zasiedzenie

• Autor wątku Autor wątku iwogo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwogo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Pewien adwokat powiedział mi kiedyś,że sprawy spadkowe to sprawy proste,szybkie i nieskomplikowane....pech chciał, że w moim przypadko było i jest wszystko na odwrót.
Już naświetlam sprawę. Dziadek sporządził testament przekazując po połowie majątku córce(mojej mamie) i pasierbowi ( dodam,że z druga żoną wspólnych dzieci nie miał,a w chwili jego smierci druga żona jeszcze żyła)
W latach 80 weszła ustawa,która nadawała prawo wlasności w przypadku braku prawnego właściciela i o takie prawo wystapiła jego druga żona ze skutkiem pozytywnym.Jestem po kilku już rozprawach i okazało się,że spadek nalezy się wyłacznie dzieciom tej drugiej żony, ponieważ ona jest w księdze wieczystej,a dziadek został skreślony.Zadaje sobie pytanie dlaczego zostały pominięte dzieci dziadka od ktorego przecież wszystko się zaczęło?
Zamierzam założyć sprawę o zasiedzenie, gdyż sprawa dotyczy nieruchości w której mieszkala moja mama i ja i prawie 10 ha gruntów rolnych.Przez x lat opłacałam podatki, dbałam o nieruchomość, zawierałam umowy dzierzawy na grunty rolne i w ten sposób zostałam z niczym. Tę sprawę zamierzam zalożyć z pasierbem mojego dziadka, któremu w testamencie przepisal polowę i połowę mojej mamie.Proszę mi podpowiedziec czy mam szanse na odebranie własności pozostałym spadkobiercom.

czy chodzi może o ustawę - z 1971 roku?
druga żona dziadka ma Akt Własności Ziemi i tylko na siebie?

nie przekazał majątku w testamencie tylko powołał do dziedziczenie;p a to różnica - bo okazało się że nic nie miał;

jeśli to jest AWZ, to można przesłankowo żądać "uaktualnienia" AWZtu; ale trzeba troszke lepszego adwokata, niż ten co mówi o łatwościach

Tak, druga zona ma Akt Własności Ziemi z tym,że ona już nie żyje,ale zostawiła protokół sporządzony w gminie, że chce aby moja babcia i jej przyrodni brat( dziadka pasierb) za to że będą się nią opiekować to dziedziczą po niej majątek.Chciałam uniewaznić AWZ, ale ponoć nie można i pewien ponoć dobry adwokat polecił mi żeby założyć sprawę o zasiedzenie.A o co chodzi z tym uaktualnieniem AWZ?Proszę o wskazówki. Jestem z Wrocławia....może dostane namiary na baaardzo dobrego adwokata???

oczywiście mówimy tutaj o tym, że pani nie powinna nabyć własności na podstawie tej szczególnej ustawy, czy ma pan o tym jakieś informacje?

bo jeśli AWZ jest tylko na nią, to muszą być jakieś powody;

AWZ jest wyłacznie na drugą żonę dziadka, a wystąpiła o niego do gminy(jest to protokół ustnie sporządzony),twierdząc,że gospodarstwo rolne nie ma właściciela.Testament został sporządzony w 1968 roku więc jest to pewnia ustawa o której Pan wsponina tj.z 1971 r.

a dziadek kiedy zmarł?
jest to możlwe do odkręcenia, ale trzeba mieć dowody;
jeżeli w 71 roku byli małżeństwem, to już jest nieprawidłwość w AWZcie, bo gospodarstwo powinno zostać na nich oboje stwierdzone;

potrzebuje szczegóły, prosze je opisac

Dziadek zmarł w 1968 r. W związku małżeńskim z drugą żoną był przez 2 lata, a ona zmarła w 1974 roku.

A jakie dowody mogłabym wykorzystać?

kwestia jest taka, że jak dziadek zmarł w 68, a druga żona nabyła ziemie na podstawie ustawy szczególnej, to wszystko jest w porządku;

raczej w porządku, nalezy jeszcze zbadać na podstawie którego przepisu nabyła własnośćl tam było kilka podstaw;

chodzi o to, że w chwili nabycia - w 71 roku była już wdową, więc nabyła gospodarstwo na siebie, bo przy nabyciu liczy się w zasadzie jaki był stan w dniu nabycia, a nie jaki trwał przy nabyciu;

stąd też podzielam pogląd dobrego prawnika, do któego się pan na początku odwołał, tyle że on miał dane, a ja nie;p

dlatego początkowo miałem inną wersje;

gdyby ojciec zmarł po 71 roku, to można by coś z tym zrobić

A czy w takim wypadkuczy mam szanse na wygraną w sprawie o zasiedzenie?Ponoć jest to proces bardzo długi i ciężki do wygrania...

zasiedzenie następuje tylko, jeśli udowodni pan, iż przez 30 lat użytkował ziemie jak właściciel - płacił podatki, uprawiał ją itp;

zasiedzenie nie jest długie i żmudne, tylko trzeba mieć dowody na te okoliczności podane powyżej;

Powrót