zasiłek dla bezrobotnych a studia podyplomowe?!?

• Autor wątku Autor wątku kaatjusza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaatjusza

Witam,

na początku stycznia b.r. na 6 miesięcy nabyłam prawo do zasiłku dla osób
bezrobotnych. W lutym w PUP złożyłam wniosek z prośbą o sfinansowanie studiów
podyplomowych, które rozpocznę za kilka dni (początek marca). Właśnie dziś
zadowolona poszłam do urzędu aby podpisać umowę na sfinansowanie w/w studiów a
tu niespodzianka... Okazuje się, że na czas studiów (rok- 2 semestry) nie będę
dostawać całości zasiłku a jedynie jego 20% (wspaniałomyślnie zwane
stypendium). Zatem z przyznanego zasiłku de facto dostanę tylko 2 miesiące,
reszta przepadnie.

W art. 42a Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (art. w
całości mówiący o finansowaniu studiów) jest mowa tylko o tym, że przysługuje
mi owo nieszczęsne stypendium, ale jednocześnie nie ma nic o tym, że w okresie
pobierania stypendium nie przysługuje mi zasiłek.
Taki zapis jest za to w pkt. 1 art. 41 - mówi o tym, że bezrobotnemu w okresie
odbywania szkolenia, na które został skierowany przez starostę, przysługuje
stypendium finansowane ze środków Funduszu Pracy).

I tu moje pytania:
- czy do art. 42a mogą się odnosić przepisy art. 41???
- czy studia podyplomowe, na które chciałam pójść z własnej inicjatywy są
jednoznaczne ze szkoleniem, na które ktoś zostaje skierowany???
- dlaczego nie mogę zachować zasiłku? czy można otrzymywać zasiłek i
stypendium jednocześnie? co w tym przypadku stanowi podstawę prawdą do odmowy
wypłacania zasiłku?

Dodam również, że w umowie na sfinansowanie studiów podyplomowych nie ma
również mowy o tym, iż zasiłek nie będzie mi wypłacany. Jest jedynie mowa o
tym, iż dostanę stypendium.

Proszę o pomoc na dręczące mnie pytania, gdyż szukam w sieci i szukam ale
niczego konkretnego nie mogę znaleźć.

Dziękuję za podrzucenie linków ale już wcześniej czytałam opisane w nich kwestie i niestety nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania.

Nie otwieram działalności gospodarczej (nikt mi też niczego takiego nie narzucił w umowie o sfinansowanie studiów), nie musiałam też nikomu przedstawiać zaświadczenia, że idąc na studia zostanę zatrudniona.

Chodzi mi tylko o to, iż PUP zgodził się w całości sfinansować moje studia ale jednocześnie od dnia rozpoczęcia studiów pozbawi mnie zasiłku, który w tej chwili mi przysługuje (podobno wynika to z przepisów ustawy, nie ma tego w umowie między mną a PUP). W zamian za zasiłek dostanę stypendium, o którym pisałam w poście. Stypendium wynosi tylko 20% zasiłku. Więc tak naprawdę wychodzi na to, że za studia sfinansowane przez PUP mogłabym zapłacić w większej części sama za zasiłek, który w tej chwili mam. Jaka to pomoc? Wg mnie żadna...

Inaczej wyglądałaby sprawa gdybym nie miała prawa do zasiłku: dostałabym sfinansowanie studiów i w/w stypendium. Taką pomoc rozumiem.

Dlatego też szukam informacji na temat tego jakim prawem PUP chce mi zabrać zasiłek zastępując go "wspaniałomyślnie" stypendium.

Witam. Chciałam zapytać czy może wiesz już coś więcej na temat tego czy zabiorą zasiłek a dadzą tylko te 20% bo ja jestem też w takiej sytuacji. i trochę to jest nie fer.:sad:

Mam nadzieję, że wiem bo informacje otrzymywane z PUP co chwila się zmieniają:) A studia zaczynam dopiero w najbliższy weekend więc dopiero w przyszłym miesiącu gdy zajrzę na konto będę tego pewna.

Ostatecznie stanęło na tym, że przysługuje mi zarówno zasiłek (przez okres kiedy jestem do niego uprawniona), jak i stypendium (20% zasiłku przez cały okres studiów - nawet kiedy w tym czasie zacznę pracować).

Zapis w ustawie mówiący o tym mówi o tym, że bezrobotnemu w okresie
odbywania szkolenia przysługuje stypendium ale jednocześnie w tym czasie nie może pobierać zasiłku odnosi się tylko do szkoleń (art. 41 pkt 1a).
Natomiast w art. 42a mówiącym finansowaniu studiów podyplomowych jest tylko mowa o przysługującym stypendium, a zapisu o tym, że nie można jednocześnie pobierać zasiłku i stypendium już tu nie ma. Zatem PUP nie ma żadnej podstawy prawnej, żeby w tym przypadku odebrać zasiłek.

Dziękuję Tobie bardzo:) Mi zostało jeszcze 15 dni do decyzji PUP o dofinansowaniu. Pozdrawiam

Powrót