Zasiłek dla bezrobotnych...umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Asiekk_d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam m mam bardzo pilne pytanie i chciałbym dostać możliwie szybką odpowiedz, byłem zatrudniony 4 lata , aktualnie od października przez rok przysługuje mi prawo do zasiłku,w tą niedziele chjce wyjechjac na prace sezonową do Niemiec(umowa o prace - 3 miesiace) . Czy w tym wypadku powinienem zawiesic otrzymywanie zasiłku i czy po powrocie bedę mógł go wznowić? Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Witam >Pracuje na umowe zlecenie od 3.03.2010 ,miesiac w miesiac jest ona przedluzana ,w listopadzie zachorowalem (szpital) do konca miesiaca prawie tzn do 22.11.2010 ,pozniiej tydzien przerwy i kolejny szpital znowu 2 tygodnie wiec grudzien znowu nie pracowalem ,za miesiac listopad dostalem umowe zlecenie od 01.11.2010-30.11.2010 na sume 360 brutto za te 7 dni listopadowe ktore pracowalem ,sa odprowadzone skladki do ZUS -w styczniu zaczelem kontynuacje pracy zlecenie az do teraz czyli do kwietnia ,po kwietniu mozliwe ze mnie zwolnia.Z umow wszystkich wynika ze przepracowalbym rok ,bez trzech dni za pierwwsza umowe ktora zaczela sie od 03.03.2010.Mam pytanie czy moge wliczyc do pelnego roku pracy na umowe zlecenie umowe listopadowa gdzie pracowalem 7 dni ,chodz umowa byla 01.11.2010-30.11.2010,jesli popre to jakism zaswiadczeniem ze szpitala ,badz wypisem ze szpitala aby nie przepadl mi zasilek dla bezrobotnych

Witam. Przepracowałam ponad rok otrzymałam zasiłek dla bezrobotnych i po nie całym miesiącu podpisałam umowę zlecenie na czas nie określony.Przeszłam tygodniowe szkolenie i przepracowałam teraz 4 dni jednak nie odpowiada mi ta praca ponieważ nie potrafię okłamywać ludzi. Czy jeżeli teraz sama się zwolnię będzie mi się nadal należał zasiłek dla bezrobotnych? Zgłosiłam w Urzędzie podjęcie pracy otrzymałam również kartę dotycząca dodatku aktywizacyjnego. chciałam również dodać, iż jestem studentką studiów zaocznych.Bardzo proszę o pomoc. Jak zrezygnować z pracy aby nie utracić zasiłku. Dodam również, że nie mieszkam w miejscu zameldowania i czy np. przedstawienie pracodawcy faktu iż. np muszę wyjechać z miejscowości w której pracuje coś pomoże. ? Proszę o pomoc.

czy zgłoszenie w pup po 2 miesiącach od rozpoczęcia pracy na umowę zlecenie grozi mi konsekwencjami ?

Witam serdecznie. Sprawa wygląda tak: pracowałam w firmie 14 miesięcy na umowę zlecenie, na tej "niby" umowie napisane jest że zarabiałam 500zł brutto a w rzeczywistości było tak, że zatrudniona byłam na pełny etat i takie też dostawałam wynagrodzenie. Czy po tym okresie czasu przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych??
Proszę o szybką odpowiedź

Czy po tym okresie czasu przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych??
O ile co miesiąc zarabiała Pani (według listy płac) 1386 zł brutto i od kwoty tej były odprowadzane składki, szczególnie Fundusz Pracy, to spełnia Pani jeden z warunków niezbędnych dla otrzymania zasiłku dla bezrobotnych.

Ale najprawdopodobniej oficjalnie zarabiała Pani te 500 zł, więc odpowiedź na pytanie brzmi - NIE.

