Zapewnienie o niewypłacalności

• Autor wątku Autor wątku basisko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basisko

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,
bardzo prosze o pomoc w zrozumieniu pisma, ktore właśnie odebrałam.
Jest w nim napisane takie zdanie: "...dłużnik złożył ostatnio przed niemieckim sądem zapewnienie z mocą przyżeczenia o swojej niewypłacalności. Według niemieckiego prawa oznacza to, że w okresie 3 lat nie można przeciwko dłużnikowi składać nowego wniosku o egzekucje..."
może ktoś wie:
1. co to jest to zapewnienie?
2. czy niemiecki komornik nie sprawdzil, ze dłużnik pracuje, jakie ma auto itp?
3. na jakiej podstawie niemiecki Sąd daje wiarę takiemu zapewnieniu?
4. czy taka sytuacja dotyczy obywateli Niemiec, czy narodowość na terenie UE nie ma znaczenia?

pytam, poniewaz trudno mi to pojąć .....
bardzo prosze o komentarz
dodam, ze jest to dlug alimentacyjny, a wniosek o egzekucję na mocy Konwencji Nowojorskiej złożyłam w 2009 roku. Egzekucja nie skuteczna. nie wiem co robic.

to jest pojecie z prawa niemieckiego, potocznie Offenbarungseid a prawniczo: Eidesstattliche Versicherung

Takie "zapewnienie z moca przysiegi" jest wymuszane przez komornika, ktory nie jest w stanie wyegzekwowac dlugow, bo dluznik nie ma zadnego majatku. A wiec dluznik skladajac takie oswiadczenie trafia do sadowych i innych rejestrow "bankrutow", jesli klamie na temat swojej sytuacji majatkowej, moze zostac pociagniety do odpowiedzialnosci karnej.

A wiec niemiecki komornik sprawdzil, co mogl, nic nie zanazl, zazadal tego formalnego oswiadczenia o charakterze przysiegi i oddaj je do sadu, gdzie bedzie przetrzymywane przez 3 lata.

Jesli sie okaze, ze dluznik klamal (np. ty to jakos wykryjesz) mozesz sie zwrocic do sadu i dluznik moze trafic za to do wiezienia (§ 156 niemieckiego KK, kara wiezienia do trzech lat lub grzywna pieniezna)

Ostatnia edycja:
on pracuje - zarabia... w niemieckiej firmie.
ozenil sie z kobieta, dla ktorej nas zostawil, podobno ma nowe dziecko.
co jeszcze moge zrobic?
jak udowodnic, ze on klamie?
czy wystarczy wyslac do Sadu niemieckiego jego PITy? czy Sad zna te dokumenty?
kompletnie nie wiem jak sie zachowac.
on zarabia 2x tyle co ja....
w jaki sposob niemieckiemu sadowi udowodnic jego matactwa?
mamy dwoch synow: jeden 17 latek, a drugi 13 latek z orzeczona niepelnosprawnoscia
jestem zalamana.

trudno mi cos radzic, bo jak jest zonaty i ma nowe dziecko, to wg prawa niemieckiego przysluguje mu tzw. minimum egzystencjalne nie podlegajace egzekucji przez komornika. Obawiam sie, ze bedziesz sie musiala zwrocic do adwokata, bo jak on kreci, to trzeba bedzie speca, ktory mu to udowodni.
Moze jak adwokat mu zagrozi kara wiezienia za falszywe zeznania, to mu przejdzie?

bardzo dziekuje za wsparcie. to bardzo budujace .... mimo wszystko : )
mam adwokata - polskiego,
niemieckiego nie bede mogla oplacic
dziekuje za pomoc

Możesz poprosić w wgląd do akt sprawy i zapoznać się z treścią tego oświadczenia. Jeżeli nie podał źródeł dochodu, które ty znasz, możesz powiadomić o tym prokuraturę i oni zbadają, czy zostało popełnione przestępstwo.

Ja mieszkam w Polsce z dziecmi. Supertata w Niemczech - jak to zalatwic?
Przez Sad Okregowy, ktory sciga go z mocy Konwencji Nowojorskiej?

Wgląd do akt sprawy? Przez najbliższego adwokata z niemieckimi uprawnieniami. W każdym większym polskim mieście się znajdzie. We Wrocławiu mamy bodajże czterech.

jaka jest szansa, ze taki dokument lezy w Sadzie okregowym?

Powrót