Zapłata na rzecz poszkodowanego

• Autor wątku Autor wątku greg1969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

greg1969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich forumowiczów!
Pierwszy raz na forum a trafiłem tutaj szukając rozwiazania swojego problemu. Mianowicie posiadam sentencje prawomocnego wyroku sądu, w którym to sąd zasądza od sprawcy przestępstwa zapłaty na rzecz poszkodowanego (mnie) określonej kwoty. Jak narazie a minęło już troszkę czasu przestępca nie wykonał żadnego ruchu.
I tu moje pytanie czy celowe jest "danie szansy" po przez wysłanie np. listu poleconego do sprawcy i okreslenie terminu oraz w jaki sposób chce zrealizować postanowienie sądu? Wydaje mi się, że w momencie skierowania sprawy na drogę komorniczą może powstać pytanie a czy pan zrobił coś w tym kierunku?
Jeżeli list to co jeszcze w nim podać aby osobiście nie kontaktować się z tym gościem np. numer konta bankowego na jaki wpłacić kwotę, itp.?
Doradźcie jak to zrobić? Napewno są jakieś wzory takich pism?
Acha, jak list polecony to musze podać swój adres, a nie chciałbym tego robić.
Za wszelkie podpowiedzi z góry serdeczne dzięki. Pozdrawiam.:)

Jest to wezwanie przedegzekucyjne do zapłaty. Chodzi tu tylko o sprawę uniknięcia ew. kosztów niecelowej egzekucji.
A zatem - nie jest żaden obowiązek przed wszczęciem egzekucji.

A jeszcze pytanko: W pieczęci pod wyrokiem ostatnie zdanie brzmi " Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne / natychmiast wykonalne". Ntychmiast wykonalne jest przekreślone. W czym tkwi różnica, kruczek? Troszkę poczytałem i nie mogę tego rozgryźć. Pozdro.

Natychmiast wykonalne - może nie być prawomocne.
Prawomocne - musi być natychmiast wykonalne.
To tak w największym skrócie. Dla Ciebie nie ma to znaczenia.
Z tytułem wykonawczym - wniosek do komornika.

Bedek, serdeczne dzięki. Pozdrawiam, zostałem oświecony, ale mimo wszystko chciałbym dać mu szansę i nie pogrążać gościa jeszcze w kosztu komornicze. Muszę poszukać wzór wezwania przedegzekucyjnego.

Przepis jakiś jest ( jako podstawa zapłaty)?

Powrót