Witam.
Ja mam problem tego typu: pobieram zasiłek dla bezrobotnych, ale od 6 marca zacząłem pracować na Umowe o pracę tymczasową, po 3 dniach się zwolniłem za porozumieniem stron, gdyż po prostu nie odpowiadała mi praca.
Czy z tego tytułu stracę prawo do zasiłku dla bezrobotnych? Dodam że nie zgłosiłem faktu zatrudnienia w urzędzie pracy bo wiem że na to mam 7 dni od podjęcia praca a tak jak wcześniej wspomniałem po 3 dniach zrezygnowałem.
Proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuje

Witam!
Pracowałam od lipca 2007 roku w pewnej firmie na UM zlecenie (były to umowy przedłużane co mies. potem na rok) do października 2011 r., odeszłam z tej pracy dobrowolnie zmieniając ja na inna. Od października do listopada 2011 przez mies. pracowałam na um zlecenie a od 02.11.2011 zamieniono ją na umowie o pracę na czas określony. Niestety pracodawca chcąc mnie zwolnić po kilku mies. zmusił mnie do podpisania rozwiązania umowy za porozumieniem stron, miało to miejsce 30.03.2012 r. potem w kwietniu znów podjęłam pracę znów na um zlecenie, która zakończyła się zwolnieniem przez pracodawcę dnia 06.11.2012. Obecnie od 22.11.2012 pracuje również na um zlecenie.
Moje pytanie jest następujące
Czy w wypadku gdy obecny pracodawca mnie zwolni mam prawo ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych?
Czy w wypadku gdy sama zdecyduje o zwolnieniu również będzie mi on przysługiwał?
Bardzo proszę o poradę

Witam

Kilka lat pracowałem u jednego pracodawcy na pełen etat w oparciu o umowę o pracę, aż do końca kwietnia tego roku. Zamieniłem tą pracę na lepszą, ale na umowe zlecenie. Moje pytanie jest następujące: czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych, jesli pracodawca nie przedłuży mi tej umowy? Moja pensja to 2165zl brutto, ale nie wiem czy pracodawca odprowadza mi składki na Fundusz Pracy. Czy to jest jego obowiązek?

Proszę o pomoc

Pobierałam zasiłek dla bezrobotnych,w trakcie zasiłku znalazłam prace na umowie zlecenie,w dniu podjęcia tej pracy zasiłek został zawieszony..pracowałam od 04.01.2013 do 10.01.2014r...po skończonej umowie zgłosiłam się do Urzędu Pracy by się zarejestrować,Pani która mnie obsługiwała stwierdziła,że nie należy mi się ani ten:) zawieszony zasiłek,ani ten za przepracowany rok bo nie zgadzały się jej dni mimo tego że umowa trwała ponad rok....Proszę o wyjaśnienie jeśli ktoś wie jak to możliwe,czy tak może być????

Jestem na zasiłku dla bezrobotnych, do którego mam prawo 07.12.2013 - 06.06.2014 (trzy razy dostawałem pieniążki z PUPu jak na razie) w wysokości 80 %.
Dziś udało mi się znaleźć pracę na umowę zlecenie.Wiem, że mam 7 dni na poinformowanie UP o tym fakcie.Jednocześnie chcę złożyć wniosek o dodatek aktywizacyjny. Pytania moje brzmią:
1)Czy dodatek mi się należy?
2)Przez jaki okres będę dostawać dodatek?
3)W jakiej wysokości ten dodatek?
4)Ile trzeba czekać od dnia złożenia dokumentów na wypłatę dodatku?
Proszę o odp i z góry dziękuję:)

Witam!czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych jeśli wykonywałam pracę na umowę zlecenie od 1.01.2012 do 28.02.2013 na kwotę 1.386,00 zł za każdy miesiąc?

Witam, pobieram zasiłek dla osób bezrobotnych, dziś podpisałam umowę zlecenie od lutego 2015, aczkolwiek z data podpisania dzisiejszą, chcę starać się o zasiłek aktywizacyjny. Kiedy muszę zgłosić do UP podpisanie umowy?

Do 7 dni. Jednakże, podstawą otrzymania dodatku aktywizacyjnego jest złożenie wniosku do PUP, a dodatek aktywizacyjny przysługuje od dnia jego złożenia, także nie ma co zwlekać przez 7 dni na dostarczenie umowy.

Pytanie tylko czy jeżeli złożę to podanie to stracę zasiłek dla bezrobotnych za grudzien i styczen? przecież do lutego jestem nadal osobą bezrobotną.

Nie zwróciłam wcześniej uwagi na datę rozpoczęcia pracy. Moim zdaniem wiążącą tutaj datą jest dzień rozpoczęcia pracy, natomiast ja nie zwlekałabym do lutego 2015 i powiadomiłabym PUP już teraz. Jak już wyżej wspomniałam istotnym dniem jest tutaj dzień podjęcia pracy, zatem zasiłek za grudzień i styczeń 2015 będzie przysługiwał.

Powrót