Zasady przedłużania gwarancji po naprawie sprzętu

• Autor wątku Autor wątku Saandras
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saandras

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
We wrześniu 2019 roku zakupiłam kartę graficzną (cena: 2099,00 zł). Otrzymałam 36 miesięcy gwarancji u sprzedawcy (duży sklep internetowy). W październiku 2021 karta uległa uszkodzeniu, zareklamowałam. Po dwóch tygodniach otrzymałam naprawiony działający sprzęt. Niestety w czerwcu 2022 roku karta znów uległa uszkodzeniu. Zareklamowałam ponownie sprzęt, ale zaznaczyłam, że z tytułu drugiej już reklamacji podczas gwarancji nie chciałabym naprawiania znów sprzętu, ponieważ gwarancja kończy się już we wrześniu, a po pierwszej naprawie, sprzęt podziałał kilka miesięcy. Zaproponowałam, że chciałabym otrzymać ten sam sprzęt, ale nowy lub całkowity zwrot kosztów po cenie jakiej kupiłam lub naprawa sprzętu, ale z wydłużeniem gwarancji. Prosiłam, aby serwis zdiagnozował co się stało z kartą i nie podejmował żadnych decyzji bez mojej zgody. Niestety po tygodniu otrzymałam tylko e-maila, że karta jest naprawiona i został nadany kurier ze sprzętem. Napisałam, że nie wyrażałam zgody na naprawę itp. itd. W odpowiedzi usłyszałam, że termin gwarancji uległ wydłużeniu o pobyt w serwisie, tj. 7 dni i to tyle.
Sprawdziłam gwarancję, którą otrzymałam na sprzęt, jest tam zapis: "Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie ogranicza, ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z rękojmi. W relacjach wynikających z niniejszej Gwarancji stosuje się przepisy prawa polskiego". Przeszukałam internet i znalazłam zapis w kodeksie cywilnym: Art. 581, paragraf 1."Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej."
Dodam, że wciąż ubiegam się informację co zostało w karcie naprawione lub wymienionego, bo takiej informacji również nie otrzymałam. Wiem jedynie tyle, że sprzęt bez tej naprawy był całkowicie niezdatny do użytku, bo po prostu komputer go nie czytał i nie było możliwe korzystanie z niego. Sklep natomiast również powołał się na Art.581 1. i 2. k.c i napisał, że to jest podstawa prawna do wydłużenia gwarancji o 7 dni. Ja się jednak z tym nie zgadzam i chciałabym zgłosić się z tą sprawą do UOKiK.
Pytanie brzmi kto ma rację i czy mam prawo do gwarancji od nowa po odebraniu sprzętu i po ponownej reklamacji?
A drugie pytanie, jeśli zdecyduje się zgłosić sprawę do UOKiK to czy w skanach rozmów z opiekunem mojego zgłoszenia muszę zasłaniać jego imię i nazwisko oraz nazwę sklepu? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Zareklamowałam ponownie sprzęt, ale zaznaczyłam, że z tytułu drugiej już reklamacji podczas gwarancji nie chciałabym naprawiania znów sprzętu, ponieważ gwarancja kończy się już we wrześniu, a po pierwszej naprawie, sprzęt podziałał kilka miesięcy.
Skoro korzystasz z gwarancji to obowiązują jej warunki i nie możesz ich zmieniać.

Pytanie brzmi kto ma rację i czy mam prawo do gwarancji od nowa po odebraniu sprzętu i po ponownej reklamacji?
Bez wiedzy co się zepsuło trudno zgadywać czy przedłuża się czy leci od nowa. Jednocześnie żaden przepis nie obliguje gwaranta do opisania napraw. Jak poszedł tranzystor czy kontroler to też trudno mówić o "istotnej" naprawie, odnawiającej całość gwarancji. To tak, jakby w aucie poszła stacyjka i w ramach jej wymiany gwarancja na auto od nowa, bo przecież nie odpalisz.

