zasady laczenia rodzin....

• Autor wątku Autor wątku opelkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opelkowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam....
Prosze opomoc w sprawie zasad laczenia rodzin w Niemczech.
Konkretnie interesuje mnie jakie sa mozliwosci i prawa z tym zwiazane aby moja corka wraz z dziecmi mogla zamieszkac, zyc i pracowac w niemczech a przede wszystkim na jaka pomoc moze liczyc ze strony rzadu niemieckiego?
Ja jestem zona obywatela niemieckiego, lecz ja nie posiadam obywatelstwa niemieckiego.
Moja corka od 4 lat mieszka w innym kraju UE i tam urodzila dzieci.
W Polsce nie mamy juz rodziny ani mieszkania..poprostu juz NIC.
Corka bardzo chce byc blizej rodziny (czyli mnie). Ma wyzsze wyksztalcenie i ma 30 lat, oprocz kilku innych, zna podstawy jez. niemieckiego. Naturalnie natychmiast chce uczyc sie jezyka no i jak najszybciej podjac prace.
Od czego zaczac? czy w ogole jest taka mozliwosc?
Czy moze otrzymac mieszkanie i pomoc finansowa?
Prosze o pomoc.....
Pozdrawiam....

Warto ten temat przeniesc do "Niemiec",bo to dotyczy bezposrednio tego panstwa.W Belgii,ja moglam zabrac swoja mame,ale musialam udowodnic ,ze jestem w stanie finansowo pokryc koszty utrzymania(no i dla spokoju wnioslam o ...naturalizacje-obywatelstwo).Nie sadze,zeby corka z dziecmi tez od razu otrzymala mieszkanie i pomoc finansowa.W takich przypadkach,to rodzina powinna ta pomoc zapewnic,skoro chce Wziasc na swoj "charg".

Orzeszki, mówisz, masz :)

Czy moze otrzymac mieszkanie i pomoc finansowa?

nie może,nie przysługuje

W Belgii,ja moglam zabrac swoja mame,ale musialam udowodnic ,ze jestem w stanie finansowo pokryc koszty utrzymani

dokładnie tak samo jest tutaj,te warunki trzeba spełnić aby uzyskać dokument jak to mówią "na pobyt" Freizügigkeitsbescheinigung,bez względu na to czy ta matka ma obywatelstwo niemieckie czy nie...do tego dochodzi obowiązek ubezpieczenia (niemieckie)
Naturalizacja nie pomoże:)

Ostatnia edycja:
Powrót