Pracowałam dwukrotnie po pół roku za granicą i wszystko by się zgadzało gdyby nie to, że podczas pierwszego pobytu w Niemczech zachorowałam ale nie byłam u niemieckiego lekarza bo przed wyjazdem byłam u lekarza w Polsce i mam zwolnienie lekarskie polskie. Do wymaganych 365 dni pracy brakuje mi 3 dni. Dostałam umowę o prace od 1.03.2010 do 31.08. 2010 i druga od 1.03.2011- 31.08.2011. Problem jest z ta pierwszą umową bo mimo tego iż na umowie mam 01.03. 2010, to WUP zwróciwszy sie do Niemiec o druk U1 otrzymał odpowiedz ze składka była opłacana od 08.03.2010 i sumując do wymaganego czasu pracy aby ubiegać się o zasiłek brakuje mi 3 dni. Czy w takim razie moje polskie zwolnienie lekarskie nie ma żadnej wartości mimo tego ze umowę mam od 01.03? Z tego co czytałam w ustawie 71 wynika, że należy pominąć w zliczaniu wymaganego okresu zatrudnienia jedynie trwające łącznie dłużej niż 30 dni urlopy bezpłatne, a ja takich w swoim okresie pracy nie miałam. Byłam chora mam na to dowody w postaci zwolnienia lekarskiego umowę od 01.03 czy w takim razie nie mogę ubiegać się o zasiłek?