A drugie pytanie, jeśli zdecyduje się zgłosić sprawę do UOKiK to czy w skanach rozmów z opiekunem mojego zgłoszenia muszę zasłaniać jego imię i nazwisko oraz nazwę sklepu?
Nie ma potrzeby.

gryffinian napisał:
Skoro korzystasz z gwarancji to obowiązują jej warunki i nie możesz ich zmieniać.

Otrzymałam gwarancję od sprzedawcy na 36 miesięcy - dodaję w linkach screeny warunków gwarancji (mnie obowiązuje punkt II).

gryffinian napisał:
Bez wiedzy co się zepsuło trudno zgadywać czy przedłuża się czy leci od nowa. Jednocześnie żaden przepis nie obliguje gwaranta do opisania napraw. Jak poszedł tranzystor czy kontroler to też trudno mówić o "istotnej" naprawie, odnawiającej całość gwarancji. To tak, jakby w aucie poszła stacyjka i w ramach jej wymiany gwarancja na auto od nowa, bo przecież nie odpalisz.

Za pierwszym razem zepsuła się pamięć RAM urządzenia i została wymieniona na nową. Obecnie czekam na informację co było wymienione/naprawione tym razem, ponieważ jedynie dostałam informację "Naprawa, wymiana komponentów". Wielka szkoda, że gwarant nie ma obowiązku udostępnienia informacji co było robione w prywatnym sprzęcie, ale podobno mają mi podać te informacje.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
https://zapodaj.net/fbf3c3de15043.jpg.html
https://zapodaj.net/8891d48e6133c.jpg.html

Ostatnia edycja:
Otrzymałam gwarancję od sprzedawcy na 36 miesięcy
I pisze tam wyraźnie "Sposób rozpatrzenia i zakończenia reklamacji [...] leży po stronie Gwaranta".

Wielka szkoda, że gwarant nie ma obowiązku udostępnienia informacji co było robione w prywatnym sprzęcie, ale podobno mają mi podać te informacje.
Zatem poczekaj na informację.

gryffinian napisał:
Zatem poczekaj na informację.

W między czasie znalazłam jeszcze taką interpretację prawną, odnośnie tych istotnych napraw lub nagromadzenia kilku mniejszych napraw: Wyłączenia w gwarancji

Wcześniej tak jak wspomniałam była wymieniona pamięć RAM, teraz w liczbie mnogiej napisano, że wymiana komponentów i podano dwa oznaczenia literowe (niestety w internecie nie jest wyjaśnione co to jest). Czy jeśli podadzą mi te komponenty, które były uszkodzone + dodam pamięć RAM, która już wcześniej była naprawiona (możliwe, że tym razem znów ona była uszkodzona) to jest szansa wygrania takiej sprawy i otrzymania tej gwarancji od nowa czy raczej szanse tak czy siak znikome?
A jeszcze pytanie co w sytuacji, kiedy do września karta graficzna znów uległaby uszkodzeniu i byłaby to 3 usterka w trakcie trwania gwarancji? Jakie wtedy są możliwe rozwiązania?

Czy jeśli podadzą mi te komponenty, które były uszkodzone + dodam pamięć RAM, która już wcześniej była naprawiona (możliwe, że tym razem znów ona była uszkodzona) to jest szansa wygrania takiej sprawy i otrzymania tej gwarancji od nowa czy raczej szanse tak czy siak znikome?
Zależy co wymieniono. Istotności naprawy jednakże nie ocenia się łącząc kilka osobnych zgłoszeń. Możesz ewentualnie zapytać rzeczoznawcę o poziom "istotności" tej naprawy - czy wymienione części kwalifikują się pod "istotną" naprawę i na tej podstawie żądać odnowienia gwarancji.

