadłużenie przekroczyło 25 - koszty jeszcze wyższe.
Jednak nie dowiesz się dopóki nie skontaktujesz się z bankiem. Może debet wyniósł równo 10 funtów, i konto zamknęli na tyle szybko, że nie zdążyły narosnąć dodatkowe koszty. Może zgodzą się na umorzenie długu ze względu na to, że wyjechałaś (znajomy też popełnił ten błąd, zapłacił tylko jakieś grosze).
Powodzenia.

Przestań już bzdety pisać Majka.
Czy załatwiłaś sprawę z kontraktem na kluczyk do prądu?:)))
A może już doszłaś, że jak coś jest prepaid to nie ma kontraktu?
Z debetem to poczytaj trochę więcej bo widzę,że z księgowością to też raczej styczności nie masz i nie miałaś, jak byś miała pewnie i licznik był by na kontrakt a nie na kluczyk:)

Powrót