Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Marttta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marttta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Miałam umowę o pracę od 1.03.2010 roku w Niemczech. W pierwszych trzech dniach pracy byłam chora. Posiadam tylko polskie zwolnienie lekarskie ponieważ byłam u polskiego lekarza jeszcze przed wyjazdem. Teraz ubiegam się zasiłek dla bezrobotnych ale WUP nie chce zaliczyć mi tych trzech dni w których byłam chora. Czy mam prawo ubiegania się o zasiłek? i powinnam napisać odwołanie?

wypłaty zasiłków z WUP (Wojewódzki Urząd Pracy?),to chyba nie to forum

Ostatnia edycja:
Pracowałam dwukrotnie po pół roku za granicą i wszystko by się zgadzało gdyby nie to, że podczas pierwszego pobytu w Niemczech zachorowałam ale nie byłam u niemieckiego lekarza bo przed wyjazdem byłam u lekarza w Polsce i mam zwolnienie lekarskie polskie. Do wymaganych 365 dni pracy brakuje mi 3 dni. Dostałam umowę o prace od 1.03.2010 do 31.08. 2010 i druga od 1.03.2011- 31.08.2011. Problem jest z ta pierwszą umową bo mimo tego iż na umowie mam 01.03. 2010, to WUP zwróciwszy sie do Niemiec o druk U1 otrzymał odpowiedz ze składka była opłacana od 08.03.2010 i sumując do wymaganego czasu pracy aby ubiegać się o zasiłek brakuje mi 3 dni. Czy w takim razie moje polskie zwolnienie lekarskie nie ma żadnej wartości mimo tego ze umowę mam od 01.03? Z tego co czytałam w ustawie 71 wynika, że należy pominąć w zliczaniu wymaganego okresu zatrudnienia jedynie trwające łącznie dłużej niż 30 dni urlopy bezpłatne, a ja takich w swoim okresie pracy nie miałam. Byłam chora mam na to dowody w postaci zwolnienia lekarskiego umowę od 01.03 czy w takim razie nie mogę ubiegać się o zasiłek?

Wobec tego Niemiec ubezpieczył Ciebie dopiero jak podjęłaś pracę pomijając twoje chorobowe.Ale Ty chcesz bezrobocie z Niemiec otrzymać w Polsce.????
Do wymaganych 365 dni pracy brakuje mi 3 dni.
To oni chcą żeby pracować 365 dni w ciągu roku tego nie ma nawet w Polsce .
Czy zwolnienie lekarskie odałaś pracodawcy

Ja ubiegam się o zasiłek dla bezrobotnych w Polsce. Za prace za granicą można otrzymać zasiłek jeżeli w ciągu 18 miesięcy ma się przepracowanych 365 dni. Ja mam 362 i tu jest problem. A mojego polskiego zwolnienia lekarskiego polski WUP nie chce mi uwzględnić mimo iż umowę mam od 01.03.2010 roku.

Odwołanie już mam za sobą. Pracownik chciał abym zamknęła sprawę i zrobił to w dość lekceważący sposób co jeszcze bardziej zmotywowało mnie do działania a następnie ponownie wysłał papiery do Niemiec choć myślę, że Niemcy nie przyślą nic nowego. Ale czy jest szansa że to polskie zaświadczenie lekarskie będzie miało wartość i czy jest szansa pozytywnego zakończenia?

Nie nie korzystałam z urlopu. Byłam pracownikiem sezonowym wiec nie wiem czy taki w ogóle mi przysługiwał. Pracowałam 40 godzin tygodniowo.

Po 6 miesiącach pracy należy się urlop poszukaj w powyższych linkach.
Skoro nie miałaś pracodawca powinien ci przedłużyć dni przepracowane

Ja byłam 6 miesięcy właśnie i nasz niemiecki pracodawca bardzo tego przestrzegał nie chciał pracownika ani dnia dłużej myślę, że mogło tu chodzić właśnie o to, że po tym okresie musiałby dać urlop lub płacić większe podatki.

Tak, ale zatrudnił mnie po pół roku. Pracowałam 184 dni w 2010 roku minus 8 dni chorobowego to jest 176 dni. i 184 dni w 2011 roku.

Urlop częściowy9urlop w wymiarze proporcjonalnym
Jak wygląda sytuacja prawna jeżeli stosunek pracy zakończy się przed upływem
okresu 6 miesięcy od rozpoczęcia pracy.
Prawo Niemieckie przewiduje w takim przypadku tzw. urlop częściowy tzn.
Pracownikowi przysługuje 1/12 urlopu za każdy
pełny przepracowany miesiąc. Mamy tutaj zatem
do czynienia z urlopem w wymiarze proporcjonalnym.
poczytaj strone 26-27 tam pisze

http://wup.gdansk.pl/g2/2011_07/4c18145aa43f2ac02831deb848036112.pdf

Powinnam więc napisać odwołanie do WUP, że należy mi się doliczenie tych dni do wymaganej ilości dni czy muszę pisać do jakiegoś organu niemieckiego?

Wyjaśnienie do odwołania jakie napisałaś urlop niewykorzystany zaliczony na poczet brakujących dni

Powrót