zasiłek dla bezrobotnych po zwolnieniu lekarskim

• Autor wątku Autor wątku jony1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jony1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam wiec przedstawię swoja historię, dnia 9 maja zostałem zwolniony z pracy z dniem 12 maja otrzymałem chorobowe trwało ono 107 dni nieprzerwanie do dnia 31 sierpnia, od początku września czekałem na papiery ze szkoły żeby móc zarejestrować sie w urzędzie pracy, dziś tj 19.09 po odebraniu papierów ze szkoły udałem sie do urzędu. w urzędzie otrzymałem dziwną odpowiedz mianowicie jeżeli pani zarejestruje mnie dziś prawo do zasiłku będę miał po 90 dniach, wiedziałem o tym ale dalsze część jej wypowiedzi jest dla mnie zagadką gdyż brzmi ,,jeżeli przyjdzie pan 10 listopada i zarejestruje sie wtedy prawo do zasiłku otrzyma pan natychmiast i będzie trwało 6 miesięcy" nie 3 jak w pierwszym przypadku.
I tu pojawia sie moje pytanie czy to prawda z tym wcześniejszym zasiłkiem i jego wydłużonym czasem, czy pani po prostu chciała mieć więcej wolnego ( nie wyglądała na taka co lubi sie przemęczać).

jony1991 napisał:
czy to prawda z tym wcześniejszym zasiłkiem i jego wydłużonym czasem, czy pani po prostu chciała mieć więcej wolnego ( nie wyglądała na taka co lubi sie przemęczać).
Raczej podpowiedziała Ci jak możesz postąpić, aby uzyskać pełny zasiłek... niepotrzebnie się doszukujesz podstępu.
Zaraz wyjaśnię, ale najpierw odpowiedz na pytania:
W jaki sposób umowa została rozwiązana? Za porozumieniem stron?
Jak długo pracowałeś?

Ostatnia edycja:
tak została rozwiązana za porozumieniem stron pracowałem 4,5 roku. nie doszukuje się podstępu ale jest to dla mnie wyjątkowo dziwne.

Tzn., że nie zostałeś zwolniony, tylko w porozumieniu z pracodawcą rozwiązałeś umowę o pracę.

Zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy osoba rejestrująca się w PUP jako bezrobotny, która w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem w powiatowym urzędzie pracy rozwiązała stosunek pracy lub stosunek służbowy za wypowiedzeniem albo na mocy porozumienia stron, chyba że porozumienie stron nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy albo rozwiązanie stosunku pracy lub stosunku służbowego za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpiło z powodu zmiany miejsca zamieszkania lub pracownik rozwiązał umowę o pracę w trybie art. 55 § 11 Kodeksu pracy otrzymuje zasiłek po 90 dniach na okres uzupełniający do 180/365 dni (okres zasiłku uzależniony jest od stopy bezrobocia w dniu 30 czerwca roku poprzedzającego dzień nabycia prawa do zasiłku), czyli w Twoim przypadku na około 3 miesiące.

W przypadku dokonania rejestracji po upływie 6 m-cy od porozumienia stron, zasiłek będzie Ci przysługiwał od pierwszego dnia rejestracji.
Pani w PUP miała dobre zamiary...

Ostatnia edycja:
aha takie buty dziękuje za odpowiedz jednak dobrze jest sie spytać kogoś kto sie w tym orientuję.

przepraszam ze odswiezam ale tak będzie lepiej niż zakładać nowy temat i opisywać od nowa sytuacje wiec tak,
7 października znalazłem prace okres próbny 3 miesięczny umowa dokładnie do 30 grudnia, już w tym momencie wiem ze umowa nie zostanie mi przedłużona, wiec moje pytanie brzmi: czy będę musiał znowu czekać na zasiłek czy będzie mi przysługiwał zaraz po ustaniu umowy i rejestracji w urzędzie pracy oraz na jaki okres czasu będzie mi on przyznany?

Należy zarejestrować się ponownie w urzędzie w ciągu 14 dni od ustania zatrudnienia i wróci Pan na kontynuację zasiłku. Świadczenie zostanie przyznane od daty ponownej rejestracji na okres skrócony o czas poprzednio pobranego zasiłku.

Powrót