Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku szczepek3er
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczepek3er

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry.

Od 1,5 roku jestem zatrudniony na umowę o pracę w pełnym wymiarze czasowym ( pracownik myjni). Umowę mam do 31 Stycznia 2019 roku jednak chcę złożyć wypowiedzenie w tej firmie. Pytanie brzmi czy w takim przypadku będzie mi się należał zasiłek dla bezrobotnych? Wynika to z tego, że chcę zmienić pracę na lepszą. Wcześniej muszę jednak zrobić odpowiedni kurs który zajmie mi około 2 miesięcy. Przez ten czas planowałem być na zasiłku, tym bardziej, że kurs będę robił z własnych oszczędności. Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Dziękuję. Moje obawy niestety się spełniły, tego się obawiałem.

Witam.. jestem zatrudniona na umowę o pracę na zastępstwo od 1.09.2016 do 31.08. 2017 następnie kolejna umowa o pracę od 1.09.2017 do 2.02.2018 ( prawdopodobnie jeszcze 3 tyg zwolnienia- kwetsia losowa) czy jeżeli w UP zarejestruję się 22.06.2018 r. bo do tej pory będę na umowie zlecenie wykonywała pracę na pół etatu to będe mogła liczyć na zasiłek, wiem, że trzeba przepracować w ciągu 18 msc min. 365 dni chodzi mi o obliczenie tego, czy się załapie... Proszę o odpowiedź....

mloda08022 napisał:
jestem zatrudniona na umowę o pracę na zastępstwo od 1.09.2016 do 31.08. 2017
mloda08022 napisał:
kolejna umowa o pracę od 1.09.2017 do 2.02.2018
Jakie wymiary etatów? Jakie wynagrodzenie brutto?
mloda08022 napisał:
jeżeli w UP zarejestruję się 22.06.2018 r. bo do tej pory będę na umowie zlecenie wykonywała pracę na pół etatu
Na zleceniu nie ma wymiarów etatu.... Od kiedy na tym zleceniu i jakie wynagrodzenie w skali miesiąca?

pierwsze pełny etat 2294 zł brutto na drugiej też ok 2200 zł, na tej umowie zl. otrzymuję 30 zł brutto z godzinę pracy tutaj na pewno w miesiącu nie wyrobie najniższej krajowej, więc ten okres nie będzie się liczył, chodzi bardziej o to czy " załapię " się jeszcze z tamtych umów?

365 dni z co najmniej najniższym wynagrodzeniem w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających rejestrację Pani wyjdzie... nie wliczam oczywiście w to zlecenia.

Dziękuję bardzo za potwierdzenie moich obliczeń :) i za poświęcony czas :) a może ma Pan/i orientację w zwolnieniach lekarskich, czy jeżeli ktoś idzie na zwolnienie w ostatnim dniu pracy i choruję ok 3 tyg. czyli gdzieś 21 dni to zus wypłaci zasiłek, czy trzeba jednak 30 dni? Tutaj są sprzeczne informację w internecie, albo ja nie rozumiem czegoś, wiem, że odbiegam tematem, ale to spędza mi sen z powiek...

Powrót