A jeszcze pytanie co w sytuacji, kiedy do września karta graficzna znów uległaby uszkodzeniu i byłaby to 3 usterka w trakcie trwania gwarancji? Jakie wtedy są możliwe rozwiązania?
Zawsze zgodnie z treścią pisma gwarancyjnego.

P.S. Fajny zestaw :smile:

Rozumiem, no nic pozostaje mi tylko czekać na informację o dokonanych napraw i dopiero później pomyślę co dalej. Jeszcze raz pięknie dziękuję za informację i poświęcony czas.

gryffinian napisał:
P.S. Fajny zestaw

Dziękuję, oby tylko wszystko sprawnie działało tak jak było do tej pory :) Pozdrawiam ;)

gryffinian napisał:
Zależy co wymieniono. Istotności naprawy jednakże nie ocenia się łącząc kilka osobnych zgłoszeń. Możesz ewentualnie zapytać rzeczoznawcę o poziom "istotności" tej naprawy - czy wymienione części kwalifikują się pod "istotną" naprawę i na tej podstawie żądać odnowienia gwarancji.

Otrzymałam odpowiedź z serwisu, że wymieniono procesor graficzny oraz pamięć. Zaznaczę, że pamięć już raz była wymieniana na nową w ramach gwarancji, dokładnie w październiku 2021 roku. Chciałabym się dowiedzieć gdzie mogę znaleźć takiego rzeczoznawcę, który jest w stanie ocenić czy były to istotne naprawy lub gdzie konkretnie mogę się zgłosić o pomoc w celu wywalczenia przedłużenia tej gwarancji od nowa?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Szczerze? Myślę, że każdy rzeczoznawca od elektroniki komputerowej potwierdzi, że wymiana procesora graficznego to istotna naprawa. W końcu jest sercem układu znanego jako "karta graficzna".

Dziękuję za informację. Niestety karta znów uległa uszkodzeniu, nie podziałała nawet miesiąca... Śmiechu warte. Ponownie zrobiłam zgłoszenie w sklepie internetowym i czekam na odzew.

Jeszcze dopytam, czy wysyłając sprzęt w ramach gwarancji, bo już nic innego mi nie przesługuje mogę nie wyrazić zgody na naprawę? Konsultant odpisał, że proszą o wysyłkę sprzętu w celu ponownego zdiagnozowania go. Ja zaznaczyłam, że owszem sprzęt udostępniam, ale tylko do diagnozy, ale na naprawę nie wyrażam zgody. Już raz zgody nie wyraziłam, a i tak mimo to serwis bez konsultacji naprawił urządzenie. Tylko, że bez efektu, bo jak wspomniałam wyżej karta nie podziałała nawet miesiąca. W informacji o gwarancji jest taki zapis: "W przypadku, gdy naprawa bądź wymiana towaru na nowy nie jest możliwa (nazwa sklepu) zastrzega sobie możliwość wymiany towaru na towar podobny o parametrach nie gorszych, niż towar reklamowany lub dokona zwrotu na rzecz Kupującego zapłaconej ceny.".
Wnioskuję, że skoro dwie naprawy nie przyniosły skutku to naprawa jest niemożliwa.
Podsumowując zażądałam informacji zwrotnej, że sprzęty jest wysyłany tylko do diagnozy, a nie naprawy. Czy mogę żądać czegoś takiego?

Jeszcze dopytam, czy wysyłając sprzęt w ramach gwarancji, bo już nic innego mi nie przesługuje mogę nie wyrazić zgody na naprawę?
Możesz tylko to, na co pozwala gwarancja. Jeśli nie pozwala się się nie zgodzić to nie możesz.

Wnioskuję, że skoro dwie naprawy nie przyniosły skutku to naprawa jest niemożliwa.
Obawiam się, że oni rozumieją niemożliwość naprawy jako kompletną niezdolność do wykonania tej czynności albo nieopłacalność. Sam fakt, że karta dwa razy padła jeszcze tego oznaczać nie musi.

Powrót