Zasiłek dla bezrobotnych po 3 miesiącach czekania

• Autor wątku Autor wątku snipeee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

snipeee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie odnośnie zasiłku dla bezrobotnych który miałem zawieszony na 90 dni ponieważ w przeciągu 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się rozwiązałem umowę za porozumieniem stron. Urzędniczka wydała mi pismo na którym jest napisane iż zasiłek mi się nie należy (mam przepracowany pełen rok) przy czym zaznaczyła ze zacznie on mi być naliczany po 90 dniach tj za luty br.

Moje pytanie dotyczy tego czy powinienem teraz otrzymać jakieś pismo że żasilek został mi przyznany czy może musze udac się jeszcze raz do UP, a może takie pismo nie jest już potrzebne i zasiłek (za luty) zostanie mi przelany w marcu?

z góry dzięki za odpowiedzi jeśli coś niezrozumiale napisałem to postaram się to wyjaśnić.

Nie ma takiej potrzeby. PUP dysponuje dokumentami, na podstawie których przyznał prawo do zasiłku po 90 dniach zatem będzie pilnował wypłaty zasiłku po upływie tego okresu.
Oczywiście zakładam, że od rejestracji w PUP twoja sytuacji nie uległa zmianie, np. nie podjąłeś w międzyczasie pracy.

snipeee napisał:
(...)Urzędniczka wydała mi pismo na którym jest napisane iż zasiłek mi się nie należy (mam przepracowany pełen rok) przy czym zaznaczyła ze zacznie on mi być naliczany po 90 dniach...
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie decyzję uznającą cię za osobę bezrobotną... powinna tam być na dole informacja po ilu dniach zasiłek przysługuje.

Dzień dobry! A ja mam trochę inne pytanie;) 31.01.2013 zarejestrowałam się w UP z prawem do zasiłku. 7.02.2014 odebrałam decyzję z UP. Teraz mam pytanie czy zasiłek powinnam otrzymać jeszcze w lutym czy w kwietniu?

A od kiedy masz przyznane prawo do zasiłku?

W decyzji pisze tak: orzekam o:
-uznaniu Pani z dniem 31.01.2014 za osobę bezrobotną
-przyznaniu prawa do zasiłku od dnia 8.02.2014 w wysokości:
xxxx;)

Czyli pierwszy zasiłek za okres 8-28.02.2014r. zostanie wypłacony w marcu. Oczywiście kwota zasiłku zostanie wyliczona proporcjonalnie z uwagi na to, że nie przysługiwał on od początku miesiąca.
Konkretny termin wypłaty określi twój PUP, jednak nie później niż do 14 marca.

Ostatnia edycja:
witam mam pytanko . 3 listopada zlozylem papiery o kuroniwke i czekalem ponad dwa miesiace na dokument z włoch U-002 . Po dostarczeniu tego dokumentu dostalem decyzje wystawiona 15 stycznia ,ze od 3 listopada przysluguje mi prawo do zasiłku . Pytanie jest co teraz ?? kiedy dostane zasilek i kiedy zostane spłacony za listopad i grudzien ??

Powrót